Сьогодні у Гайсинському районі на батьківщині Василя Стуса поблизу місця, де він народився, Олександр Домбровський разом з громадою висадили липову та калинову алеї.

Парк імені Василі Стуса розкинеться на території у 1,9 га. На цій площі висаджено близько півтори тисячі саджанців 62 порід дерев та кущів. Серед них, окрім традиційних для України рослин, екзотичні фундук, фруктовий каштан та інші. Окремі екземпляри були привезені у Рахнівку з Київського дендропарку та з Уманської Софіївки. На весняну толоку люди з’їхались з семи районів області – окрім місцевих жителів, педагогічного та учнівського колективу школи, працівників лісового господарства, представників влади, інтелігенції, громадськості підключився і бізнес. Голова Вінницької облдержадміністрації наголосив, що Вінниччина успішно «виконує» президентський указ, який вимагає засадити зеленими насадженнями площу, удвічі більшу за ту, яка вирубується.

Вибір місця під розбивку стусівського парку зумовлений історичними фактами. Поруч – хата збудована самим Стусом на місці зруйнованого будинку, де народився поет. Обласна влада планує перенести туди музей великого подолянина, який нині тулиться в одній з кімнат місцевої загальноосвітньої школи. Олександр Домбровський повідомив, що має намір винести на розгляд сесії питання про впорядкування музею з тим, аби підтримати справу фінансово. Йдеться про створення своєрідної духовної «Мекки» українства поряд із центром зеленого туризму. Не випадково обраний і час створення парку. 2008 року нескоренному українцю з Вінниччини виповнилося б 70 років.
Звертаючись до місцевої громади, автор ідеї закладення парку губернатор Домбровський підкреслив: «Здавалось би, ми щороку висаджуємо дерева, парки, але сьогодні важлива, унікальна і символічна подія. Адже саме ця земля дала нашому народові великого патріота Василя Стуса, який став саме тією постаттю, навколо якої об’єднується Україна». До речі, Василь Стус – тринадцятий у рейтингу загальнонаціональної програми «Великі українці». Олександр Домбровський вважає, що подібна акція свідчить про відродження духовності і держави. Рахнівка, на думку губернатора, може претендувати на центр паломництва етнічних українців, розкиданих по усьому світу.

Як повідомив голова Гайсинської райдержадміністрації, на першому етапі заснування такого центру з місцевого бюджету уже виділено 20 тис. грн.. Чимала допомога надійшла і від спонсорів. Аби повністю облаштувати парк, за підрахунками Владислава Уткіна, потрібно ще близько 300 тис. грн.. Так, лісопарк імені Стуса планувався не просто як зелена зона, а центр відпочинку і дозвілля. Впродовж наступних трьох місяців продовжать благоустрій території: висадять алею троянд, висипають та оформлять декоративними газонами доріжки, встановлять 46 світильників, лавочки, спортивні та ігрові майданчики, дитячі атракціони тощо. Окрім того, впорядкують території навколо Стусової криниці та будиночку, на місці якого стояла батьківська хата поета. До історичного місця планують викласти окремі сходи та облаштувати майданчик. На території парку буде діяти і християнський храм. Сьогодні на місці майбутньої каплички було встановлено пам’ятний хрест.
За прогнозами районної влади, завершити усі роботи та відкрити унікальний центр імені Стуса вдасться до Дня незалежності.


Переглядів: 5656
Поширень: 0