26 березня аби дати оцінку виконанню критеріїв другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму для нашої держави за блоком «Громадський порядок та безпека» Вінниччину відвідали представники місії Європейського Союзу з питань боротьби з торгівлею людьми.

В облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва області та представників структурних підрозділів з експертами місії ЄС. Вітаючи європейських дипломатів, заступник голови – директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк зауважив, що на Вінниччині відповідальним за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми визначено управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

«На сьогодні проблема боротьби з торгівлею людьми, у зв’язку з величезною кількістю внутрішньо переміщених осіб, а це 700 громадян з АРК та м. Севастополя та майже 11 тисяч переселенців із Донецької та Луганської областей, які перебувають у Вінницькій області ставить серйозний виклик в організації роботи у реалізації зазначеного питання. Значна частина з яких - це молодь, адже до нас переїхав Донецький національний університет. Відтак, це додаткове навантаження для служб, які опікуються відповідною проблематикою» – наголосив Ігор Івасюк.

Експерти місії ЄС з питань боротьби з торгівлею людьми побували у Вінниці

Однак, на Вінниччині чимало напрацювань в цій галузі було і до того, як був порушений соціальний спокій в державі. Так, за словами Ігоря Івасюк, було прийнято Обласну цільову соціальну комплексну програму підтримки сім’ї, демографічного розвитку, попередження торгівлі людьми та забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. В рамках якої розроблено низку заходів, що дають можливість і моніторити проблематику і надавати допомогу постраждалим.

«Всього з 2012 року по даний час 5-ти особам Вінницької області встановлено статус особи, яка постраждали від торгівлі людьми. Серед таких осіб – 1 дитина. Всім постраждалим надано всебічну допомогу. Крім того, на Вінниччині діє телефонна “гаряча лінія”, за якою можна отримати консультації відповідних фахівців. Протягом минулого року за консультативною допомогою вже звернулось 1328 осіб, з яких 965 жінок та 363 чоловіків. Найбільше звернень було з приводу працевлаштування за кордоном (233) та виїзду за кордон (169)» – зауважив Ігор Івасюк.

В свою чергу, експерт місії ЄС Деніз Чарлтон зауважила, що працюючи в Україні кілька днів побачила, що задля мінімізації такого ганебного явища уже зроблена досить велика і якісна робота, однак попереду потрібно виконати не менший обсяг важливих заходів.

Деніз Чарлтон

«Питанням боротьби з торгівлі людьми я займаюся вже майже 25 років в Ірландії та країнах ЄС. Хочу зауважити, що багато проблем, які нині є в України, притаманні не лише вашій державі, вони існують і в Європі. Розглядаючи питання пов’язані з торгівлею людьми в Україні, ми побачили прогрес, який ви спромоглися зробити за невеликий проміжок часу. Тому хочу якомога більше дізнатися про діяльність у вашому регіоні, побачити вас в роботі, проблематики» – зазначила Деніз Чарлтон.

Заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталя Заболотна звернула увагу присутніх на те, що в регіоні, на відміно від центрального рівня, координатором в напрямку протидії людьми є управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА.

Експерти місії ЄС з питань боротьби з торгівлею людьми побували у Вінниці

«Це наша і особливість, і перевага, це дозволяє більш комплексно підходити до вирішення даної проблеми. Також відмінністю нашої обласної програми від Державної та, на нашу думку, перевагою є її комплексний підхід до вирішення питань, адже обласна програма включає 4 напрямки роботи: підтримка сім\'ї; демографічний розвиток; попередження торгівлі людьми та забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків» – наголосила Наталя Заболотна.



Переглядів: 2923
Поширень: 0