З 22 по 24 травня у Вінниці відбудеться перший Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» (Intermezzo Short Story Festival). Програмні події фестивалю обертатимуться навколо теми «Життя у посттравматичному просторі». Учасниками фестивалю стануть понад 50 українських і європейських митців.

Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» планується як щорічний і відбуватиметься у місті Вінниця протягом трьох днів наприкінці травня. Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця – 1913) та 150-й річниці від дня його народження.

Вінничан запрошують на перший Міжнародний фестиваль оповідання "Intermezzo"

Оповідання письменника становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» – один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому.

Ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання: у важкі часи, людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань – у побуті, в економіці, мистецтві, через благодійність.

Програмні події першого фестивалю обертатимуться навколо теми «Життя у посттравматичному просторі» і через коротку прозу та кіно намагатимуться створити діалог, який артикулюватиме сучасну ситуацію в країні засобами мистецтва. Ініціаторами такого діалогу стануть міжнародні гості фестивалю: найпопулярніший балканський письменник Міленко Єрґович, знаний польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі, культова українська письменниця Оксана Забужко, польська перекладачка і культурний менеджер Юстина Чеховська, українські письменники Софія Андрухович, Лариса Денисенко, Ірина Цілик, Василь Махно, Володимир Лис.

Майданчиками для спілкування стануть музей-садиба Михайла Коцюбинського, центральні площі міста, кінотеатр «Родина», галереї, книгарні та інші локації. Спеціальні події фестивалю: медіа-вистава «Il Caprese», присвячена італійським враженням Михайла Коцюбинського, за участю ведучого радіо «Аристократи» Данила Хомутовського, в якій гармонійно поєднаються тексти Михайла Коцюбинського, голос, музика та відео; літературні читання «Дух міста» за участю вінницьких авторів; проект Василя Махна у форматі «кіно+текст» – синтез літературного твору і короткого метру. Також, діятиме екскурсійний маршрут «Вінниця Коцюбинського». Усі відвідувачі за бажанням матимуть змогу скуштувати гастрономічне меню за творами Коцюбинського. Для зареєстрованих учасників працюватиме Terrarium. Сценарна лабораторія. Родзинкою фестивалю стане літературна зустріч із Оксаною Забужко на теплоході, який курсуватиме Південним Бугом.

Вінничан запрошують на перший Міжнародний фестиваль оповідання "Intermezzo"

Окремою віхою фестивалю «Intermezzo» є Балканська програма «Intermezzo», у якій представлені фільми з програми «Екс-Югославія: примирення» Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays». Ще один погляд на балканську війну - цикл репортажів «Алхімія Балкан» від телеканалу «Al Jazeera Balkans». Також відвідувачі матимуть змогу побачити нові фільми польського режисера Кшиштофа Зануссі, відреставровану версію «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова, фільм «Кубло» Яна Гржебейка (Чехія).

На 90% подій фестивалю «Intermezzo» вхід вільний, а це більше 30 заходів за участю понад 50 українських та європейських митців.

Більше про Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» на офіційному сайті фестивалю  та у соціальних мережах Facebook, ВКОНТАКТЕ.

Програма Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo»



Переглядів: 4517
Поширень: 0