Такі результати рейтингу представила 27 серпня у Києві коаліція громадських організацій з моніторингу інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів міст обласного значення України на предмет їх інформаційної відкритості.

Створення та підтримка офіційних веб-сайтів органів місцевого самоврядування є нині поширеною практикою в Україні. Проте, далеко не всі органи місцевого самоврядування, в тому числі у містах обласного значення мають власні офіційні сайти. Як продемонструвало дослідження, у кожного п’ятого міста обласного (республіканського) значення офіційний сайт був відсутній, застарілий або знаходився в процесі реконструкції. Це випливало з неможливості знайти сайт міста через провідні пошукові системи, а також з відповідей міських рад на запити.

Для проведення оцінки експерти розробили 73 показники та згрупували їх у чотири категорії: змістовне наповнення, практичність використання, громадська участь та послуги.

В ході дослідження виявлено кращі практики у плані подання окремих видів інформації, використання ефективних інструментів залучення громадян та забезпечення практичності, а також надання електронних адміністративних послуг в межах веб-сторінок.

За результатами дослідження переможцями у загальному рейтингу стали офіційні сайти міст Сум, Херсону, Хмельницького, Вінниці та Донецька. «Для нас ця новина стала приємною несподіванкою, про результати дослідження ми дізнались вже після його оприлюднення, – каже начальник управління комп’ютеризації та телекомунікацій Вінницької міської ради Олександр Риженко. – Але незалежно від того, проводяться подібні рейтинги чи ні, – ми постійно шукаємо нові рішення для вдосконалення роботи офіційного сайту».

Довідка:
До числа міст обласного (республіканського) значення згідно з чинним законодавством України віднесені найбільші за чисельністю населення та найбільш розвинені в економічному та соціальному аспектах населені пункти. Міста Київ та Севастополь, які мають спеціальний статус та певні особливості здійснення місцевого самоврядування, - не увійшли до вибірки в цілях збереження її однорідності.


Переглядів: 6168
Поширень: 0