Сьогодні у Вінниці зібралося кількатисячне Віче вінничан, обурених діями десятка місцевих активістів. Минулими вихідними вони намагалися зробити «переворот», щоб перебрати на себе владу в регіоні. Люди вийшли висловити власну позицію – сценарій, який кілька місяців тому відбувся у Луганській та Донецькій області, у Вінниці не пройде.

Народна хода, яка пройшла центральною вулицею Вінниці із гаслами «Ганьба» та «Геть сепаратистів!», зупинилася на Майдані Небесної Сотні. Саме там, де рік тому у місті розпочався вінницький Євромайдан.

Активіст громадського сектору «Євромайдан» Олег Левченко:

Олег Левченко

- Я знаю, якщо хтось спробує у Вінниці підняти бунт, тому що йому не вистачає посади чи ще чогось, ми всі вийдемо ще раз. І нас не півтори сотні. Сьогодні – це відповідь на те, що було в суботу і неділю. Ми маємо розуміти, що ті люди, які підтримували Януковича, хочуть повернутися. І вони будуть це робити в різні способи, в більшості незаконні. Ми маємо чітко сказати, що ми достойні і хочемо кращого життя, тому все зробимо, щоб так і було. Хочемо звернутися до правоохоронних органів, міліції, СБУ, будь ласка, відреагуйте. Чого не затримані люди, які захоплюють законно обрану владу? Вінниця не місце для ігор. Тут треба будувати, берегти мир, який є, і добиватися кращого. Треба призначати вибори в обласну раду і переобирати. Чому якісь бойовики мають вирішувати, як нам жити. Поки що цього народного губернатора привітали дві людини – Губарєв і Путін. Група людей не може призначати владу у всьому регіоні.

У Вінниці відбулося Віче проти сепаратизму

Народний депутат України Геннадій Ткачук:

- Ми не дамо і не дозволимо цим покидькам з банди регіонів повернути нас у минуле. Наш шлях в Євросоюз, ми повинні жити гідно, а ці покидьки розгойдують ситуацію з однією метою – дестабілізувати в області ситуацію, зробити все можливе, щоб ЛНР, ДНР, а тепер, як вони називають і ВНР, було в Вінниці. Я хочу запитати цих діячів, цих політичних карликів: «Скажіть, будь ласка, ви хочете, щоб на нашій вінницькій землі була смерть і війна, те, що зараз відбувається в Луганську та Донецьку? Хто цього бажає?». Вони, купка політичних банкрутів, які не спромоглись на виборах довести свою спроможність, сьогодні планують взяти реванш. У нас вже дійшло до того, що до нас приїжджають з Тирасполя та ДНР повчати нас. Тільки був заколот на Вінниччині, і зразу почалися заворушення в Одесі, Кривому Розі, вчора донецькі сепаратисти сказали, що вони їдуть підіймати Львів за путінську Росію. Подобається нам ця влада чи не подобається, ми її будемо обирати, ми її будемо контролювати, але ми не дозволимо ніяким пройдисвітам маніпулювати свідомістю людей. Ми не дамо ніякої можливості жодному з цих пігмеїв займатися політичними спекуляціями!

У Вінниці відбулося Віче проти сепаратизму

Вінницький журналіст Юрій Басюк:

- В 2010 році, на жаль, наша область обрала обласну раду, в якій більшість становила Партія Регіонів. Я не знаю, яким чином це сталося, але тоді, головою окружної комісії, яка приймала рішенні по затвердженню цих результатів, був представник сили, яка в суботу брала участь у штурмі. Чомусь тоді, у 2010, ця сила нічого не зробила, щоб Янукович не прийшов до влади, навіть тут, на Вінниччині. Але це ще не все. Після цього, точно так, як і у Верховній Раді, з’явилося таке явище, як «кнопкодавство». Але у Верховній Раді за чотири роки це так і не побороли, а ми у Вінниці його побороли всього за три сесії. Кілька зламаних карток у регіоналів, і вони вже боялися. Вони нас журналістів вважали ворогами. Тепер нас ворогами вважають представники «Свободи», якій місяць тому, громада Вінниччини, громада України показала на двері. Ви нічого не змогли зробити, хоча були при владі. Їм ця влада не потрібна для того, щоб тут навести лад, їм це потрібно, щоб очолити процес, але цього не буде. Тому ми, і я думаю, що ви мене підтримаєте, будемо вимагати від Президента, від Верховної Ради, щоб Вінницьку обласну раду розпустили.

Громадський діяч, журналіст та керівник Клубу «КВН» Олександр Шемет:

Олександр Шемет

- Чому сталося те, що було в суботу, хто винуватий? Це ми з вами, бо ми байдуже на все це дивилися і три-чотири ідіоти вирішили, що вони можуть тут таке зчиняти. Люди, Вінниця – це святе для нас. Але скільки ми будемо терпіти, що пів Вінниці належить не Вінниці, що чотири чоловіки захотіли собі влаштувати шоу, перекрили дорогу і місто не може працювати. Давайте будемо господарями в цьому місті. Я особисто вимагаю від наших правоохоронних органів покарати винних за ті дії, які були вчора і позавчора у Вінниці.

До учасників Віче звернувся і в.о. міського голови Сергій Моргунов:

Сергій Моргунов

- Коли я побачив ходу, я не міг до Вас не вийти. Два дні підряд Вінниччина обурена тими діями, які відбулися в суботу. Всі ці місяці після Майдану, в умовах війни, ми максимально намагалися зберегти спокій у місті. Сьогодні заявляють про якусь республіку, говорять про якогось народного губернатора. А вінничани підтримують того народного губернатора? Міська рада і я, як виконуючий обов’язки міського голови, заявляємо офіційно, що ми збережемо у місті порядок та спокій. Ми застосуємо всі дії в рамках чинного законодавства щодо унеможливлення будь-яких заворушень на території міста Вінниці. Вінниця повинна жити мирним та спокійним життям, в жодному разі ми не допустимо того, що хтось сюди буде приїжджати і казати: «За поребрик отойдите». Пам’ятаєте, як це ще недавно було на Сході України? Я закликаю всіх до того, щоб ми зберегли спокій в нашому місті, і далі розвивалися та допомагали нашим воякам-вінничанам. Бог суддя тим людям, які сьогодні хочуть використати непросту ситуацію в Україні і взяти владу.

Голова ГО «Гармонія» Рая Панасюк:

Рая Панасюк

- Я пишаюся нашим містом, пишаюся, що ми згуртовані, робимо разом, що наше місто дійсно має славу європейського. Я говорю «Стоп» тим людям, які хочуть зневажити і знеславити наше місто. Тому що воно є мирним і спокійним, проєвропейським, тому що воно розвивається і гуртується. І ті люди, які хочуть спровокувати, хочуть для себе якоїсь вигоди, нехай подумають про ті сім’ї, які зараз чекають своїх синів і братів, плачуть ночами і виглядають їх. Всі питання можна вирішувати в правовому полі. Ми дотримуємося європейський стандартів, у нас є Закон, чинне законодавство, згідно якого ми можемо вирішувати абсолютно всі питання. Влада в нас доступна, не потрібно громити. І мене дуже обурює, що кілька чоловік висловлюють свою позицію від усієї громади міста Вінниці. Позиція громади громити громадське майно?! Та це ж абсурдно. І я закликаю зупиняти тих, хто навіть починає думати в тому напрямку, щоб знеславити наше місто.

Народний депутат України, командир батальйону «Айдар» Сергій Мельничук:

командир батальйону «Айдар» Сергій Мельничук

- Хтось думає, що тут буде новий Донецьк, Луганськ, - але такого не буде. Вінниця завжди була європейським містом, а Вінниччина – частинкою Європи. Тому ніхто не дасть тут запалити нове пожарище. Немає ніякого обраного народного губернатора. Ніхто нікого не обирав. Завтра я їду на чергову сесію Верховної Ради, я все викладу там, і надалі цей інцидент має розслідуватися. Є конституція України, її ніхто ще не міняв і буде так. Впевнений, що ми приймемо правильне рішення і вирішимо це мирним способом, але те що робиться захоплення адмінбудівель - це неправильно, не йдіть на поводу провокаторів.

Учасниками Віче було підготовлено спільну резолюцію, яку направлять Президенту України, Прем’єр-міністру, Голові Верховної Ради, Генеральному Прокурору та Голові СБУ.

Під кінець Віче на Майдан Небесної Сотні підтягнулися і люди, які ще вчора брали участь у штурмі адмінприміщення обласної ради. Від них виступив голова міського осередку «Свободи» Володимир Базелюк:

голова міського осередку «Свободи» Володимир Базелюк

- Тут дехто буде звинувачувати нас в тому, що ми розхитуємо ситуацію і зробили так звану ВНР, не існує ВНР – є Вінницька область у складі України. І будь яка сволота, яка буде писати на своїх продажних сайтах інформацію про те, що нібито був вибраний, чи обраний народний губернатор, це брехня. Було народне Віче, яке вирішило від громадських організацій представити кандидатуру на розгляд Президенту як можливого кандидата. Будь-хто з вас може представити таку ж кандидатуру на розгляд Президенту.

Втім, промова Базелюка учасників Віче особливо не вразила, підтримували вони лише гасло «Слава Україні!».



Переглядів: 8270
Поширень: 0