27 листопада, відбулося перше засідання нової Верховної Ради України (8-го скликання). Парламентарії склали присягу; офіційно оголосили про створення коаліції більшості; обрали головою Верховної Ради – вінничанина Володимира Гройсмана; обрали Прем’єром Арсенія Яценюка.

Про це наша коротка розмова з народним депутатом від Вінниці (округ №11) Олександром Домбровським.

Олександре Георгійовичу, сьогоднішнє обрання спікером Володимира Гройсмана не було сюрпризом. На Вашу думку, чи буде означати, що, якщо головою парламенту став вінничанин, то це, певним чином, посилить вплив вінницьких нардепів у Верховній Раді?

Я не сприймав би в такому сенсі обрання Володимира Гройсмана спікером. Розглядаю це, як величезну можливість суттєво покращити роботу парламенту. І сам факт, що ми маємо нового молодого й динамічного Президента, молодого енергійного спікера і Прем’єра, коаліцію з конституційною більшістю у Верховній Раді – це прекрасний шанс для швидкого проведення позитивних змін в країні. Що стосується вінничан у парламенті, то ми завжди займали і будемо займати там принципову позицію. Принаймні, це я можу сказати про себе.

Як Ви вважаєте, створена коаліція більшості може стати міцною і сталою?

Дуже хочеться, щоб ця коаліція проіснувала і пропрацювала в парламенті п’ять років. Але політика – складний процес, особливо це стосується української політики. Але, думаю, є два критерії, які повинні, наголошую – повинні, утримувати цю коаліцію. Перше – це зовнішня загроза. Друге – це переживання за долю країни в дуже непростих для неї зовнішніх і внутрішніх обставинах. Тому, якщо політичні амбіції політичних партій та їхніх лідерів не будуть домінувати над інтересами України, коаліція може проіснувати достатньо довго.

У попередньому скликанні Ради Ви були позафракційним депутатом. Нині – член фракції Блоку Петра Порошенка. Що для Вас означає бути у фракції?

Позафракційний – це незалежний народний депутат. А бути у фракції, це, насамперед, - вміти працювати в команді, причому, в команді достатньо великій, різноплановій та різновекторній. Тому, думаю, нам усім потрібно буде шукати золоту середину і дуже швидко вчитися працювати разом.

Ви вже знаєте, у якому парламентському комітеті будете працювати?

Я написав заяву в комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, простіше - енергетики. Сьогодні енергетична незалежність України – це питання номер один, і воно так само важливе, як, приміром, боротьба з корупцією. Без проведення кардинальних реформ в енергетичній галузі неможливо модернізувати країну. Нині маємо енергетичну парадигму ще минулого століття. Всі розвинуті країни пішли далеко вперед. Нам зараз в енергетиці потрібні підходи енергозберігаючі, відновлювальні, інноваційні та інтелектуальні. За великим рахунком, сьогодні мова повинна йти про нову енергетичну модель розвитку України.



Переглядів: 3664
Поширень: 0