Територія Вінницького індустріального парку розташована на 60 гектарах по Немирівському шосе. Сюди планують залучити інвесторів для будівництва підприємств з виробництва харчових продуктів, одягу, меблів тощо. У результаті за попередніми прогнозами для вінничан може бути створено понад шість тисяч нових робочих місць. Також розвиток цієї території пожвавить економіку міста, та сприятиме залученню додаткових інвестицій для розвитку Вінниці. Концепцію індустріального парку сьогодні, 16 квітня 2015 року, було схвалено виконкомом міської ради.

Минулого року міська рада схвалила рішення про створення Вінницького індустріального парку. Наступним кроком є затвердження Концепції його функціонування. Цей документ є важливим, адже відповідає Стратегії Вінниці до 2020 року і дозволить місту звернутись до центральних органів виконавчої влади України щодо включення Вінницького індустріального парку в загальнодержавний реєстр індустріальних парків. Це, в свою чергу, дозволить претендувати на отримання державної допомоги для розвитку території ВІПу, як це передбачено законодавством.

«Вінницький індустріальний парк сприятиме залученню інвестицій та створенню нових робочих місць у Вінниці. А також забезпечить сприятливі умови для розвитку промислових підприємств. Важливо, що розміщення парку на окремій промисловій ділянці дозволить сконцентрувати промислове виробництво на певній площі за межами житлових та рекреаційних територій. Це позитивним чином позначиться і на екологічній ситуації міста. Індустріальний парк планується створити строком на 30 років з можливістю продовження цього терміну. Його майбутні резиденти мають бути зареєстровані на території міста, адже в такому випадку податки йтимуть до міського бюджету. Перевага у працевлаштуванні надаватиметься саме мешканцям Вінниці», – каже заступник департаменту економіки та інвестицій Олена Гузлякова.

Підприємства, які будуть розташовані на території парку, матимуть ряд переваг, зокрема, нульову ставку мита на обладнання, яке не виробляється в Україні та ввозиться з-за кордону, тощо. Також важливо, що на його території буде розвиватиметься інноваційні та високотехнологічні виробництва. Пріоритет для розміщення в індустріальному парку матимуть підприємства з виробництва харчових продуктів, одягу, машинобудування, меблів тощо.

Згідно з концепцією, першу промислову продукцію парк вироблятиме з 2020 року, а на повну потужність запрацює з 2030 року. «Завдяки парку плануємо створити для вінничан орієнтовно понад 6 тис. нових робочих місць, залучити додаткові інвестиції для розвитку міста та підвищити діловий та інвестиційний рейтинг Вінниці. Передбачаємо, що Вінницький індустріальний парк стане джерелом постійного поповнення державного та місцевого бюджетів, а також збільшить надходження до пенсійного та інших державних фондів. Реалізація цього проекту пожвавить економічний розвиток міста та позитивним чином вплине на якість життя населення. Все це є основними пріоритетами Стратегії розвитку «Вінниця-2020», яку ми наразі спільно реалізуємо», – зазначила Олена Гузлякова.



Переглядів: 5030
Поширень: 0