З 1 червня на правому березі міста: на Вишеньці, Хмельницькому шосе, Поділлі, Барському шосе, Електромережі, стартує пілотний проект по роздільному збору твердих побутових відходів (ТПВ). В дворах багатоповерхових будинків відтепер будуть стояти контейнери для вологих і для сухих відходів. Вони будуть промарковані таким чином, щоб вінничани одразу розуміли, куди і що можна викидати.

Ідея запровадження роздільного збору побутових відходів у міській раді «виношувалась» досить довго. Адже це важливий елемент системи якісного і сучасного поводження з побутовими З 1 червня Вінниця запроваджує європейські стандарти поводження з відходамивідходами, яка в першу чергу спрямована на збереження навколишнього середовища обласного центру. І будувати цю систему мерії довелось практично з нуля.

Свого часу місто стояло на порозі фактично екологічної кризи, коли у Вінниці навіть не було ​​​​​комунального підприємства, яке б несло відповідальність за вивіз побутових відходів з усього міста, тому цей процес був хаотичним. Проблем додавало й міське сміттєзвалище, де практично не припинялись пожежі, а люди, які живуть поруч у селі Стадниця, потерпали від жахливого запаху та диму. ​​

Ситуація почала вирівнюватись у 2005 році. Тоді у місті було створено КУП «ЕкоВін», яке розвивалось із кількох сміттєвозів і занедбаної матеріально-технічної бази. Тепер його автомобільний парк налічує 30 одиниць спецтехніки. Працює колектив чисельністю 200 чоловік. По всьому місті сміття З 1 червня Вінниця запроваджує європейські стандарти поводження з відходамививозиться за графіком, в тому числі і з приватного сектору. У Вінниці практично зникли стихійні сміттєзвалища, які свого часу були звичним явищем околиць обласного центру.

Крок за кроком було приведено у порядок полігон. Сьогодні його територія постійно пересипається ґрунтом, пожежі взагалі припинились. Спільно із німецьким інвестором там ​налагоджено видобування полігонного газу. У цьому році встановлено когенераційну установку, яка дозволяє з нього виробляти електроенергію.

Ще одним кроком до цивілізованого поводження із побутовими відходами стало встановлення минулого року на полігоні сміттєсортувальної станції, де сьогодні із загального масиву сміття в.о. міського голови Сергій Моргуноввідбирається скло, пластик та метал. А 18 мешканців сусідніх сіл отримали робочі місця.

«Роздільний збір побутових відходів є одним із елементів якісної системи поводження зі сміттям. І ми вже впритул підійшли до реалізації цього задуму. Для Вінниці та вінничан – це новий виклик. Результати цього проекту стануть відображенням громадської свідомості та відповідальної позиції людей, які дбають про якісне майбутнє своїх дітей та свого міста», - зазначив в. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов на прес-конференції під час презентації пілотного проекту. – Цей проект для нашого міста дуже важливий з кількох аспектів. В першу чергу – це збереження навколишнього середовища та зменшення кількості відходів, які потребують захоронення. З іншого боку, реалізація вторинної сировини дасть можливість підприємству залучати додатковий заступник міського голови Ігор Корольчукфінансовий ресурс, що в свою чергу дозволить зараз утримати тариф від зростання».

З 1 червня підприємство «ЕкоВін» встановить у правобережній частині міста (поки що окрім Свердловського масиву, Кореї та П’ятничан) контейнери для сухих та вологих відходів. «У такий спосіб ми маємо наміри значно покращити екологію нашого міста і перетворити звичайний побутовий непотріб у вторинну сировину, яка не буде забруднювати навколишнє середовище, а навпаки приноситиме користь, - зазначив заступник Вінницького міського голови Ігор Корольчук. – Успіх цього проекту залежить від зусиль кожного з нас. З боку мешканців потрібно лише налагодити роздільний збір відходів у власній квартирі і замість одного З 1 червня Вінниця запроваджує європейські стандарти поводження з відходамисміттєвого відра поставити два».

Наразі підприємство вже відпрацювало механізм окремого збору та вивезення сухих і вологих відходів. Підготовлені вантажівки для сухих відходів та розроблений графік їхньої роботи, який дозволить по черзі забирати відходи з різних контейнерів. Окрім двох спецавтомобілів, придбані 300 контейнерів винятково для сухих відходів.

Допомагати у цьому проекті в інформуванні і роз’ясненні буде Благодійний фонд «Подільська громада» та його партнер – підприємство «Екодрайв».​



Переглядів: 5228
Поширень: 0