Днями Міжнародний офіс Європейської енергетичної відзнаки повідомив, що Вінниця успішно пройшла сертифікацію за системою «Європейська енергетична відзнака», ставши першим містом України, яке отримало таку нагороду. Вручення відзнаки відбудеться у червні, коли у місті проходитиме Європейський тиждень сталої енергетики.​

Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) – це міжнародний інструмент підтримки міст, націлених на стійку енергетичну політику та міський розвиток шляхом раціонального використання енергоресурсів та збільшення частки відновлювальних джерел в енергетичному балансі міста. На сьогодні більше 1200 міст з 12 країн світу беруть участь у ЄЕВ, більше 600 з яких вже отримали цю відзнаку. Вона була започаткована Швейцарською Конфедерацією у 1988 році та швидко зарекомендувала себе як якісна система управління в сфері енергетичної політики муніципалітетів.

Сьогодні Вінниця стала першим містом в Україні та поки що єдиним на пострадянському просторі, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку.

«Ми вітаємо Місто Вінницю з успішним проходженням сертифікації за системою «Європейська енергетична відзнака» (перше в Україні) і його зразковою енергетичною політикою та зобов’язаннями. Громади, що відзначені Європейською енергетичною відзнакою, є прикладом потенціальної місцевої енергетичної політики. Вони служать в якості моделей для наслідування для багатьох інших громад в різних європейських країнах. Бажаємо Вам подальших успіхів у реалізації Вашої енергетичної політики», - зазначила у своєму листі Корнелія Брандес - керівник Форуму Європейської енергетичної відзнаки.

Робота над отриманням цієї нагороди у Вінниці розпочалась у 2011 році із підписанням Меморандуму зі Швейцарською Конфедерацією про реалізацію у місті спільного проекту з енергоефективності. Він включав у себе три компоненти: технічна і фінансова підтримка в модернізації двох мікрорайонів міста (Тяжилова і району вул. К.Маркса), підвищення інституційної спроможності основного теплопостачального підприємства міста КП «Вінницяміськтеплоенерего» та підтримка в отриманні Європейської енергетичної відзнаки.

В результаті кількарічної роботи спільно із швейцарськими консультантами у місті було вибудовано чітку і послідовну систему управління процесами, які спрямовані на підвищення енергоефективності міста.

Одним із перших кроків стали написання та затвердження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та розробка каталогу заходів, відповідно до якого кожен департамент міської ради по галузях планує роботи з енергозбереження на кожен рік. Також були створені і впроваджені процедури аналізу даних з ефективності використання енергії та форми звітності. З початку реалізації проекту за два роки інвестиції в заходи з підвищення енергоефективності у Вінниці збільшились майже вдвічі (з 12,229 млн. грн. у 2012 році до 23,394 млн. грн. у 2014 році).

Окрім того, що підготовка до отримання ЄЕВ допомогла на організаційному і практичному рівні побудувати повноцінну систему енергоменеджменту, наявність цієї відзнаки дозволить місту стати більш привабливим для іноземних донорів, організацій та фондів, які мають наміри виділяти кошти на локальні проекти, спрямовані на розвиток різних сфер життєдіяльності населених пунктів.

«Європейська енергетична відзнака – це свідчення того, що місто бере на себе зобов’язання бути енергоефективним і вже сьогодні досягнуло певних результатів, які оцінені по спеціальній технології фахівцями Міжнародного офісу Європейської енергетичної відзнаки, – говорить заступник міського голови Ігор Корольчук. – Мені дуже приємно, що нам вдалось отримати цю престижну європейську нагороду. Але це лише початок нашої роботи з енергоефективності, і тепер ми кожних чотири роки маємо підтверджувати те, що місто гідне цієї відзнаки».

Першим привітав вінничан із отриманням Європейської енергетичної відзнаки Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, який, власне, і розпочинав шлях міста до цієї нагороди на посаді Вінницького міського голови. На своїй сторінці у Фейсбуці спікер українського парламенту написав: «Вінниця – перше українське місто, яке отримало сертифікат Європейської енергетичної нагороди. Наша вінницька команда працювала спільно зі швейцарськими партнерами понад три роки, впроваджуючи проекти в сфері енергоефективності і сучасну систему енергоменеджменту. Це приклад того, який потенціал має місцеве самоврядування у вирішенні таких проблем України як, наприклад, енергонезалежність. Велика подяка вінницьким колегам!». ​

 

 

Вінниця - перше українське місто, яке отримало сертифікат європейської енергетичної нагороди. Наша вінницька команда пра...

Posted by Volodymyr Groysman on 4 травня 2015 р.

 



Переглядів: 4400
Поширень: 0