10 липня о 18 годині на площі Тараса Шевченка з ініціативи Чеського центру в Україні встановлять поезіомат. Це конструкція у вигляді металевої трубки, натиснувши на кнопки на ній можна буде прослуховувати переклад українською мовою віршів про війну авторів з різних країн світу у виконанні відомих українських поетів. Поезіомат буде у Вінниці до кінця літа. Також цього дня на площі Шевченка відбудеться музично-поетичний захід «Золоті струни душі». Обидва заходи відбудуться у рамках творчого проекту «Шевченківські вечори».

У рамках творчого проекту «Шевченківські вечори», що проводиться з квітня місяця на площі Тараса Шевченка, 10 липня о 18.00 год. відбудуться два літературно-мистецькі заходи, поєднані між собою любов’ю до рідної мови та пронизані антивоєнною темою.

Перший з них – музично-поетичний захід «Золоті струни душі». Його презентуватиме колектив працівників Вінницької міської централізованої бібліотечної системи за участю Громадської культурно-освітньої організації «Подільський народний університет Культури», творчих колективів, окремих виконавців, читців та молодих авторів.

Також 10 липня о 18 годині на площі Тараса Шевченка встановлять поезіомат. Це конструкція, що має вигляд металевої труби, на якій нанесені імена зарубіжних поетів. Натиснувши на відповідну кнопку поезіомата, кожен бажаючий зможе почути у виконанні відомих українських поетів переклад українською мовою віршів про війну авторів з різних країн світу. Цю конструкцію встановлять за ініціативи Чеського центру в Україні для підвищення туристичної привабливості міста та підкреслення європейськості його міського простору.

Автором оригінального винаходу поезіомату є власник чеських кав’ярень Ондржей Кобза, який став відомий завдяки встановленню фортепіано та столів для гри в шахи у чеських містах. Досить цікавим фактом є те, що у Чехії поезіомат з антивоєнними віршами було встановлено на площі Миру. Автори проекту зосередились в першу чергу на чеських андеграундних поетах. По дорозі на роботу чи під час прогулянки чехи мають можливість послухати: Владіміра Голана, Івана Мартіна, Їроуша, Яхима Топола, Збинека Гейду чи Ярослава Сейферта.

У співпраці з Чеським центром поезіомат №2 було розміщено у Києві під час фестивалю «Книжковий Арсенал» та святкування Дня Європи в Україні. Нещодавно з Києва представники Чеського центру доставили поезіомат до Вінниці. Завдяки цьому впродовж літа на площі Шевченка звучатиме поезія, а перехожі отримають змогу послухати унікальні записи.



Переглядів: 3641
Поширень: 0