Кінопрограма першого Intermezzo Short Story Festival стане синтезом основних меседжів фестивалю, інтергруючи тему «Життя у посттравматичному просторі», тексти Коцюбинського, у сучасний кіно процес, який поєднує сучасні тенденції метажанрів: кіно+текст. Гості фестивалю матимуть нагоду відвідати: спеціальні події під відкритим небом, покази фільмів від режисерів-учасників фестивалю, майстер класи, які продемонструють взаємозв’язок між літературою та кіно. Головною локацією для програми «Кіно+текст» стане кінотеатр «Родина». 

Фестиваль «Intermezzo». Кінопрограма Intermezzo Short Story Festival

21 травня

20:00 - Урочисте відкриття фестивалю. Показ «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова. Перед показом буде продемонстрована короткометражка Сергія Параджанова «Київські фрески» — рефлексія режисера на тему наслідків війни. Європейська площа. Вхід вільний.

Опис: Класика світового кіно від Сергія Параджанова, знятий за однойменною повістю Михайла Коцюбинського. В архаїчні ритми гуцульського життя вплетена трагічна історія кохання, пишність обрядів та медитативна епічність Карпат.

22 травня

14:00 - Кінодокумент. Фільми серії «Алхімія Балкан» телеканалу «Al Jazeera Balkans». Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47) . Вхід вільний

Опис: Алхімія Банкан - 15 документальних серій, відзнятих каналом Аль-Джазіра у 2014 році, що намагаються привідкрити завісу таємничості із балканських країн. Сербія, Чорногорія, Хорватія, Боснія і Македонія - території трагічної історії та соціальних катаклізмів, але чи справді у них все так погано як це здається молодому поколінню?

19:00 - Показ фільму «Серце на долоні» Кшиштофа Зануссі. Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

Опис: Чорна комедія Кшиштофа Зануссі з Богданом Ступкою в головній ролі. Схильний до самогубства юнак стає ідеальним донором серця для розбещеного старіючого бізнесмена, але хлопцеві ще потрібно знайти спосіб піти із життя. 

23 травня

14:00 - Кінодокумент. Балканська програма фестивалю про права людини «Docudays». Фільми «Угода» та «Залишки». Модератор Надія Чущак. Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

 «Угода»

 Опис: Головний учасник переговорів з боку ЄС Роберт Купер повинен вирішити долю світу, досягши угоди про стабільне співіснування між Косово та Сербією. Ставки високі, проте, незважаючи на серйозність переговорів, вони виявляються несподівано кумедними, адже три фантастичні персонажі фільму проводять їх із шармом та стилем. Це вирішальна можливість для ЄС довести свої миротворчі здібності. Фільм про дипломатію, яка вершиться за кулісами.

«Залишки»

 

Опис:  Минуло 20 років від одного із найдраматичніших днів конфлікту на території екс-Югославії, коли було знищено старий міст – символ міста, і майже 10 років пройшло від його реконструкції зусиллями міжнародної спільноти. Семеро різних персонажів живуть своїми життями у сучасному Мостарі, жодного разу не зустрівшись. Незважаючи на це, їх об’єднують уламки спогадів, що постійно виринають з минулого і з якими доводиться мати справу.

15:30 – Кіно+текст. Оповідання «Дім у Бейтінґ Голов» Василя Махна (США-Україна). Презентує автор. Модератор Юлія Починок. Галерея «Арт-Шик» (вул. Арх. Артинова, 12-а). Вхід вільний.

 

Опис: Проект включатиме авторське читання оповідання «Дім в Бейтінґ Голов», відеоряд Олександра Фразе-Фразенка та літературознавчий коментар, про різноманітні техніки експериментування у літературі, Юлії Починок. Оповідання, котре увійде до книжки прози Василя Махна, що готується до друку «Видавництвом Старого Лева», вперше було опубліковано у часописі «Радар» (1/2014). Дія відбувається на Лонґ Айленді у селищі Бейтінґ Голов. Двоє героїв – оповідач і його супутниця Марія намагаються налагодити свої стосунки, винайнявши будинок поза Нью-Йорком. Уважаючи, що з переїздом до будинку, заховавшись від меґаполісу та знайомих зможуть спокійно пережити внутрішню кризу, котра їх переслідує. Вони - з України, а познайомилися в Америці. Символіка дому набуває у тексті не лише конкретного виміру, а стає з одного боку – пам’ятю батьківщини, а з іншого – постійним нагадуванням провини, яку герої ніяк не можуть собі витлумачити і не знають як з нею впоратися. Топографія не обмежується виключно Бейтінґ Голов, авторська оповідь широко закроєна - від штату Джорджія до нью-йоркських дільниць Бруклина, Мангеттена та Лонґ Айленду, визбируючи з життя героїв деталі, які повинні, за задумом, увиразнити читацьке сприйняття архітектоніки оповідання. Василь Махно використовує оповідь від першої особи, внутрішній монолог головного героя, наче принцип «відмотування» кінематографічної плівки щодо конструювання часу і простору тексту. Зустріч України і Америки з усіма непростими авторськими «перепрочитуваннями» персонажів й місць, становлять улюблений принцип письменника у зображенні міфології місця.

17:00 – Українські кінооповідання. Модератор Ірина Устеленцева. Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

 Список фільмів на «Українське кінооповідання»:

1. «Помин», реж. Ірина Цілик (за власним оповіданням), 24 хв.


 

2. «Як Шевченко шукав роботи» за мотивами оповідання Осипа Маковея, реж. Асеній Бортник, 21 хв.

3. «Рахіра», за мотивами твору «Земля» Ольги Кобилянської , реж. Мар\'ян Бушан, 20 хв.

4. «Чобітки», за мотивами оповідання «Чобітки» Василя Шукшина, 20 хв.

5. «Перешкода», за мотивами оповідання Даніїла Хармса, реж. Максим Буйницький, 10 хв.

19:00 – Показ фільму «Кубло» Яна Гржебейка (Чехія) та знайомство з його літературною основоюповістю Петера Шабаха. Презентує перекладачка Тетяна Окопна. Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

21:15 – «Поезія у прозі». Програма фестивалю відеопоезії CYCLOP. Модератор Поліна Городиська. Сад Літературно-меморіального музею М. Коцюбинського (вул. І. Бевза, 15). Вхід вільний.

Опис:  «CYCLOP» — фестиваль відеопоезії, що було зановано Літературним порталом «LITFEST» (ГО «Український Літературний Центр») у 2011 році, з метою підтримки та популяризації відеопоезії як нового жанру та напрямку кіномистецтва. Фестиваль є щорічним й проходить наприкінці листопада у Києві.

24 травня

14:00 – Кінодокумент. Балканська програма фестивалю про права людини «Docudays». Фільм «Друга зустріч». Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

 Опис: У березні 1999 року в усьому світі миттєво розлетілася новина: було збито літак-невидимку F-117A. У цій події брали участь два головні герої: пілот й офіцер-ракетник, що командував установкою, яка збила літак, американський пілот Дейл Зелко та сербський офіцер-ракетник Золтан Дані. Цей фільм – людська історія їх унікальної зустрічі.

15:30 – Кіно+текст. Медіа презентація оповідання Александара Гемона (США-Боснія і Герцеговина). Презентують перекладачки Анна Вовченко і Катерина Калитко. Галерея «Арт-Шик» (вул. Арх. Артинова, 12-а). Вхід вільний.

Опис: Александар Гемон - американський та боснійський прозаїк. Народився 1964 року в Сараєві. Має українське коріння: його прадід, Теодор Гемон, перед Першою світовою війною приїхав до Боснії з Галичини. Александар Гемон студіював літературу в Сараєвському університеті, публікуватися почав рідною боснійською у 26 років. У 1992 році звістка про початок війни у БіГ застала його під час тримісячного перебування у Сполучених Штатах, і він прийняв рішення залишитися й писати англійською мовою. Задум вдалося реалізувати за три роки, і в цей період письменник устиг побувати працівником фаст-фуду, активістом Greenpeace і велокур\'єром. Перша англомовна збірка оповідань Гемона «Питання Бруно» вийшла 2000 року, була включена у рейтинги часописів The New York Times, Esquire, The Washington Post, a The Los Angeles Times проголосив її книгою року. Відтоді Гемон опублікував також романи «Людина без минулого» та «Проект Лазар», збірку оповідань «Любов з перепонами» та автобіографічну прозу «Книга моїх життів». Гемона часто порівнюють із Конрадом, Набоковим та Кундерою, саме же він себе характеризує так: національність - письменник, віросповідання - Бруно Шульц. Живе та працює в Чикаго.

Оповідання, представлене в рамках програми Кіно+Текст, має де-факто дві назви: Islands англійською та Mljet в авторському перекладі боснійською мовою. На Intermezzo Александар Гемон вперше прозвучить українською, і для презентації невипадково обрано саме цей текст. Літня відпустка, яку родина сараєвського хлопчика проводить на Адріатичному морі, на острові Млєт, обертається для нього першим досвідом великої тривоги. У його свідомості раптом оживають радянський концтабір під Архангельськом, хлопчик Ванька, що кричить «Спасибі товаришу Сталіну за наше щасливе дитинство!» та українці-бджолярі. Мальовничий острів просочується смертю й відчуттям незворотності, фатальної окремішності, якої ще не можна пояснити, та вже ніяк не виходить заперечити, відчуттям, що ніколи вже не відпускає кожного, кому випало спізнати його бодай раз. Це переживання безумовно знайоме кожній людині, якій доводилося виламувати себе з тоталітарної системи, і все ще гостре в сьогоднішній Україні, де цей процес триває донині.

17:00 – Авторська зустріч із Кшиштофом Зануссі (Польща), присвячена зв’язкам літератури й кіно. Модератор Ірина Вікирчак. Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

19:00 – Показ нового фільму Кшиштофа Зануссі «Чуже тіло».Кінотеатр «Родина» (вул. Козицького, 47). Вхід вільний.

Опис: Фільм оповідає про вибір. Про вибір між загальнолюдськими цінностями та цінностями сучасного соціуму. Про зіткнення корпоративного цинізму та юнацького ідеалізму.

Фестиваль «Intermezzo». Кінопрограма Intermezzo Short Story FestivalСпеціальний показ «Тіні забутих предків». Головна площа міста у день відкриття перетвориться на справжній кінотеатр під відкритим небом, в якому демонструватиметься стрічка Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського.

Показ пройде за сприяння Національного центру Олександра Довженка. Глядачі також матимуть нагоду дізнатися про підготовку до зйомок стрічки, побачать ексклюзивні кадри та розкадровки самого Параджанова, які і досі зберігаються в архіві національного центру.   

Фестиваль «Intermezzo». Кінопрограма Intermezzo Short Story FestivalПокази фільмів Кшиштофа Зануссі. Спеціальний гість фестивалю — польський режисер Кшиштоф Зануссі особисто представить публіці свої дві стрічки: найновішу — «Чуже тіло», яка вже встигла отримати схвальні відгуки на міжнародних кінофестивалях. Головна героїня фільму вирішує піти у монастир, аби бути поруч з коханою, італієць Анджело знаходить нову роботу в енергетичній компанії. Їх кохання повинне пройти випробування вірою, цинізмом сучасного світу, жорстокими правилами гри великих корпорацій. Герої опиняються перед прийняттям чи не найважливіших рішень у своєму житті. Стрічка «Серце на долоні» теж обігрує процес прийняття важливого рішення, адже головний герой, якого блискуче зіграв український актор Богдан Ступка, стикається з проблемою, яку не може розв’язати його капітал. Адже не від банкнот залежить операція з пересадки серця. Перед показами глядачі матимуть змогу поспілкуватися з режисером у форматі питання-відповідь.       

Фестиваль «Intermezzo». Кінопрограма Intermezzo Short Story FestivalБалканська програма. Контекст балканської війни та її наслідків зараз є чи не найбільш актуальним для українців. Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays» привезе до Вінниці програму «Екс-Югославія: примирення», куди увійдуть стрічки «Друга зустріч» /реж. Желько Мірковіч/, «Залишки» /реж. Антоніо Мартіно/ та «Угода» /реж. Карен Стоккендаль Поулсен/. Ще один погляд на балканську війну — стрічку від «Al Jazeera-Balcan» представить українська поетеса, перекладач та куратор балканської програми — Катерина Калитко. Чеський культурний центр представить показ фільму Яна Ґржебейка «Кубло» та познайомить глядачів з його літературною основою - повістю Петера Шабаха. Презентаці. модеруватиме перекладач Тетяна Окопна. До обговорень балканської ситуації долучиться і спеціальний гість фестивалю — письменник Міленко Єрґович /Хорватія, Боснія та Герцоговина/.Фестиваль «Intermezzo». Кінопрограма Intermezzo Short Story Festival

«Помин» Ірина Цілик. Молода літераторка та режисер Ірина Цілик відзняла свій дебютний короткометражний фільм «Помин» на основі власного оповідання, яке увійшло до зібки короткої прози «Червоні на чорному сліди».

Письменниця також представить перевидання книги оповідань «Родимки» під новою назвою «Червоні на чорному сліди», яке вийшло у квітні 2015 року у видавництві «Комора».

TERRARIUM. Сценарний інкубатор.

Під час фестивалю для попередньо зареєстрованих учасників працюватиме TERRARIUM. Сценарний інкубатор. До участі запрошуються як новачки з ідеями, так і учасники з уже готовими сценаріями. TERRARIUM: розвиваємо проект від ідеї до сценарію; набираємо оригінальні ідеї для розвитку ігрового сценарію і підготовки проекту до презентації та пітчингів. Впродовж трьох днів автори мають справитись з низкою цікавих завдань. Реєстраційний внесок - 150 грн. Реєстрація - лист на електронну пошту wildfilmteam@gmail.com із темою Intermezzo_Terrarium, із вказаним ім’ям, контактним телефоном та коротким мотиваційним листом (до 10 речень) до 20 травня. Кількість місць обмежена. Місце проведення занять: Читальний зал Бібліотеки-філії №1 (пр-т М. Коцюбинського, 49, 2 поверх).

Програма.

22.05.2015, П’ятниця

17:00 - 17:30 Вступне слово та отримання завдань. Дмитро Сухолиткий-Собчук.

 17:30 - 19:00 Лекційне та практичне заняття «Чого не терпить сценарій». Наталія Доляк.

 23.05.2015, Субота

13:00 - 15:30 Лекція. Обговорення ідей та завдань. Практична робота. Дмитро Сухолиткий-Собчук.

24. 05. 2015, Неділя

13:00 - 14:00 Лекція «З мови літератури на мову кіно: переклад». Ірина Цілик.

14:00 - 16:00 Відкрите читання та обговорення сценаріїв та виконаних завдань. Експерти: Ірина Цілик, Наталія Доляк, Дмитро Сухолиткий-Собчук.



Переглядів: 4214
Поширень: 0