Для забезпечення якісного догляду за невиліковними хворими у Вінниці буде створено хоспіс на 23 ліжка. Реконструкцію приміщення під відділення, яке буде спеціалізуватися на наданні паліативної до​помоги, вже розпочато. Воно буде унікальним не тільки для міста, а й для області в цілому, адже таких лікувальних установ на Вінниччині поки що немає.

Паліативна допомога спрямована в першу чергу на максимальне покращення якості життя людини, хвороба якої є невиліковною. Це хворі з онкологічними, серцево- та нейросудинними, нейродегенеративними ураженнями головного мозку, пацієнти в термінальних стадіях туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, цукрового діабету тощо. Дотепер у Вінниці на 370-тисячне місто хоспісу не було. На сьогоднішній день такі пацієнти госпіталізуються в міську клінічну лікарню № 3. Якщо за віком вони молодші 70 років, то отримують допомогу у терапевтичному відділенні, якщо старші – то у геріатричному.

У Вінниці розпочато реконструкцію приміщення під перше в області хоспісне відділення

Хоспіс, який буде створено також на базі міської клінічної лікарні №3, надаватиме широкий комплекс медико-соціальних та психотерапевтичних послуг людям, які знаходяться при смерті. Наприкінці минулого року було розпочато реконструкцію четвертого поверху лікарні під розміщення цього відділення. В хоспісі передбачається 23 ліжко-місця, які розмістять в одній одномісній та одинадцяти двомісних палатах. За словами головного лікаря 3-ї лікарні Дмитра Фостаковського, всі палати робляться виходячи з рекомендацій Європейської хартії з паліативної та хоспісної медицини, тому що, на жаль, українським законодавством це питання настільки детально ще не опрацьовано. Кожна палата матиме тамбур, що забезпечить додаткову звукоізоляцію від коридору. Палати розташовані поблоково, кожен блок матиме окремий санвузол та душову.

У Вінниці розпочато реконструкцію приміщення під перше в області хоспісне відділення

Передбачено повний комплекс і службових приміщень, щоб забезпечити якісну роботу медичного персоналу. Згідно штатного розпису передбачено 2,5 ставки лікарів (в т.ч. півставки лікаря-психотерапевта), 10 медичних та 10 молодших сестер. «Для 23 хворих - це достатня кількість медперсоналу, щоб забезпечити якісний цілодобовий догляд, - розповідає Дмитро Фостаковський. - Проектом передбачено і молитовню, бо духовна допомога, як показує європейський досвід, потрібна і пацієнтам, і їх родичам. На поверсі буде збережено палати інтенсивної терапії для надання в разі потреби невідкладної допомоги та операційну, щоб надавати невідкладну хірургічну допомогу».

У Вінниці розпочато реконструкцію приміщення під перше в області хоспісне відділення

Прийматиме відділення близько 280 людей на рік, але за європейськими методиками є необхідність у розширенні хоспісу майже вдвічі. Однак це питання буде розглядатись після того, як хоспісне відділення вже запрацює і можна буде оцінити його ефективність та затребуваність серед населення. Водночас, вже на цьому початковому етапі це відділення стане унікальним не лише для міста, а й області, оскільки воно стане першим хоспісом в регіоні.

«Це відділення у Вінниці і загалом для області буде унікальним. Я вважаю, що воно буде матиме важливе значення для тих хворих, які дійсно потребують такої допомоги. Тому що їм потрібна особлива увага та ставлення і особливі умови для підтримки життя», - каже в. о. міського голови Сергій Моргунов.

У Вінниці розпочато реконструкцію приміщення під перше в області хоспісне відділення

На реконструкцію приміщень під хоспісне відділення передбачено близько 3,9 млн. грн. 800 тис. грн. було направлено ще наприкінці минулого року. Роботи розпочались торік, в середині грудня, і до кінця 2015-го мають бути завершені. Наразі на поверсі замінено всі вікна, стіни очищено від старої штукатурки, знесені старі перегородки, ведуться роботи по будівництву нових та прокладці інженерних мереж.

В подальшому буде розглядатися питання, щоб окрім бюджетних палат зробити і платну. За словами директора департаменту охорони здоров’я Людмили Грабович, бувають випадки, що людям необхідно від’їхати з міста чи зробити ремонт у приміщенні, а стареньких чи важкохворих родичів немає куди розмістити, тому на сьогодні є необхідність створення палати і для таких потреб.



Переглядів: 5040
Поширень: 0