Ряди активістів рідіють. На мітинг під мерію, де сьогодні проходила сесія міської ради, прийшло зо три десятки пікетувальників: пенсіонери, трохи студентів та, власне, їх вже традиційні лідери: Олексій Фурман, Таїса Гайда, Валерій Палій, отаман Воловодюк, Анатолій Банах, Ольга Малиновська. А от її однофамільця Віктора Малиновського, як на диво, – не було. Зате був Василь Шостак, батько Януарія Шостака, якого оголошено у розшук. «Масовку» додали працівники міліції, афганці, самооборона та журналісти. Адже сьогоднішня акція була широко анонсована в соціальних мережах та в листівках, які роздавались на вулицях.

Вхід до мерії був відкритим. Прозорий офіс приймав відвідувачів у звичному режимі. В цей час у сесійній залі звітував про результати роботи міської ради в. о. міського голови Сергій Моргунов.

Широко анонсований мітинг під мерією вінничан не зацікавив

В цей час на міні-мітингу говорили про бюджет. Пікетувальники ставили вимоги прозорого прийняття головного кошторису міста. Схоже, що до цього року вони не цікавились, як цей процес відбувається. Бо перед тим, як депутати розглядають проект бюджету, має відбутись засідання виконкому та громадські слухання, до участі у яких може долучитись будь-хто. А враховуючи специфіку цього року, - Верховна Рада зараз саме працює над бюджетом країни, і, в тому числі, змінами до Бюджетного та Податкового Кодексів, які передбачають більше фінансів для громади, - бюджет Вінниці буде розглядатись не раніше січня.

Широко анонсований мітинг під мерією вінничан не зацікавив

Взагалі пікет був схожий на каламбур. Таїса Гайда говорила про відключення електроенергії, мовляв, «чим більше люди будуть економити, тим частіше буде відключатись світло». Це при тому, що в Україні сьогодні зупинено третину енергоблоків, бо немає вугілля. Ольга Малиновська традиційно говорила багато і про що завгодно. Палій звинуватив міську владу у продажі обленерго та вимагав припинити віялові відключення (до 2012 року контрольний пакет «Вінницяобленерго» належав державі, але Фонд держмайна України продав 50% акцій ТОВ «Луганське енергетичне об\'єднання», підконтрольне олігарху Григоришину).

Апогеєм протесаної акції стало цькуванням вінничанки Оксани Мазур, яка приїхала на сесію міської ради з зони АТО, щоб отримати державну нагороду – почесне звання «Мати-героїня». Ця жінка народила і виховала п’ять дітей, а під час загострення ситуації на Сході поїхала на Донбас захищати цілісність і незалежність України. Після нагородження проходила повз мітингувальників і підійшла до мікрофону. Сказала, що тільки-но приїхала з зони АТО і вважає, що подолати кризу можна тільки разом. Жінка звернулась до людей з проханням не розхитувати ситуацію у місті, а працювати. Договорити їй не дали, почали кричати «Ганьба!» і гуртом йти на жінку. «Розрулювала» ситуацію Ольга Малиновська.

Широко анонсований мітинг під мерією вінничан не зацікавив

Сказала, що ця жінка – провокаторка, і її спеціально вивели, щоб вона «закрутила» конфлікт. Мабуть, активістка і сама одразу не зрозуміла, кого назвала провокатором.

Зрештою активісти залишились задоволені собою і навіть міською владою: вчергове висловили свої традиційні гасла і вимоги, а Анатолій Банах сказав, що «…нас абсолютно гарно тут приймають, тут вільний вхід і вихід…», немає три ряди міліції і т. п. Ще не встиг в. о. мера Сергій Моргунов завершити свою доповідь про підсумки року – а мітингарі уже розійшлися. Акція так і не зібрала багато глядачів, тож стала короткою.



Переглядів: 5576
Поширень: 0