Президент привітав всіх учасників та організаторів концерту, який відбувся 2 жовтня в Палаці Україна.

«Вінниччина – край багатої історії, з яким пов’язані долі Богдана Хмельницького, Івана Богуна, Устима Кармалюка, Данила Нечая, Михайла Грушевського, Симона Петлюри та багатьох інших великих українців. Вінниччина – це невичерпне багатство народної культури. Це сотні українських пісень Явдохи Зуїхи, це знаменита на весь світ кераміка Якова та Якима Герасименків, це вишивка, визнаним центром котрої є село Клембівка Ямпільського району. Вінниччина – це живе українське слово і видатні постаті нашої літератури – Степан Руданський, Михайло Коцюбинський, Володимир Забаштанський, Михайло Стельмах. На цій землі народився наш видатний архітектор Владислав Городецький», – наголосив Президент у вітальному слові.

Віктор та Катерина Ющенки переглянули творчий звіт митців Вінниччини

Глава держави наголосив, що область і сьогодні активно творить сучасну українську культуру, відроджує історичну пам’ять нації.

Він зокрема, назвав знаного майстра народного малярства Віктора Наконечного та художника-іконописця Прокопа Колісника, згадав фестиваль класичної музики імені Чайковського та Надії фон Мекк, міжнародний фестиваль лялькових театрів, традиційне свято народного мистецтва «Українська витинанка» в Могилеві-Подільському, симпозіум-практикум «Бубнівська кераміка» у Гайсинському районі.

Окремо Президент згадав про історико-культурний заповідник «Буша», де на свято Покрови Пресвятої Богородиці проводиться свято «Степ та воля – козацька доля» й пленер скульпторів-каменотесів «Подільський оберіг».

Віктор та Катерина Ющенки переглянули творчий звіт митців Вінниччини

В.Ющенко також подякував вінничанам за пам’ятник жертвам Голодомору, встановлений 2008 року у Вінниці, і за унікальний восьмиметровий рушник, який подільські майстри вишили до 18-річчя незалежності України.

«Певен, що сьогодні вінничани подарують Україні яскраве мистецьке свято», – сказав Президент, наголосивши, що на головній сцені країни виступлять найкращі колективи – народний хор «Вінок Поділля», фольклорно-етнографічні ансамблі «Вишня» і «Дивоцвіт», ансамбль танцю «Барвінок».

У рамках заходу Глава держави вручив державні нагороди митцям Вінниччини.

Перед початком концерту президентське подружжя подивилися роботи майстрів з малярства, кераміки, вишивки, і писанкарства.

Фестиваль мистецтв України проводиться відповідно до Указу від 14 лютого 2008 року. Захід відбувається з метою сприяння розвитку академічного, традиційного, народного і сучасного мистецтва, професійної та аматорської творчості, а також популяризації етнічних і культурних традицій регіонів нашої держави.

Фоторепортаж


Переглядів: 6305
Поширень: 0