9 травня, з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом, в холі міської ради керівництво міста та області привітало вінницьких ветеранів. В урочистій церемонії нагородження та святковому привітанні окрім ветеранів взяли участь рідні та близькі захисників.

До привітання ветеранів долучився і Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, який не зміг у цей день приїхати до Вінниці, але надіслав лист з вітанням, який було зачитано на урочистостях:

«Ці травневі дні українські сім’ї зустрічають з особливими почуттями. Друга світова війна забрала мільйони людських життів. Минають роки, але залишається живою пам’ять про страшну трагедію, яка пройшлася по долі чи не кожної родини в Україні, в Європі, багатьох родин по всьому світу. Ми схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю, перед сотнями тисяч наших земляків, які мужньо боролися на фронтах, самовіддано працювали на підприємствах у тилу, перед кожним, хто день за днем наближав звільнення світу від нацизму. Ми вшановуємо пам\'ять усіх жертв цієї найстрашнішої війни. Сьогодні мир в Європі знову під загрозою. Проти України здійснюється військова агресія. І ми знову змушені відстоювати нашу незалежність і європейські цінності. Ми платимо за це високу ціну, але ми переможемо! Як і 70 років тому мир може бути встановлений лише спільними зусиллями народів світу, і ми закликаємо всіх, хто пам’ятає уроки минулого, зробити все для того, щоб не допустити нових трагедій і відновити мир та спокій у світі».

У міській раді привітали ветеранів Другої світової війни

«Сьогодні вся Україна, весь світ відзначає велику і серйозну дату – 70-тиріччя визволення людства від нацизму. У цій війні загинуло 50 мільйонів людей, кожен п’ятий з них – це українець. Я не можу не сказати про те, що дехто останні роки намагається розповісти, що без українців можна було б цю війну виграти. Але буквально кілька днів тому мені на очі потрапила така цитата. У 1945-му році в Україну приїхало кілька журналістів різних європейських видань, і один з них написав таке: «То, что кое-кто пытается изобразить как "русскую славу", было, прежде всего, украинской войной. Ни одна европейская страна не пострадала больше от глубоких ран, нанесённых своим городам, своей промышленности, сельскому хозяйству, человеческой силе». Ці слова були сказані ще в 45-му році. І саме Ви перемогли в цій війні, Ви перенесли всі страхіття цієї війни, саме Ви відбудували державу, ті міста і ту землю, про які сказано в цих словах. І кілька поколінь українців знали про війну з Ваших розповідей, кінофільмів, книжок. Вже рік ми знаходимося в стані війни на Сході, але ваші правнуки та внуки, наслідуючи від Вас мужність та героїзм, - боронять нашу країну і її незалежність. Ми повинні пам’ятати і перемагати. Я бажаю Вам в першу чергу здоров’я, а вашим сім’ям благополуччя, радості і саме головне миру на нашій землі», - з такими словами звернувся до ветеранів в. о. міського голови Сергій Моргунов.

У міській раді привітали ветеранів Другої світової війни

Привітав ветеранів і голова Вінницької ОДА Валерій Коровій: «Мені, як онуку фронтовика, який свій світогляд формував на його розповідях про війну, свято Великої Перемоги – це свято перемоги нашого народу. Без перебільшення ми можемо говорити про багато подій, але це свято величі нашого духу. Війна була дуже складна, дуже все було непросто, але ми перемогли. І сьогодні на вашому почутті патріотизму фактично формується патріотичне відношення нового покоління, любові до рідної землі, любові до рідної країни. Хотів би пожати вам здоров’я, віри і хай Вас всіх оберігає Бог».

«Друга світова війна - це великі руїни міст і сіл, це зламані долі, це десятки мільйонів загиблих на полях битв і в тилу людей. Ми сьогодні, шановні ветерани, завдячуємо Вам, тому, що протягом 69-ти років на нашій українській землі був мир. Кілька поколінь виросло під мирним небом. І сьогодні, на нашій землі знову війна, яка прийшла зі Сходу. Сьогодні покоління молоді, яке виросло в незалежній державі, зі зброєю в руках захищає незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Ваша звитяга і подвиг є прикладом, як треба боротися і помирати за волю і незалежність свого народу», - каже голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко.

Ветеранів Другої світової війни було нагороджено Почесними грамотами Вінницької міської ради та її виконавчого комітету та грошовими преміями. Далі на усіх присутніх чекала святкова концертна програма.



Переглядів: 5178
Поширень: 0