Сьогодні, 8 грудня, кілька тисяч вінничан вийшли на вулиці міста висловити свою незгоду із тими подіям, які відбувались у Вінниці в суботу, 6 грудня. А також проти того, щоб кілька десятків чоловік говорили від імені всієї громади міста та області. Мітинг стартував на площі ім. Шевченка біля пам’ятника Кобзарю. На зібранні не було політичних прапорів, люди вийшли під стягами України та Вінниці. Головна ідея мітингу – зупинити розхитування ситуації в регіоні і повторення сценарію, який був використаний під час захоплення влади в Донецьку та Луганську.

 

Першим слово взяв активіст громадського сектору «Євромайдан» Олег Левченко. Який сказав, що сьогоднішній мітинг для того, щоб не дати можливість розхитати ситуацію до кінця.

Першим слово взяв активіст громадського сектору «Євромайдан» Олег Левченко

«Ситуація, яка склалась в області насправді дуже хитка. Хитка тільки через те, що група людей, яка вважає, що вони вся громада Вінниці, всього Поділля, беруть право на себе керувати усіма цими процесами. Сьогодні, якщо ми попустимо цей момент, ми втратимо той спокій, який є в області та місті. Ви знаєте, кому це вигідно. Ви знаєте, які канали показали це все по телебаченню, це російські канали, - каже Олег Левченко. – Все непросто. Я можу не любити прізвища, але я маю поважати Президента. Якщо якесь недовчене рве портрет Президента, якого вибрало 57% українців - я проти цього. Якщо ми підемо на поводу тих, хто просто хоче посаду, якесь місце, то нічого не буде – ні сіяти, ні жати, ні грітися, ні дітей в школу водити, нічого не буде. Я хочу, щоб ми показали, що громада – це не 38 чоловік. Треба, щоб вони зрозуміли, що 300 завезених тітушок з Хмельницького – не громада Вінниччини, і що ми хочемо миру і спокою, і я готовий ще і ще раз виходити, і говорити, і робити».

Віктор Бронюк та Юрій Басюк

В мітингу взяв участь і лідер гурту «ТІК», вінничанин Віктор Бронюк: «Коли ми сьогодні говоримо, що є якісь питання – їх потрібно вирішувати цивілізовано. В тій ситуації, що склалась, мені здається, що ця обласна рада не може справлятися із своїми завданнями, тому я хотів би звернутись до керівництва на рівні держави із тим, що, мабуть є сенс її розпустити. Для чого вона потрібна, якщо вона не може вирішити проблем громадян, - каже Віктор Бронюк. – Ви пам’ятаєте, як починалась ситуація в Донецьку, коли всі сміялись, як збиралось 20-30 чоловік, а потім сили ззовні скористались цією ситуацією, і утворились донецькі республіки, луганські. Потім хотіли утворити Одеську, Херсонську та інші. Ми сьогодні маємо цього не допустити. Так, сьогодні не кращі часи, зараз можна багато кого лаяти, можуть не подобатись прізвища, але сьогодні у нас одна сама головна місія – ми мусимо зберегти державу, мусимо зберегти спокій. І Вінниця відрізнялась тим, що ми завжди знаходили здоровий компроміс, включаючи здоровий глузд. Сьогодні ми маємо всі разом звернутись до керівництва держави, ми всі вінничани, ми любимо своє місто, ми всі хочемо жити краще. Ми не маємо тут чубитися лобами, тому що хтось сьогодні не може вирішити якихось своїх питань».

Тисячі вінничан висловили своє обурення діями псевдо-активістів

Журналіст Юрій Басюк заявив про те, що у місті створений Журналістський майдан, який буде вимагати узгоджувати дії влади із ним. «Дехто каже, що вінницькі ЗМІ продажні. Єдина сила, яка в суботу виступила проти цього безладу – це були журналісти. Ми всі дружно зібрались і сказали всій цій вакханалії «Ні!». Ми створили Журналістський майдан і вимагаємо, як від губернатора, так і від Свитка узгоджувати всі дії з нами, з людьми. Через журналістів ви дізнаєтесь про все, що відбувається. А ці події відволікають увагу від наших хлопців, які сидять під градами, під смерчами, і дивляться – а у них тилу немає. Тому що у нас тут розбрат. Давайте ми цей тил забезпечимо і повернемо у нормальне русло. Нам ще багато чого треба для армії зробити, багато чого треба зроби в цій владі. А цю обласну владу треба, мабуть, відправити у відставку, і привести тих людей, які зможуть забезпечити порядок і ефективне виконання вимог громади».

Тисячі вінничан висловили своє обурення діями псевдо-активістів

А волонтерка Юлія, яка допомагає військовим на Сході, зазначила, що ті, хто вважає себе справжніми патріотами, хто переживають за долю країни,мають довести це на Сході: «Сьогодні дехто хоче дійсно розворухати народ, декілька чоловік хочуть висловити свої побажання зробити свою республіку, поставити свою людину. Так не може бути, ми громада, ми вінничани, і ми повинні разомприймати рішення, а не кількома людьми.Не можуть декілька чоловік вирішувати повністю за всіх подолян.Повірте, бійці АТО – це дійсно патріоти держави, які там власним життям захищають свою державу. Вони кожну секунду дивляться в очі смерті. Якщо дійсно є люди, які хочуть зробити Вінницьку народну республіку, які хочуть ставити своїх людей, нехай їдуть в АТО і покажуть, які вони патріоти, наскільки сильно вони люблять свою державу, наскільки сильно вони їй віддані».

Висловилась проти абсурдних суботніх подій і голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк

Висловилась проти абсурдних суботніх подій і голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк: «Я дуже люблю свою Вінницю. Це місто, в якому зручно жити всім, яке комфортне для життя. Тому я кажу «Стоп» тим діям, котрі відбуваються останніми днями. Це взагалі абсурдна ситуація. Ми йдемо в Європу, ми відбудовуємо державу правову. Тому є правове поле, в якому можна все вирішувати. Ви бачили на днях у нас була толока, і ми об’єднувались, щоб допомогти нашим героям, нашим захисникам. І тут раптом серед Вінниціякісь абсурдні дії, коли кільком особам просто хочеться до влади. Будь ласка, давайте будемо поміркованими, давайте будемо зупинятиотакі от абсурдні настрої. Давайте будемо гуртуватись та не допускати таких непотрібних хвилювань у нашому місті. Давайте його збережемо – воно найкраще і найсвітліше».

Після виступів громада вирушила ходою до площі Небесної Сотні.



Переглядів: 7233
Поширень: 0