Свій візит до Вінницької області Радник Глави держави, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я розпочала з офіційної зустрічі з представниками влади області та міста.

Темою для спілкування стали окремі питання розвитку медичної галузі, пов’язані з участю Вінницької області в експерименті у сфері охорони здоров’я та призупиненням цього процесу сьогодні.

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, зокрема, торкнувся проблем незавершеного процесу формування госпітальних округів та державної заборгованості, що виникла перед постачальниками медичного обладнання, які працювали в рамках реформування. Невизначеною також є позиція стосовно подальшої долі експерименту та його формату в майбутньому. «Сьогодні ми маємо певні проблеми бюджетного характеру. Наприклад, другий рівень медичної допомоги в попередні роки передали на обласний бюджет, і фінансування надходило звідти. Тепер, у зв’язку із внесенням змін до Бюджетного кодексу та невирішеним питання з реформою, субвенція заходить на район, і вже районні ради повинні передати її на обласний бюджет», - зазначив Валерій Коровій.

У Вінниці з робочою поїздкою перебуває Радник Президента України, народний депутат України Ольга Богомолець

Коментуючи озвучені головою ОДА позиції, Радник Президента України Ольга Богомолець підкреслила, що розпочатий у галузі медицини експеримент є проміжним етапом адаптації системи охорони здоров’я до сучасних умов. «І області, які зайшли в цей експеримент, мають продовжити свою участь в ньому, оскільки повернення назад ще далі відкине їх у розвитку», - переконана народний депутат України.

У Вінниці з робочою поїздкою перебуває Радник Президента України, народний депутат України Ольга Богомолець

Голова Комітету ВРУ відзначила, що закон про продовження експерименту був розроблений і внесений на розгляд Верховної Ради ще в грудні минулого року. У поточному році підготовлено та зареєстровано новий закон, який отримав підтримку профільного комітету та має всі позитивні висновки.

Ольга Богомолець також повідомила, що 3 червня проходитиме засідання «круглого столу» з питань автономізації лікувальних закладів, відтак запросила до участі в ньому і фахівців з Вінниччини. За переконанням Радника Президента України, клінічні протоколи повинні бути адаптованими до європейських, а громадяни України мають отримувати медичні послуги такі ж, як у Європі. «Лікувальний заклад, згідно з клінічними протоколами, має право самостійно вирішувати, скільки й якого персоналу йому потрібно, скільки він хоче денного стаціонару. Це все його права, і власне його обов’язки – максимально задовольняти потреби людей. Тож 3 червня я запрошую, якщо у вас є люди, які мають позитивний або негативний досвід автономізації, приїхати на «круглий стіл», тому що ми хочемо створити правильний, дієвий механізм. І цей закон по автономізації має бути підготовлений та вийти разом з законом про медичне страхування. Тому що автономізація може відбутися тільки тоді, коли буде змінена модель фінансування», - зазначила Ольга Богомолець. Народний депутат України торкнулась також проблем, пов’язаних з недостатньою, на думку профільного Комітету ВРУ, діяльністю Міністерства охорони здоров’я. «Позиція в нас сьогодні дуже гостра. Є чітке розуміння, куди ми рухаємося і чого хочемо досягнути», - зауважила Радник Глави держави.

У Вінниці з робочою поїздкою перебуває Радник Президента України, народний депутат України Ольга Богомолець

Одним з найголовніших завдань, за словами Ольги Богомолець, є запровадження страхової медицини, що, за її переконанням, можливо лише після того, як будуть повністю оприлюднені бази даних всіх лікарських засобів з референтними цінами та відбудеться дерегуляція фармацевтичного ринку, аби могли зайти інші ліки, зареєстровані в Європі та дозволені там до використання. «Після цих головних кроків і адаптації клінічних протоколів, Міністерство фінансів має розрахувати собівартість медичної послуги. Держава повинна затвердити, запланувати базовий гарантований пакет медичних послуг, який вона протягом наступних двох років зможе оплачувати людям. Після формування базового пакету, в який має зайти невідкладна медицина, вакцинація, інфекційні хвороби, кожна область буде мати можливість його розширювати», - зазначила Радник Президента України, а також зауважила, що вся сімейна медицина повністю має перейти на рівень обласного управління. «Цей шлях ми реально можемо пройти за два роки. Створити абсолютно інші умови для людей, здорову, прозору конкуренцію для медичних працівників. А можливість підтримати матеріально тих, хто справді є професіоналом, дозволить підняти якість на зовсім інший рівень», - резюмувала Ольга Богомолець.



Переглядів: 3453
Поширень: 0