Проект «Реформа міського теплозабезпечення» був презентований органам влади у 420 містах України. 112 міст подали заявки на участь. За підсумками оцінювання поданих заявок Вінниця стала одним з 34 міст-учасників Проекту. «Проект енергоефективності українських міст - передбачає навчання персоналу; розробку ефективних методологічних рішень, які дозволять вдосконалити систему енергозбереження міст; технологічну підтримку тощо. – розповідає Вінницький міський голова Володимир Гройсман. – Думаю, ні для кого не секрет, що США та ЄС нині є провідними країнами в питанні економного використання енергоресурсів та запровадження енергозберігаючих технологій. Саме таких технологій і досвіду сьогодні потребуємо і ми. Тому на даний проект ми покладаємо серйозні надії.»

Критеріями оцінювання та відбору міст-учасників проекту стали: демонстрація зацікавленості вищих посадових осіб міста; стан управління енергетичними питаннями; стан міських енергетичних планів; стан ОСББ; вид теплопостачання; стан міського бюджету; участь громадських організацій; розмір міста; географічне розташування; наявність досвіду участі в міжнародних проектах та участь у приватно-державних партнерствах.

Основними завданнями Проекту є аудит та аналіз системи теплопостачання в містах, які допоможуть у визначенні втрат підприємств через зношуваність мереж та застарілість котлів тощо, а також - розробка енергетичних планів міст (повних баз даних по усіх напрямках: газо-, тепло-, водо-, електропостачанню) і реалізація демонстраційних проектів у декількох містах. Крім того, буде покращено теплопостачання та його енергоефективність шляхом впровадження новітніх технологій, програмного забезпечення та систем обліку, а також удосконалення енергопланування. Ініціатори Проекту беруть на себе і навчання персоналу: це енергоменеджери та енергоаудитори. Навчатиме їх визнана Європою норвезька компанія. USAID та IRG також надаватимуть технічну допомогу місцевим органам влади в залученні фінансування та моніторингу програм центрального теплопостачання. Також Проект «Реформа міського теплозабезпечення» сприятиме створенню ОСББ, асоціацій співвласників, житлових кооперативів та допоможе у покращенні управління та підвищення фінансової відповідальності безпосередньо серед домовласників. Зокрема, одним з напрямків роботи буде удосконалення чинного законодавства України, в тому числі в питанні діяльності ОСББ.

У середині жовтня у Києві за участю представників USAID та міських голів міст-учасників Проекту буде підписано відповідний Меморандум. «Наші подальші кроки – увійти до числа 4 «пілотних» міст-учасників Проекту, – зазначає заступник міського голови Володимир Кістіон, який буде куратором реалізації Проекту у Вінниці. – У цих 4 містах співпраця із USAID розпочнеться першочергово: вже у поточному році.»


Переглядів: 3326
Поширень: 0