Комісією по розгляду матеріалів про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Вінниця» серед семи претендентів, поданими на це звання різними громадськими організаціями та трудовими колективами міста, було обрано фронтмена вінницького гурту «ТіК» Віктора Бронюка. Вагомим аргументом на його користь стала активна волонтерська діяльність, якою Віктор займається з початку проведення АТО. Під час засідання комісії дискусією викликала кандидатура колишнього міського голови, а нині Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана. Однак більшість членів комісії врахували прохання самого Володимира Борисовича не розглядати його кандидатуру на це звання.

З кінця травня у Вінниці комісією розпочався збір пропозицій по кандидатах на звання Почесний громадянина міста Вінниця. Заявки надаються трудовими колективами, підприємствами, організаціями, товариствами, органами самоорганізації населення та загальними зборами громадян. Загалом пропозиції приймалися до 1 липня, однак враховуючи, що у 2014 році в зв’язку з ситуацією в країні та початком бойових дій на Сході торік було вирішено конкурс не проводити, - заявки, які надійшли минулого року, теж долучили до розгляду комісією в цьому році.

4 серпня відбулося засідання комісії, яка займається розглядом матеріалів про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Вінниця». Голова комісії Сергій Чорнолуцький доповів, що відповідно до строків, встановлених Положенням про проведення конкурсу, було подано заявки на сімох кандидатів. Ще одна заявка на Голову Вінницького обласного громадського об’єднання «Рада партизанів і підпільників Вінниччини» Аліма Рибачука надійшла після завершення термінів прийому заявок, тому його кандидатуру буде розглянуто на конкурсі наступного разу. Цьогоріч вінничани пропонували присвоїти звання Почесного громадянина колишньому ректору Вінницького національного технічного університету Івану Кузьміну; посмертно Герою України, Герою Небесної Сотні Максиму Шимку; Голові Верховної Ради, колишньому Вінницькому міському голові Володимиру Гройсману; солісту гурту «ТіК» та волонтеру Віктору Бронюку; генерал-майору у відставці, учаснику ІІ Світової війни Миколі Бардюжі; посмертно правозахиснику Дмитру Гройсману і вінницькому КВНщику та громадському діячу Олександру Шемету.

Найбільше заявок та пропозицій, - загалом 15, - надійшли на підтримку кандидатури колишнього міського голови Вінниці Володимира Гройсмана. Втім, коли ще тільки почали надходити на адресу комісії перші подання, Володимир Гройсман публічно звернувся з проханням не розглядати його кандидатуру: «Вінниця – це моя батьківщина, і це моя душа. Я дуже ціную довіру вінничан. Коли до мене на вулиці підходять люди і кажуть теплі слова – це для мене найважливіше. Я вінничанин серцем, і хочу залишатися просто вінничанином. А щодо кандидатур на звання Почесний громадянин міста Вінниці, думаю, будуть запропоновані інші, достойні цього звання люди»​. Сергій Чорнолуцький зачитав членам комісії це прохання, зауваживши, що кожен сам вправі вирішувати, за кого віддавати свій голос.

В результаті більшість членів комісії висловили думку, що саме Володимир Гройсман заслуговує на звання Почесного громадянина міста Вінниця, адже за роки, коли він був міським головою, місто дуже змінилось і стало динамічно розвиватись. Але є позиція самого Володимира Борисовича, і вони її поважають. Заслужений вчитель України і Почесний громадянин м. Вінниці Юрій Пасіхов зокрема зазначив, що внесок колишнього міського голови в розвиток міста неможливо порівняти з досягненнями інших кандидатів на це звання, однак не можна не зважати на звернення самого кандидата. В результаті вісім членів комісії проголосували за Віктора Бронюка – вінничанина, який не тільки популяризує Вінницю в Україні та за її межами, але й вже більше року активно займається волонтерською діяльністю, допомагаючи захисникам України в зоні АТО. Сам Віктор Бронюк, який, до речі, теж є членом комісії, дізнавшись, що його кандидатуру подано на це звання, з етичних міркувань відмовився брати участь у роботі комісії.

В той же час Сергій Чорнолуцький зазначив, що рішення комісії носить рекомендаційний характер. І в подальшому запропоновану кандидатуру має схвалити виконком міської ради, який, в свою чергу, винесе її на розгляд депутатів міської ради.



Переглядів: 3795
Поширень: 0