19 березня у Вінниці Посольство Держави Ізраїль в Україні провело урочисту церемонію нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – громадян України, які у роки II-ї світової війни рятували євреїв від фашистів. У ній взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні пан Еліав Бєлоцерковські, голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій та в.о. міського голови Сергій Моргунов.​

Понад два століття Посольство Держави Ізраїль в Україні вшановує тих людей, які у роки Другої світової, ризикуючи власним життям, допомагали рятуватись єврейським родинам від фашистів, котрі намагались стерти з лиця землі цілу націю. Сьогодні ще є багато живих євреїв, які пам’ятають ті страшні часи, а в державі Ізраїль створено музей Яд-Вашем, в якому увіковічена пам’ять усіх, хто рятував євреїв. Щоб вшанувати таких людей, ізраїльтяни вручають відзнаки Праведника народів світу. Часто вони присвоюються посмертно, і їх отримують родичі рятівників.

«Ці дипломи являються символічним виконанням обов’язку єврейського народу до тих людей, які рятували євреїв в самий тяжкий період історії для нашого народу, - зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні пан Еліав Бєлоцерковські. – На даному етапі ми знаємо імена майже 2,5 тисяч людей, які у Другу світову війну врятували євреїв, і ми впевнені, що є сотні, тисячі інших, яких ми ще не змогли знайти. Тому в інституті Яд-Вашем продовжується робота, щоб перевірити всі архіви, знайти цих людей і віддати їм данину шани. Багато з них вже не з нами, але в них є діти і внуки, які знають і будуть завжди пам’ятати про їхній героїчний подвиг».

У Вінниці Посол Держави Ізраїль в Україні вручив трьом родинам відзнаки Праведників народів світу

За кількістю Праведників народів світу Україна посідає четверте місце після Польщі, Нідерландів та Франції. На території Вінницької області відомо про майже 450 подолян, які рятували єврейські сім’ї від фашистів.

«Більше 70-ти років пройшло після тих подій, але історії про те, як рятувались євреї, у багатьох із нас викликали сльози на очах. Це говорить про те, що питання людяності і моралі на сьогоднішній день як інколи торкаються кожного з нас. Я хотів би побажати усім нам миру і ще раз миру», - сказав голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

19 березня в залі засідань міської ради відбулась церемонія нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу. Цю почесну нагороду присвоєно посмертно Ганні Стащенко, Ковбасюк Афанасію і Килині та їхньому сину Іллі, братам Феодосію та Семену Чорним. Нагороди отримали їхні рідні – діти та онуки.

У Вінниці Посол Держави Ізраїль в Україні вручив трьом родинам відзнаки Праведників народів світу

«Ті люди не просто робили кроки мужності, спасаючи євреїв, вони фактично йшли на самопожертву, і ми всі розуміємо, наскільки це було небезпечно, і які загрози могли бути по відношенню до цих людей. Є такі випадки, що разом із євреями розстрілювали і українців, які їх переховували, - каже в. о. міського голови Сергій Моргунов. – Кажуть, що народ, який не пам’ятає своєї історії, не має майбутнього. Ізраїль, як держава, чітко слідує принципу, що завжди треба знати історію, тоді буде і майбутнє і в народу, і в держави. Дуже хотілось би, щоб ми всі розповідали своїм дітям і онуками такі історії, щоб ніколи не повторювались ті події, які зараз відбуваються в нашій Україні, і ніколи не повторились ті події, які відбувались під час Другої світової війни».



Переглядів: 4017
Поширень: 0