Міська рада 9 грудня збирались на позачергову сесію, на якій обговорили питання, яке впродовж останніх днів у всіх на слуху – це захоплення приміщення ОДА з усіма витікаючими обставинами: розхитування ситуації у Вінниці кількома десятками діячів та висунення «народного» губернатора від тих сил, які організували заворушення в обласному центрі.

Депутати міської ради були практично одностайними в тому, що ця ситуація однозначно потребує правової оцінки з відповідних органів. А організатори заворушень мають бути покарані. Тим більше, що ця ситуація створена тоді, коли Україна воює з зовнішнім ворогом.

В.о. міського голови Сергій Моргунов наголосив, що міська влада не дасть можливість розбалансувати і погіршити ситуацію в місті і довести її до хаосу. «Всі питання суспільні та політичні повинні вирішуватись законним шляхом, а не шляхом штурмів. Якщо є якісь суперечки в органах місцевого самоврядування – вирішувати тільки за столом переговорів, шляхом компромісу, знаходження спільних думок заради територіальних громад, заради тих сіл, містечок та міст, які є в нашому регіоні, а не заради власних політичних амбіцій. І тоді можна добитися стабільної ситуації та нормально працювати», - сказав Сергій Моргунов.

Олександр Парвадов

Депутат міської ради Олександр Парвадов зазначив, що переважна більшість вінничан, з ким він спілкувався, надзвичайно обурені. «Ті події, які відбулись у місті на днях, показали всьому світі, яка сьогодні є небезпека в нормальному європейському русі країни. Я думаю, що ті люди, які організували цей шабаш у місті Вінниці, отримали достойний опір з боку населення. Я знаю настрої людей, я з багатьма спілкувався, і всі висловлюють глибоке обурення тим, що відбулось в суботу і неділю. Тому я думаю, що сьогодні нам як людям, які були обрані депутатами міської ради, оскільки ми представляємо інтереси населення міста, потрібно висловити нашу однозначну позицію з приводу цих подій. І підтримати резолюцію, яка були прийнята на вчорашньому мітингу вінничанами та рішуче засудити такі спроби дестабілізувати ситуацію у нашому місті, - каже депутат. – Ми всі маємо вимагати від правоохоронних органів винятково в межах законодавства вияснити ступінь вини кожного: хто штурмував облдержадміністрацію, хто бив міліціонерів, хто дестабілізував ситуацію в місті. А саме головне: правоохоронці мають вияснити, хто був організатором цих заходів, хто підігрівав настрої серед окремих верств населення, хто повів людей на штурм адміністрації».

Володимир Савєльєв

«Ми всіх цих людей, які брали участь у тих заворушенням, знаємо, - каже депутат, який вже кілька каденцій поспіль обирається по мажоритарному округу до міської ради, Володимир Савєльєв. – Та людина, яка зібрала 150 чоловік, була колись депутатом міської ради і розбазарювала міські землі. Коли його не вибрали в міську, він пішов в районну раду, де вже 10-ий мікрорайон міста розбазарив. Чому ми дозволяємо шарлатанам себе висувати в керівники? Вони нічого не зробили окрім шкоди. Пора дати їм відсіч і піднімати авторитет нашого європейського міста. Вони сьогодні вивели 150 чоловік, я своїх виборців виведу дві тисячі і поведу по місцях Фурмана, по ресторанах, щоб погодував їх, на ліки їм дав, а не висував себе губернатором. І не треба замовчувати прізвища цих осіб».

Юрій Зажирко, Степан Безсолов та Павло Яблонський

«Насправді Вінниця тримає під контролем ситуацію повністю. Те, що у нас існує кілька десятків чоловік, лідерів так званих громадських організацій, окремих партій, які прагнуть отримати владу, ні для кого не секрет. Мене обурює інше: ці люди дозволили собі взяти в назву своєї акції слово «Майдан», яке для багатьох людей стало святим. Тому що Майдан, насправді, стояв два місяці мирно. Якщо в депутатів обласної ради є необхідність зняти голову обласної ради – вони мають на це право. Люди не згодні з рішенням облради, протестуйте мирно. Я думаю, якщо вас підтримує громадськість міста, то питання можна легко вирішити. А так, у зв’язку із тим, що події нагнітались, і в умовах, коли країна перебуває фактично в умовах війни, цю ситуацію дійсно використовували російські ЗМІ для пропаганди і нагнітання ситуації навколо нашого міста. Я вважаю, що ми повинні відреагувати і сьогодні прийняти звернення до керівництва держави і правоохоронних органів, щоб в кінці-кінців ми взяли під контроль тих людей, які намагаються в угоду власним амбіціям розхитати ситуацію в місті», - сказав депутат міської ради Степан Безсолов.

Володимир Базелюк

Потім слово взяв депутат міської ради Володимир Базелюк, який пройшов у раду за списками партії міського осередку ВО «Свобода» (всього до міської ради по списку від «Свободи» у 2010 році пройшло дві людини, по мажоритарці жодного). Він намагався виправдати та пояснити зі свого боку ті події, які відбулись у суботу, та говорив, що «народного губернатора» ніхто не обирав, а лише визначили кандидатуру на цю посаду і що захоплення обласної ради не було, бо «…якби було б, то ви сьогодні туди б не увійшли», - сказав Володимир Базелюк, щоправда він так і не пояснив, як називається те, що відбулось. Не врахував депутат і обізнаність своїх колег з цього питання та те, що вони добре знають тих людей, які стоять за суботніми заворушеннями. Тому переконати їх у тому, що то відбувалась боротьба за справедливість, йому не вдалось.

Павло Яблонський

У відповідь на слова свободівця, депутат Павло Яблонський сказав: «Я хочу звернути увагу депутат Базелюка, що для того, щоб висунути кандидатуру на посаду, не обов’язково потрібно захоплювати будівлі, а коли ви вже вчинили дії – виправдовуватись низько і не достойно звання депутата, бо ви представляєте виборців».

Після обговорення депутати ухвалили звернення до керівництва держави майже одноголосно. Проти був тільки депутат Базелюк.

Президенту України Порошенко П. О.
Прем’єр-міністру України Яценюку А. П.
Голові Верховної Ради України Гройсману В. Б.
Генеральному Прокурору України Яремі В. Г.
Голові Служби безпеки України Наливайченко В. О
Міністру внутрішніх справ Авакову А. Б.

Ми, депутати Вінницької міської ради, підтримуємо резолюцію мешканців Вінницької області, ухвалену на мітингу 8 грудня:

1. Ми вкрай обурені подіями, які відбулось 6-7 грудня у м. Вінниці, і засуджуємо спроби окремих осіб дестабілізувати ситуацію і в протизаконний та антиконституційний спосіб захопити владу в регіоні.

2. Ті, хто організував штурм Вінницької обласної державної адміністрації, не представляють інтереси громади Вінниччини і не користуються підтримкою в регіоні. Вони діяли у власних інтересах і спирались на завезених з інших областей бойовиків.

3. Ми вбачаємо в цій акції схожість з діями сепаратистів на сході України і загрозу дестабілізації ситуації в регіоні. В той час, коли країна знаходиться фактично в стані війни, цілком очевидно, що організатори цих подій грають на інтереси наших ворогів, а можливо і діють за їх вказівками.

4. Вимагаємо від керівництва держави і правоохоронних органів негайного розслідування подій 6-7 грудня у м. Вінниці і притягнення до відповідальності організаторів і усіх причетних до цієї провокації. Вимагаємо рішучих дій, щоб не допустити на території Вінницької області повторення донецького сценарію із «губарєвими» та «народними» республіками!!!

Ми, депутатський корпус Вінницької міської ради, також заявляємо, що ми, як відповідальна влада, забезпечимо спокій і порядок на території міста Вінниці, та в рамках чинного законодавства застосуємо усі можливі заходи щодо недопущення розхитування ситуації та будь-яких провокацій. Вінниця – мирне місто, і в ньому немає місця будь-яким проявам, спрямованим на антидержавницьку політику! Вінниця – це Україна!

Слава Україні!



Переглядів: 9194
Поширень: 0