За результатами дослідження українських міст, який було проведено на замовлення Міжнародного республіканського інституту, Вінниця підтвердила своє лідерство з ефективності роботи міської влади. Серед 22 обласних центрів вона отримала найвищу оцінку по якості надання послуг громадянам і доступності суспільних благ; діяльності міської ради та за рівнем взаємодії з установами місцевої влади.

Дослідження українських міст проводилось у березні 2015 року. Опитування було здійснено Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту. Дані були зібрані в 22 містах України (Київ і всі обласні центри, за винятком Донецьку і Луганську). Загальна кількість інтерв’ю – 17 600 (по 800 у кожному місті).

Під час дослідження з’ясовувались настрої населення, рівень задоволеності діяльністю місцевих органів влади. Також люди давали оцінку доступності інформації від міської влади, якості обслуговування громадян, діяльності міських рад, визначали рівень взаємодії громади з установами місцевої влади та участі українців у прийнятті рішень, оцінювали місцеві та національні ініціативи та ін.

Вінниця отримала найвищу оцінку серед міст України за якість обслуговування громадян, вирішення проблем, які хвилюють людей у їх повсякденному житті. У цьому розділі українці оцінювали якість інфраструктури та доступність різних послуг – це дороги, тротуари, збір сміття, каналізація, водопостачання, медичні заклади, транспортна система, вуличне освітлення, промислові зони, спортивні заклади, вищі навчальні заклади, школи, садки, заклади культури і торгівлі, публічні парки та сквери, двори та прибудинкові території, діяльність міліції. Цікаво, що по більшості позицій Вінниця конкурує з Харковом. Сукупний індекс Вінниці в розділі «Якість обслуговування на місцевому рівні» складає 61 бал, Харкова – 59, третю позицію «ділять» Тернопіль та Львів з 54 балами. Ці дані підтверджують, що отримане свого часу Вінницею перше місце за рівнем комфортності життя не було випадковим.

Вінниця – лідер серед українських міст за якістю обслуговування населення та роботи міської ради

Крім того, Вінниця має також найвищий сукупний індекс і в розділі «Діяльність міської ради». Вінничан, які брали участь в опитуванні, вважають, що міська влада відповідально ставиться до потреб громадян, сприяє участі громадян у прийнятті рішень, демонструє прозору діяльність, сприяє залученню інвестицій, забезпечує якісний документообіг та ін. Цікаво, що і в цьому розділі найближчим «конкурентом» Вінниці (53 бали) став Харків (49 балів). «Бронза» у Чернівців, які отримали 45 балів.

Вінниця – лідер серед українських міст за якістю обслуговування населення та роботи міської ради

А от у розділі дослідження «Взаємодія з установами місцевої влади» найближчим до Вінниці виявився Тернопіль. Респонденти давали відповіді на питання про ставлення до них представників (службовців) місцевої влади; час очікування, коли люди звертаються до них особисто; якість отриманих в результаті послуг та рівень знань службовців з питань, з якими до них звертаються люди. В результаті Вінниця сукупно набрала 59 балів, Тернопіль – 55, «бронза» - знову ж таки за Чернівцями із 54 балами.

Вінниця – лідер серед українських міст за якістю обслуговування населення та роботи міської ради

Результати дослідження також показали, що 59% вінничан однозначно пишаються своїм містом, 28% – відповіли, що «дещо пишаються», 9% - не дуже, 4% не змогли дати відповідь на це питання і лише 1% сказали, що зовсім не пишаються. Тут Вінниця наразі не є лідером. Найбільше люблять свої міста харків’яни, львів’яни, дніпропетровці та івано-франківці.

Вінниця – лідер серед українських міст за якістю обслуговування населення та роботи міської ради

Соціологи також з’ясували, що сьогодні для більшої частини українського суспільства демократія є більш важливішою ніж заможна економіка, в тому числі і для вінничан. Таку думку мають переважно мешканці західної і центральної України (жителі Тернополя, Львову, Рівного, Чернівців, Луцьку, Вінниці, Івано-Франківську, Києва та ін.). Ближче до Сходу і Півдня вона змінюється. Наприклад, для більш ніж 50% мешканців Харкова заможність більш важлива ніж демократія. Така ж ситуація і в Миколаєві, Сумах, Чернігові, Одесі та Запоріжжі, де так вважає 50-60% мешканців. До речі, найбільш віруючі люди теж живуть на Західній Україні, а ближче на Схід таких українців значно меншає.

Опитування показало, що громадяни хочуть більше повноважень. Переважна більшість українців хотіли б самі впливати на формування місцевих органів влади (керівників обласних та районних адміністрацій, міліції тощо), мати права на відкликання суддів. Цікаво й те, що переважна більшість респондентів підтримують створення муніципальної міліції. Загалом децентралізація – одна з найбільш підтримуваних у суспільстві реформ.

Цікаво, що чим ефективніше працює місцева влада, тим вища довіра і до влади центральної. Найбільше довіряють керівництву держави у містах Львів та Вінниця (сукупно по 44 бали), Чернівці, Черкаси, Тернопіль, Кіровоград (по 40 балів). Найменше вірять владі у Миколаєві, Харкові, Одесі, Житомирі, та Дніпропетровську (від 21 до 28 балів).​

Більш детальна інформація у прикріпленому файлі нижче



Переглядів: 4658
Поширень: 0