Відсвяткувати традиційне літнє свято весело та насичено зібрались вінничани ввечері вівторка у Парку Дружби Народів. Купальській пікнік, організований департаментом культури вінницької міськради, БФ «Подільська громада», КП «Зеленбуд» та КП «Центр концертних та фестивальних програм», вмістив обливання водою з пожежного водомету, запальні пісні та танці, плетення віночків, фаєр-шоу, запалення великого купальського вогнища та ще багато різноманітних розваг.

Центральна алея зустрічала відпочиваючих жителів міста ярмарком народних виробів, майстер-класами з виготовлення прикрас та сувенірів, дитячими атракціонами. Але найбільшим місцем тяжіння у цей день була вода. Саме там, біля води, і було встановлено центральну сцену, на якій вже з п’ятої години вечору розпочались музичні виступи. Велику концертну програму з купальськими піснями та обрядовими танцями показав академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля» Вінницької обласної філармонії.

Сила-силенна вінничан прийшла відсвяткувати Івана Купала на Вишенському озері

По обидві боки від сцени діти та молодь активно проводили час з відерцями, розприскувачами та водяними пістолетами, влаштовуючи традиційні обливання. Веселий гомін, життєрадісний дівчачий вереск, запал водяної битви – сухим лишився мало хто. А кульмінацією став пожежний водомет, який обмив всіх і вся з голови до ніг.

У холодку паркових алей дівчата плели вінки з квітів та трав. Купальські віночки ввечері пустили на воду. Ця давня традиція живе й досі: може віночок і не виловить суджений, але романтичний настрій гарантовано.

Сила-силенна вінничан прийшла відсвяткувати Івана Купала на Вишенському озері

Традиційні українські літні наїдки – вареники з вишнею ліпили на спеціальному майстер-класі. Тут же й поїдали ці витвори кулінарного мистецтва. Також на святкуванні відбувся показ традиційних українських вишиванок.

Серед прохолоди паркових дерев була і зона тихого відпочинку. Тут можна було почитати цікаву та пізнавальну книжку, перепочити від активного святкування. Тим часом на сцені виступали юні артисти та вихованці шкіл естетичного виховання міста. Містичне купальське свято не обійшлося і без хороводів під обрядові пісні.

Сила-силенна вінничан прийшла відсвяткувати Івана Купала на Вишенському озері

Також на сцені продемонстрували показові виступи вихованці спортивних клубів, закликаючи молодь вести здоровий спосіб життя.

На зміну народним пісням, ближче до вечору, прийшла сучасна музика. Вінницькі дівчата-діджейки від SkyRoom розпочали дискотеку. Запальні танці від Dj Кilimanjaro та MC Мike стали продовженням вечірньої програми.

Вінничани з нетерпінням чекали настання темряви та початку містичної вогняної програми. Видовищне фаєр-шоу від колективу Max Fire Studio захопило всіх присутніх. А справжньою кульмінацією святкування Івана Купала стало довгоочікуване запалення великого святкового вогнища.

Свято Івана Купала пройшло незабутньо весело та стало приємним релаксом для городян. І хоча таємничої квітки папороті знайдено не було, хочеться вірити в те, що злидні та нечисть обходитимуть український народ стороною.



Переглядів: 5189
Поширень: 0