Соціологічна група Рейтинг спільно з International Republican Institute вперше провела муніципальне дослідження, як жителі українських міст оцінюють якість послуг, роботу місцевої влади та інші показники, що визначають якість життя. Результати дослідження виявилися трохи несподіваними. Вінниця входить в трійку лідерів по 13 показникам з 18 критеріїв, Харків лідирує в 14 номінаціях.

Якщо Вінниця вже кілька років є муніципальною "зіркою" і прикладом для наслідування, то Харків, принаймні в столиці, не сприймався як успішне і комфортне місто. Харків\'яни вважають інакше: за їхніми оцінками, перша столиця УРСР нарівні з Вінницею - беззаперечні лідери рейтингу українських міст.

Ці населені пункти практично еталони (порівняно з іншими українськими полісами) за рівнем розвитку транспортної інфраструктури - 57% вінничан і 56% жителів Харкова вважають, що вона розвинена добре і добре. Вуличним освітленням задоволені 59% жителів Вінниці та 64% харків\'ян. Задоволені харків\'яни і вінничани рівнем розвитку та організацією торгівлі - ці міста також на чолі рейтингу. Що стосується задоволеності розвитком публічних зелених зон у місті, то першість знову-таки за Харковом і Вінницею.

Вінниця увійшла в трійку кращих міст за якістю життя

Опитування проводилося з 2 по 20 березня у всіх обласних центрах України, крім Донецька та Луганська. У кожному місті експерти опитали по 800 чоловік у віці старше 18 років. Статистична похибка дослідження становить не більше 3,5%. Дослідження проводилося вперше. Результати дослідження опубліковані в кінці минулого тижня.

Засновник соціологічної групи Рейтинг Ігор Тищенко пояснює, що першість Вінниці та Харкова обумовлено лояльністю населення до мерів міст.

"Те, що зроблено у Вінниці ще при Володимиром Гройсманом (був мером з 2006 по 2014 рік. - Ред.), Абсолютно влаштовує городян. Високі оцінки Харкова, незважаючи на негативний політичний шлейф за мером Геннадієм Кернесом, я можу пояснити так: харків\'яни задоволені тим, що він зробив для міста в частині облаштування та розвитку інфраструктури", - говорить соціолог. За словами Тищенка, у Кернеса в Харкові є статус "свого чиновника", і оскільки харків\'янам притаманний місцевий патріотизм, дії Кернеса позитивно оцінюють більшість жителів. Дослідник зазначив, що, незважаючи на те, що настрої харків\'ян практично порівну розділені на проукраїнський і антиукраїнський табори, рівень комфорту і дії влади вони оцінюють однаково.

Третє місце в рейтингу міст за рівнем комфорту розділили Тернопіль та Львів. Прорив Тернополя Тищенко називає несподіваним, пояснюючи це тим, що тернопільчани виявилися одними з найбільш терпимих жителів, незважаючи на найнижчий рівень доходів по Україні - 2739 грн, що на 31% менше, ніж середньоукраїнська зарплата. Львівський феномен, на думку соціолога, обумовлений сприйняттям його як культурного та історичного міста, а також лояльністю жителів до мера міста Андрія Садового.

Некомфортна столиця

Київ - столиця, найбільше і багате місто країни - істотно відстав від лідерів за всіма критеріями. Низькі позиції Києва в рейтингу соціолог пояснює тим, що в столиці рівень життя і запити набагато вище, ніж у регіонах.

"У столиці багато приїжджих, які ризикнули кардинально змінити своє життя і приїхали підкорювати Київ у пошуках кращого життя. Але, ймовірно, бажане виявилося вище дійсного", - говорить Тищенко.


Для того щоб столицю в рейтингу комфортності для життя вивести на лідируючі позиції, недостатньо називати Київ європейським містом. "Для початку необхідно використовувати інноваційний досвід Вінниці, господарський підхід Харкова та культурний і туристичний досвід Львова. І вже об\'єднуючи ці підходи, столиці потрібно прищеплювати європейські цінності - чистоту, комфорт для туристів", - відзначає Тищенко.

Трикутник комфорту

У ході дослідження соціологи визначили новий "трикутник комфорту" Україна - Вінниця, Харків і Львів. За словами Ігоря Тищенка, свідченням цьому став проведений серед представників місцевої влади кожного міста опитування в ході презентації результатів дослідження. "У чиновників місцевого рівня запитали, в якому місті вони хотіли б провести виїзне засідання, щоб перейняти досвід та впровадити найкраще з побаченого у своєму місті. І відповіді розподілилися між трьома містами - Вінницею, де всім в новинку електронне управління, Харковом, який привернув чиновників добре розвиненою транспортною інфраструктурою, і Львовом як культурною столицею ", - підсумовує експерт.

Вінниця увійшла в трійку кращих міст за якістю життя


Політична складова, представлена ​​в дослідженні, показала, що довіра до місцевої влади та взаємодія з ними найбільше влаштовує жителів Вінниці, Харкова, Тернополя та Львова. Найбільш відкритими респонденти назвали місцевих чиновників з Чернівців. Відкритість чиновників міст-мільйонників - Києва, Харкова, Одеси, Львова і Дніпропетровська - залишає бажати кращого: без проблем ознайомитися з документами міста вдавалося не більше ніж 4% опитаних. Публічність місцевої влади підтвердили не більше 7% у кожному регіоні.

"Показовим є питання про децентралізацію. Практично у всіх містах жителі перекладають відповідальність за ту чи іншу галузь на місцеву владу, але при цьому масово виступають за децентралізацію", - говорить Ігор Тищенко.

При цьому найбільш корумпованим містом України виявилося Запоріжжя - 98% жителів вважають хабарництво проблемою. У трійку провідних міст-корупціонерів входять також Миколаїв (87%) і Київ з оцінкою корумпованості в 90%.



Переглядів: 6905
Поширень: 0