17 лютого відбулося громадські слухання щодо розробленого у міськраді проекту рішення, яким передбачено систему пільг по сплаті податку на майно з об’єктів житлової нерухомості у 2016 році. 75 % вінничан взагалі не потраплять під категорію платників цього податку. Щодо решти го​родян, то пропонується диференціація ставок від 1 до 1,5 %. Визначено також 9 пільгових категорій населення, яким пропонується встановити «нульову» ставку цього податку (учасники АТО, ті, хто отримує субсидію, ліквідатори аварії на ЧАЕС 1 категорії та ін.). Також міська влада хоче звільнити від оподаткування господарські будівлі приватних садиб, які стоять окремо від будинків.

Згідно з законодавством об’єктами оподаткування податком на майно, відмінним від земельної ділянки, є квартири в багатоквартирних житлових будинках загальною площею понад 60 м2 та житлові будинки (в тому числі дачні і садові) загальною площею понад 120 м2. Оподаткуванню підлягатиме лише та площа, яка перевищуватиме відповідно 60 чи 120 м2 (якщо квартира площею 65 м2, то податок стягуватиметься лише з 5 м2). Також оподаткуванню підлягають господарські будівлі приватних домоволодінь – допоміжні приміщення: сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.

Загалом у Вінниці 108 667 квартир, з яких 75 626 мають площу до 60 м2. Це означає, що 75% мешканців багатоквартирних будинків взагалі не підпадають під категорії громадян, на які розповсюджується цей податок. Схожа ситуація і з житловими будинками. З 22 465 індивідуальних житлових будинків, які розташовані на території міста, перевищення понад 120 м2 мають лише 7 382 садиби. Відповідно, як і у випадку висотних будинків, лише третина власників приватних домоволодінь потрапляють під категорію платників податку на майно.

Ставку по оподаткуванню місцевим податком встановлює міська рада, однак вона ж може встановити і пільги по сплаті цього податку. За словами Андрія Реви, робоча група пропонує зробити ставки диференційованими, а максимальну ставку податку встановити меншою, ніж передбачено у законодавстві. Для житлових будинків, прибудов до житлових будинків, квартир, котеджів та дачних будинків пропонується ставка на рівні 1,5 % до розміру мінімальної заробітної плати, для кімнат у багатосімейних (комунальних) квартирах та садових будинків – 1 %.

В той же час робочою групою пропонується перелік категорій городян, яким пропонується надати пільгу по сплаті податку (так звану «нульову» ставку) у разі, якщо вони мають площу перевищення. До них відносяться: особи, яким призначено житлову субсидію; інваліди війни; учасники бойових дій; члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців; учасники АТО; постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; батьки, вдова (вдівець) особи, які мають особливі (трудові) заслуги перед Батьківщиною.

Також пропонується звільнити від сплати податку на майно господарські будівлі приватних домоволодінь. Йдеться про сараї, курники, вбиральні на вулиці. Тобто всі приміщення, якщо вони стоять окремо від будинку. А податок на землю у Вінниці залишається на рівні 1%, хоча законодавством визначено, що його ставка може бути піднята до 3%.

«Сьогодні питання щодо оподаткування майна дуже жваво обговорюється громадськістю. І вже обросло міфами – лунає думка, що всі будуть обкладені страшними непомірними податками, - каже заступник міського голови Андрій Рева. - Тому такі громадські обговорення необхідні для того, щоб розібратися, хто буде оподатковуватися, і які категорії громадян Вінниці дійсно потребують пільг по його сплаті».

Андрій Рева нагадав, що цей податок було затверджено ще у 2010 році. Саме тоді було прийнято Податковий кодекс, який має розділ «Місцеві податки і збори», і у ньому був прописаний податок на майно, відмінний від земельної ділянки. В 2012-2013 роках ця частина Податкового кодексу була допрацьована, і було введено ставки податку, однак з певних причин ці норми закону не вводилися до 2014 року. І лише в грудні минулого року Верховною Радою були затверджені усі нормативні документи для запровадження цього податку. Він також зауважив, що ще одним міфом є твердження, що у 2015 році всі мають сплачувати цей податок. Це повна нісенітниця, адже 2015 рік – є базовим роком оподаткування. Сплачуватиметься податок після 1 липня 2016 року. Тобто в поточному році громадяни податок за житлову забудову не платитимуть.

Цей податок є місцевим, тобто надходження від нього в повному обсязі йтимуть до міського бюджету, і ці кошти направляються на розвиток міської інфраструктури.

«Особисто я дуже задоволена, що ми починаємо відчувати себе господарями навіть у формуванні нашого бюджету. І зараз шукаємо виважені підходи, як правильно формувати бюджет міста», - говорить керівник ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Підтримує її і голова спілки учасників бойових дій в Афганістані міста Вінниці Анатолій Перебетюк: «Я ознайомився з проектом рішення і подумав про наступне – багато років вже займаюся громадською діяльністю і доволі часто трапляються такі моменти, коли приходиш з якимись проблемами, які виникають, і доводиться часто спостерігати, як шукають відповідь, чому неможливо це зробити. А зараз я спостерігаю наступне: проект чітко підготовлено, аргументовано, з врахуванням нашої думки, і не тільки під час обговорення, а й в процесі підготовки проекту. Розуміючи, який зараз важкий час, і як люди будуть сприймати введення податку, бачу, що правильно і з розумінням справи підійшли до вирішення цього питання».

За підсумками громадського обговорення проект рішення більшістю присутніх було підтримано. Далі його мають розглянути на засіданні виконкому. Після чого він буде виноситись на чергову сесію міської ради.

Нагадаємо, минулого тижня депутати затвердили диференційовані ставки податку на комерційну нерухомість.



Переглядів: 5091
Поширень: 0