Служба безпеки України здобула докази вчинення бойовиками т.зв. «ДНР» та російськими військовими злочинів проти людяності – проти мирного населення Донбасу.
Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко під час брифінгу.

«24 січня агресор вчинив злочин проти людяності – російський артилерійський дивізіон розстріляв мирне населення Маріуполя з доставленої з території Росії особливо небезпечної артилерійської зброї», – повідомив голова СБУ.

За прямими вказівками російських офіцерів було здійснено 5 обстрілів мирних кварталів міста, які припинилися лише після отримання інформації, що до місця обстрілів прямує місія ОБСЄ.

СБУ: По Маріуполю стріляли російські "Гради"

Внаслідок обстрілу м. Маріуполь російськими «Градами» загинуло 30 та поранено більше 100 мешканців міста. Російська батарея, з якої здійснювався обстріл, перебувала неподалік від селища Безіменне - на території, що контролюється терористами «ДНР».

СБУ: По Маріуполю стріляли російські "Гради"

Напад здійснювався силами артилерійського дивізіону терористичної організації «ДНР» у складі 4 артилерійських батарей, озброєних САУ «Тюльпан» та установками «ГРАД».

Вогонь було відкрито за наказом офіцера РФ з позивним «Горець».

Після обстрілів артилерійські батареї були сховані у селищі Маркіне, а потім вцілілі російські військові та техніка за командою, що надійшла від Південного військового округу РФ, з метою приховати злочини були виведені на територію Росії за сприяння прикордонної служби ФСБ РФ.

«СБУ оприлюднює так званий пароль «Рязань-Астрахань», за яким 24 січня ц.р. російські прикордонники та військові приховали на території РФ засоби скоєння злочину – техніку, озброєння, російських артилеристів», – розповів Наливайченко.

Ще одним доказом, що до злочину причетна Росія, є використання під час планування та вчинення обстрілів Маріуполя надсучасних систем супутникового зв’язку 5 покоління «Бєлозьор», які є лише у Російської Федерації.

Наливайченко представив свідчення участі російських військових у злочині проти мирного населення.

Затриманий СБУ коригувальник вогню артилерії терористів Кірсанов, 1975 р.н., на прізвисько «Гаішнік» розповів, що масове вбивство мирних жителів Донбасу здійснювала російська артилерійська батарея під командуванням російського офіцера з позивним «Пепел».

Встановлено інших членів злочинної групи. Серед них –громадянин України Пономаренко, 1977 р.н., на прізвисько «Терорист» – ватажок однієї з банд т.зв. «армії новоросії», відомий у кримінальних колах рецидивіст.

Контррозвідка СБУ перехопила розмови, які свідчать, що «Терорист» звертався до бойовика «Пеплу» з проханням здійснити обстріл з використанням реактивної артилерії. Після прийняття росіянином злочинного рішення та здійснення кривавого злочину, про результати завданих пошкоджень коригувальник Кірсанов доповів спочатку російському офіцеру, а потім Пономаренку у Донецьк.

Після активізації бойових дій на Донбасі в другій половині січня 2015 року все більше доказів участі російських громадян, що воюють проти України.

23 січня 2015 року після відсічі збройного нападу на оборонні позиції українських військових вдалось встановити особу одного з учасників ворожої розвідувально-диверсійної групи, що був знешкоджений. Ним виявився громадянин РФ Ємельянов, 1974 р.н. Загиблий був одягнений у камуфльований одяг з шевроном «Первый казачий полк Всевеликого Войска Донского им. Платова».
Слов’янським міськрайонним судом засуджено до 8 років позбавлення волі громадянина Російської Федерації Корчагіна Миколу Вікторовича, 06.12.1974 р.н., за активну участь росіянина у діяльності незаконного військового формування терористичної організації «ДНР».

Голова СБУ повідомив, що сьогодні усім послам, які працюють в Україні, у тому числі і російському, буде надана доказова база причетності терористів «ДНР» та російських військових до скоєння злочинів проти людяності.

«Служба безпеки діє на принципах доказовості, людяності і гуманності. У співпраці з іншими правоохоронними органами ми і надалі будемо оприлюднювати, з дозволу слідчих, документальні докази, імена та факти, аби зупинити направлення на нашу територію російських терористів та диверсантів», – наголосив голова СБУ.



Переглядів: 4498
Поширень: 0