Два місяці тому на вінницькому міському полігоні твердих побутових відходів, який знаходиться поблизу села Стадниця, за кошти інвестора було встановлено блочно-модульну теплоелектростанцію. З травня ця установка вироблятиме до 1 мВт електроенергії та 1,2 мВт теплової енергії. Запустять її в роботу вже за два тижні, але для виходу на повну потужність ще необхідно буде розширити систему свердловин. Наразі обговорюється питання встановлення на території полігону ще й сонячних колекторів.

Ще вісім років тому проблема полігону, на який завозиться сміття, що продукує Вінниця та частина сіл Вінницького району, стояла досить гостро. Передусім питання екології, адже через постійні витоки метану, територія полігону була задимленою та час від часу загоралася. До того ж сморід, який утворювало сміття, було відчутно і у сусідніх селах.

«Над проблемами полігону ми почали працювати ще з 2007 року і підішли до цього по європейських стандартах. Головним стало вирішення екологічних проблем. Для того, щоб не було займань і пожеж на полігоні, було вирішено перевірити, чи можливо добувати тут метан», - згадує в. о. міського голови Сергій Моргунов.

На міському полігоні відходів вироблятимуть електроенергію з біогазу

В 2008 році ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Альтернативні енергосистеми та технології захисту навколишнього природного середовища» провело аналізи газу на території полігону. Проби підтвердили, що якість газу відповідає нормам для подальшого вироблення електроенергії. Того ж року було підписано рамочний договір з міською радою та комунальним підприємством «ЕкоВін». І вже до 2012 року на території полігону було встановлено 12 свердловин та стаціонарний факел і газовий компресор з газоаналізатором. До грудня 2014 року в високотемпературному факелі було спалено 3 млн. м3 метану. Внаслідок чого відбулося значне зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище. Також припинились пожежі на сміттєзвалищі, та суттєво знизилася загазованість повітря у навколишніх населених пунктах.

В грудні минулого року систему доповнили когенераційною установкою для виробництва теплової та електричної енергії. Інвестиція у проект на сьогодні складає понад півтора мільйона євро. «Незважаючи на складну ситуацію у вашій країні, ми все-таки прийняли рішення, до якого йшли досить довго, зробити інвестицію і поставити блочно-модульну теплоелектростанцію. Ми сподіваємося, що найближчим часом ситуація в державі стабілізується, і своїм вчинком хочемо дати знак іншим інвесторам, що інвестиції в Україну робити потрібно, - каже директор ТОВ «Альтернативні енергосистеми та технології захисту навколишнього природного середовища» Йорг Майсснер.Планується, що цей енергетичний проект має бути пілотним взірцем для інших міст України. Хочу зазначити, що співпраця з адміністрацією міста відбувається на високому рівні, нам допомогли провести електролінію до полігону і встановлення установки пройшло успішно».

На міському полігоні відходів вироблятимуть електроенергію з біогазу

На сьогодні триває робота над введенням об’єкта в експлуатацію. За два тижні установка вже має запрацювати, однак на повну потужність вийде аж в травні. До того часу газозбірну систему розширять ще на 10 свердловин. Сума наступного траншу інвестицій - 170 000 євро. Час рефінансування установки розрахований від 7 до 10 років в залежності від її роботи.

Установка може генерувати 1 мегават електроенергії в годину. При цьому утворюється 1,2 мегават теплової енергії в годину. За рік працюватиме 8 тис. експлуатаційних годин. Вона повністю автоматизована, і нею можна управляти дистанційно навіть з Німеччини чи Австрії, додає Йорг Майсснер. Тобто у будь-який момент можна дізнатись, яка кількість електроенергії виробляється на конкретну мить.

Після підключення до державних мереж видача електроенергії буде відбуватися в мережу 10 кВ ПАТ "Вінницяобленерго", здійснюватиметься через підвищувальну ТП 0,4/10 кВ потужністю 1600 кВА. Вироблена електроенергія реалізовуватиметься за «зеленим тарифом». Над цим зараз спільно працюють представники інвестора, підприємства «ЕкоВін», керівництво міської ради та ПАТ «Вінницяобленерго».

На міському полігоні відходів вироблятимуть електроенергію з біогазу

«У нас зараз стоїть питання про отримання «зеленого тарифу». Звичайно, це займе якийсь час. Я вважаю, буде злочином, якщо ми не будемо використовувати ту електроенергію, яка під час запуску цієї системи буде вже генеруватися. Переговоривши попередньо з в.о. міського голови, ми вирішили, що підключимо до мереж одразу, як установка буде готова, і тимчасово будемо отримувати електроенергію за роздрібним тарифом, як всі учасники ринку. А після отримання «зеленого тарифу», який набагато вищий за звичайний, будемо отримувати цю електроенергію вже як кажуть із задоволенням. Я розділяю думку Сергія Анатолійовича стосовно того, що це хороше діло – вирішується на європейському рівні питання утилізації сміття, і в якості субпродукту ми отримуємо електричну енергію за «зеленим тарифом», за який місто отримує додаткові кошти. І другий субпродукт – теплова енергія, що є теж дуже актуальним», - каже генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук.

За словами Йорга Майсснера, на сьогодні спільно з міською владою також розробляється проект виробництва і теплової енергії. Можливі варіанти – встановлення сушарок або теплиць. Але вже в цьому році вироблене тепло буде використовуватися для опалення побутових приміщень робітників, які працюють на сортувальній станції. Також на перспективу, за аналогом європейських країн, розглядається питання встановлення сонячних батарей на території полігону. «Це пов’язано з тим, що вся логістика і технічна сторона вже налаштована для того, щоб використовувати й інші джерела енергії. Інвестиції у цей проект залежатимуть від величини сонячних колекторів. Плануються від 2,5 до 3 млн. євро», - каже він.



Переглядів: 5008
Поширень: 0