Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін 11 листопада, в рамках святкування Дня Незалежності Республіки Польща, відвідав Вінницю і зустрівся з керівництвом області.

В приміщенні обласної державної адміністрації польську делегацію вітали перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, голова обласної Ради Сергій Свитко, в. о. вінницького міського голови Сергій Моргунов та начальники профільних управлінь облдержадміністрації і міськради.

Пана Посла супроводжували Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек і депутат польського Сейму Францішек - Єжи Стефанюк.

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні зустрів 96 річницю польської Незалежності у Вінниці

Андрій Гижко від імені голови обласної державної адміністрації Анатолія Олійника та усіх жителів Вінниччини привітав пана Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні із 96 –ю річницею Незалежності Республіки Польща та висловив глибоку подяку за те, що у знаменний для Польщі день польський високопосадовець перебуває із візитом дружби і підтримки саме на Вінниччині. Перший заступник голови облдержадміністрації також повідомив, що у польському Кельце в святкуванні річниці Незалежності Польщі сьогодні бере участь офіційна делегація з Вінницької області.

«Ми – сусідні держави, що мають спільний кордон. Отже, повинні шукати шляхи співпраці і в політичній сфері, і в економіці, і в культурному житті. І ми сьогодні готові до такої співпраці»,- наголосив Андрій Гижко.

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні зустрів 96 річницю польської Незалежності у Вінниці

В свою чергу, пан Генрик Літвін подякував керівництву області за дружній і щирий прийом, назвавши Вінниччину дуже гарним прикладом того, як можна співпрацювати сусіднім народам і яких позитивних результатів досягати.

«Зараз, коли Україна стала на шлях євроінтеграції, така співпраця є особливо важливою,- підкреслив пан Посол.- Однак, українська незалежність є сьогодні під загрозою і потребує серйозної підтримки не лише Польщі, але й усієї Європи. Ми можемо і будемо впливати на те, щоб ця підтримка була щоразу міцнішою».

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні висловив глибоке переконання, що у збройному конфлікті, який має місце на Сході нашої держави, Україна переможе і захистить своє право вирішувати власну долю. Він також зробив акцент на тому, що без вільної і незалежної України, як вчить історія, незалежність Польщі не може бути міцною і тривалою.

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні зустрів 96 річницю польської Незалежності у Вінниці

У своєму вітальному слові до польських побратимів голова обласної Ради Сергій Свитко зупинився саме на історичному аспекті відносин двох наших держав:

«На початку 20 –го століття відродилась і польська, і українська державність. На жаль, Україна швидко її втратила, а Польща стала на шлях відродження, особливо після падіння Берлінської стіни 25 років тому. Нині вона – суверенна держава, член Європейського Союзу і Північноатлантичного Союзу, це країна, яка будує партнерські стосунки з сусідами, в тому числі, й з Україною».

Сергій Свитко наголосив, що важливими є не тільки дружні міждержавні стосунки,але й партнерство на рівні адміністративних одиниць, як це є сьогодні між районами Вінниччини та 9 воєводствами Республіки Польща.

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні зустрів 96 річницю польської Незалежності у Вінниці

Сергій Моргунов відзначив важливість для України в цілому і для Вінниччини зокрема, польського досвіду по децентралізації влади, розбудові громадянського суспільства, проведенні економічних реформ.

«Ми за міцну дружбу на рівні місцевого самоврядування, на рівні міст, шкіл, підприємств. Без кардинальних перетворень Україна не зможе бути повноправним членом європейської сім’ї»,- підсумував він.

На завершення офіційної зустрічі з нагоди Дня Незалежності Республіки Польща, сторони обмінялись пам’ятними подарунками на знак дружби і глибокої поваги.



Переглядів: 1299
Поширень: 0