Цього разу зустріч у Вінниці в рамках Польсько-української дискусійної платформи була присвячена темі створення іміджу міста.

Дискусію традиційно відкрили співорганізатори Платформи – віце-консул Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовський та виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко.

«Вкотре нагадаю, що Польсько-українська дискусійна платформа – це своєрідний майданчик для того, щоб люди, які навчалися за кордоном ділилися з нами своїми знаннями. Дуже корисно, коли люди, котрі живуть поряд з нами, поділяться тим прогресивним, що побачили за кордоном. Адже усі реформи починаються з нас самих. І ми самі повинні робити брендинг для свого міста або села, знаходити щось цікаве, запрошувати друзів, щоб показати наші пам’ятки культури. Адже у нашій області є багато унікальних місць. Тут жило і живе багато цікавих людей. Згадаймо, у нас навіть був свій Робін Гуд – це Устим Кармалюк. І про таких унікальних людей можна говорити і говорити», - сказав Олег Левченко.

У Вінниці відбудеться перший та єдиний в Україні фестиваль-оповідання, який стане візитівкою міста

Гостею Платформи була менеджерка культурних проектів, автор ідеї та директор Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo» (Вінниця, 22-24 травня 2015), куратор літературних турів до Польщі «Cultour.ua», екс-директор Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» (м.Чернівці, 2010-2013) Ірина Вікирчак.

Під час заходу Ірина Вікирчак розповіла про цікавий досвід українського міста Чернівці та польських міст Краків і Гданськ.

У Вінниці відбудеться перший та єдиний в Україні фестиваль-оповідання, який стане візитівкою міста

«Щоб до міста приїжджали, потрібно у ньому створити щось таке, що привабить туристів. Крім того, це має бути щось, на що захочеться повернутися ще раз. Краків – туристична перлина Польщі, місто літератури за визнанням ЮНЕСКО, місто двох лауреатів Нобелівської премії з літератури – Чеслава Мілоша та Віслави Шимборської. Родзинкою програми «Туру» в Кракові стане відвідування приватного помешкання Чеслава Мілоша, де можна буде на власні очі побачити сертифікат від Нобелівського комітету, старенький комп’ютер, за яким працював один з видатних громадських діячів Польщі. Також, за деякими версіями, в Кракові на центральній площі знаходиться одна з найстаріших книгарень Європи. З цього міста можна привезти неабиякий літературний багаж», - розповіла гостя Платформи.

За словами Ірини Вікирчак, у кожного міста має бути свій нік-нейм. Присутні зазначили, що Вінниця має кілька таких нік-неймів - «Місто над Бугом», «Перлина Поділля»...

У Вінниці відбудеться перший та єдиний в Україні фестиваль-оповідання, який стане візитівкою міста

Ірина Вікирчак розповіла також, що створення іміджу міста полягає в тому, щоб у цьому місті хотілося жити. Брендування має бути не лише для туристів, а й для місцевих жителів. Архітекрура – це те, на що можна приїхати подивитися один раз, а потрібно створити щось таке, аби до міста з кожним роком приїздило все більше і більше туристів, а місцевим жителям було чим похвалитися.

«Потрібно створити таку подію, яка буде так званим «магнітом», що притягуватиме людей до Вінниці», - сказала Ірина Вікирчак.

Саме таким «магнітом» стане Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo», який відбуватиметься у Вінниці 22-24 травня.

Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» планується як щорічний і відбуватиметься у Вінниці та околицях на різних локаціях протягом трьох днів. Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського.

Оповідання письменника-земляка становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. А «Intermezzo» - один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому.

У Вінниці відбудеться перший та єдиний в Україні фестиваль-оповідання, який стане візитівкою міста

Як розповіла Ірина Вікирчак, ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання. У важкі часи людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Коцюбинський багато їздив, але він завжди повертався до Вінниці за натхненням.

Партнером створення Фестивалю оповідання є Вінницька міська рада.

«Це буде перший і єдиний фестиваль оповідання в Україні. Він стане культурною візитівкою Вінниці», - сказав програмний директор Фестивалю Олександр Вешелені.



Переглядів: 4577
Поширень: 0