Одному із найстаріших учбових закладів Вінниці – Вінницькому технічному коледжу – цьогоріч виповнюється п’ятдесят. Ювіляр дав «путівку у життя» народним депутатам України, директорам підприємств, академікам. Як заклад «тримає марку» розповідає заступник директора з навчальної роботи Діана Довгань:

- Історія коледжу розпочалась за часів Радянського Союзу: розвивалась електронна промисловість і в обласних центрах, де були зосереджені підприємства електронної промисловості, вирішили створювати учбові заклади з підготовки відповідних фахівців. Так у Вінниці розпочав роботу технікум електровакуумного приладобудування згідно з Постановою Ради народного господарства Подільського економічного району № 411 від 14 грудня 1964 року, згодом - технікум електронних приладів, а із 1995 року ми - Вінницький технічний коледж.

Вінницькому технічному коледжу цьогоріч виповнюється п\'ятдесят

- З яких спеціальностей готує коледж фахівців?

- Пропонуємо сім спеціальностей у п’яти галузях знань. Спеціальності: «Економіка підприємства», «Фінанси і кредит» та «Оціночна діяльність», «Обслуговування комп’ютерних систем і мереж», «Обслуговування та ремонт електроустаткування автомобілів і тракторів», «Організація перевезень та управління на автомобільному транспорті», «Конструювання, виробництво та технічне обслуговування радіотехнічних пристроїв». Саме ця спеціальність - наш бренд від дня заснування коледжу. Понад 15 років ми готуємо фінансистів, економістів, комп’ютерщиків. Дві спеціальності відкрили у 2013 році – це був перший набір – оцінщики і організатори перевезень.

- Багато бажаючих поступати на нові спеціальності?

- До 9 чоловік на бюджетне місце на оціночну діяльність. На організацію перевезень - понад 5. Але якщо з оціночної діяльності у Вінниці навчають фахівців ще два заклади, то організація перевезень і управління на автотранспорті – ексклюзив, жоден навчальний заклад таких спеціалістів не випускає. А попит є - кількість вантажних, міжнародних, пасажирських перевезень зростає. Наш загальний ліцензійний обсяг - 350 осіб. За кількістю бажаючих навчатись, тобто конкурсною ситуацією, посідаємо друге місце після медичного коледжу.

- Ваші випускники мають можливість продовжити своє навчання на третьому курсі вищого учбового закладу, із якими налагоджена співпраця…

- Так. Взагалі, за діючим законодавством, випускник коледжу має право продовжувати навчання на старших курсах будь-якого вузу за спорідненою спеціальністю, за інтегрованими планами або за рахунок поповнення вакантних місць. Гарна співпраця налагоджена із Вінницьким національним технічним університетом – продовжують навчання комп’ютерщики, радіотехніки, економісти. Автомобілісти мають можливість продовжувати навчання в Аграрному університеті, фінансисти та економісти вчаться в економічних ВИШах.

- Куди йдуть працювати ваші випускники?

- Вже третій рік поспіль проводимо у закладі «Ярмарки кар’єри». Запрошуємо роботодавців, вони представляють свої підприємства, знайомлять студентів із вимогами до фахівців, знайомляться із студентами і обирають стажерів. Минулоріч за спеціальностями «Економіка підприємства» і «Фінанси і кредит» 25 студентів отримали персональні сертифікати-запрошення на виробничу практику. Можна працювати бухгалтером, касиром, кредитним експертом. Тісно співпрацюємо із казначейством, фінансовим управлінням. Якщо говорити про комп’ютерну спеціальність, жодна фірма не обходиться без ІТ-фахівців. Автомобілісти працюють на СТО, радисти – можуть працювати на підприємствах по обслуговуванню радіотехнічної апаратури, наприклад - на телебаченні, займатись ремонтом мобільних телефонів тощо.

- У технікумі створено кімнату-музей, де представлено 50-річну історію закладу. Які унікальні експонати він зберігає?

- Упорядковувала музей Валентина Рижій – наша викладач, яка працює із дня заснування закладу, в свій час займала посаду заступника директора з виховної роботи. Саме вона упорядковувала музей, організовувала збір історичних документів, нагороди, формувала галерею світлин-спогадів. Вважаю, що найяскравішим підтвердженням успішності закладу є здобутки студентів, досягнення його випускників. Маємо вдосталь здобутків: впродовж шести останніх років - понад сотня призерів в обласних олімпіадах і конкурсах, понад 20 – у Всеукраїнських і навіть «засвітилися» у міжнародних конкурсах. До того ж дві всеукраїнські олімпіади – з математики та радіотехніки – започаткував наш колеж.

- Серед ваших випускників є відомі люди…

- Коледж став альма-матер для двох народних депутатів-вінничан - Володимира Скомаровського та Сергія Кудлаєнко. Багато відомих у місті людей навчались у нас. Заклад закінчила нинішній директор телерадіокомпанії «ВІНТЕРА» Любов Коваленко, директор КП «Радіо місто над Бугом» Ігор Голуб…Найкращим визнанням коледжу вважаємо навчання у нас дітей, онуків, братів і сестер наших випускників. Це – краще свідчення авторитету навчального закладу і його ролі у житті громади.
 



Переглядів: 5359
Поширень: 0