24 серпня у Вінниці відбудеться чимало заходів, всі вони будуть пронизані національними традиціями, патріотизмом, творчістю та колоритом. Так, на майдані Незалежності пройде вже традиційний фестиваль сучасного українського мистецтва «Подільська пектораль». На площі Європейській цього дня відбудеться обласний фестиваль народної творчості «Скарби Поділля». У кінодворику можна буде подивитися сучасний український фільм «Поводир», а проїхавшись у історичному трамвайчику, – потрапити на тематичну екскурсію за участю клубів історичної реконструкції. Напередодні, у День Державного Прапора, вінничани вшановуватимуть пам'ять усіх загиблих земляків – цього дня у Вінниці буде відкрито Стелу Пам’яті вінничанам, які віддали своє життя за Україну під час подій 2014-2015 рр.  

«На мою думку, за два останні роки День Незалежності України і День Прапора в суспільстві зовсім переосмислені. Особливе ставлення в українців з’явилось до прапора, який став іще й символом патріотизму і героїзму наших воїнів, які воюють на Сході у неоголошеній війні. Тому на День Прапора ми плануємо не лише провести церемонію підняття головного державного символу, а й відкрити мультимедійну Стелу Пам’яті, на якій буде інформація про усіх героїв з міста та Вінницької області, які загинули в АТО та під час Революції гідності. Ми зобов’язані пам’ятати наших героїв, які поклали своє життя заради нашої незалежності, нашої держави, заради українського народу. А на День Незалежності у місті будуть проходити фестивалі народної творчості і сучасного мистецтва. Ми запрошуємо відзначити це найголовніше державне свято разом, у центрі міста, перейнятись національним духом, отримати позитивні емоції та поспілкуватись», - сказав під час прес-конференції в. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов.

Офіційна церемонія підняття Державного Прапору України відбудеться 23 серпня о 9-ій годині на майдані Незалежності. На цей захід були запрошені військові вінницького гарнізону і втому числі й ті, хто брав участь у антитерористичній операції на Сході країни.

До Дня Незалежності у Вінниці відкриють мультимедійну Стелу Пам’яті землякам, загиблим під час подій 2014-2015 рр.

Після цього о 12-ій на Європейській площі спочатку відбудеться загальнодержавна хвилина мовчання за загиблими в АТО. По її закінченню відбудеться відкриття мультимедійної Стели пам’яті із зображеннями загиблих на Донбасі воїнів-вінничан та інформацією про них. Про передісторію її появи розповів директор КП «Центр концертних та фестивальних програм» Максим Філанчук: «У січні цього року у День Соборності, коли ми встановлювали Пам'ятний знак Небесній Сотні та Героям АТО, одразу після його відкриття Сергій Анатолійович Моргунов подав ідею, щоб доповнити цей знак мультимедійною стелою, на якій би були всі, хто загинув в боротьбі з російським агресором та під час Революції Гідності.  Тоді ж були дані доручення по відпрацюванню усіх організаційних заходів, і 23 серпня ми вже зможемо презентувати Стелу Пам’яті усім вінничанам. Хочу сказати, що це не просто пам’ятний знак, це спосіб вшанування усіх тих, хто віддав своє життя за наше мирне життя. Ми маємо завжди пам’ятати наших героїв».

Стела пам’яті являє собою гранітну конструкцію з вмонтованим мультимедійним екраном, на якому буде транслюватися інформація про всіх загиблих земляків в період 2014-2015 років.

А безпосередньо у День Незалежності, 24 серпня, у Вінниці пройде чимало різноманітних заходів для усіх, хто цікавиться українським мистецтвом та культурою свого краю. «На майдані Незалежності, вже у четверте пройде фестиваль сучасного українського мистецтва «Подільська пектораль», який організовує Вінницька міська рада. Фестиваль об’єднає в собі музичні, виставкові та культурні дійства. Протягом дня усі бажаючі матимуть змогу взяти участь у безкоштовних майстер-класах з петриківського розпису, виготовлення патріотичної символіки. На майдані Незалежності буде розміщено ряд експозицій, дуже цікавих, зокрема, це виставка, яку ми робимо на просторових інсталяціях, це фотовиставка «Сила, дух і воля», яка буде розповідати про часи державотворення нашої країни від 17-го року до сьогодення. Під кожною фотографією буде інформація про ту подію, яка зображена. Більшість фото пов’язано із Вінницею і Вінницькою областю», – каже в. о. директора департаменту культури міськради Ганна Ковальчук.

фестиваль сучасного українського мистецтва «Подільська пектораль»

Офіційне відкриття фестивалю розпочнеться о 15-ій годині. З 15:20 тут проходитиме парад короваїв, під час якого райони Вінницької області презентуватимуть свої вироби. Протягом дня для вінничан та гостей міста виступатимуть Академічний ансамбль пісні і танцю Вінницької обласної філармонії «Поділля», академічний камерний хор «Вінниця», дитячі хореографічні колективи області, народний ансамбль танцю «Барвінок», дует Сузір’я Ірини та Катерини Грицюк.

До Дня Незалежності у Вінниці відкриють мультимедійну Стелу Пам’яті землякам, загиблим під час подій 2014-2015 рр.

Сучасна українська мода буде представлена показом колекції українського одягу модельної агенції «Princess» з екоматеріалів та показом колекції вінницького дизайнера Світлани Теренчук. За гарною традицією, фестиваль завершиться концертною програмою заслуженого артиста України Станіслава Городинського «Я з роду українців!» та виконанням Гімну України Станіславом Городинським і всіма присутні на майдані.

Цього дня проходитимуть заходи й на площі Європейській. Вони розпочнуться о 15:30. Завітавши сюди, вінничани зможуть переглянути виставу «Три міхи хитрощів», за твором І.Франка від Обласного академічного театру ляльок, долучитися до майстер-класу з народного танцю. А також – насолодитися концертною програмою від кращих колективів обласних закладів культури та районів області, Академічного симфонічного оркестру «Арката», обласного естрадно-духового оркестру «Подоляни». На алеях зеленої зони на площі Європейській розміститься містечко майстрів (витинанка, кераміка, розпис на склі, ткацтво).

До Дня Незалежності у Вінниці відкриють мультимедійну Стелу Пам’яті землякам, загиблим під час подій 2014-2015 рр.

Крім того, у День Незалежності вінничани за попередньою реєстрацією (реєстрація розпочнеться 19 серпня, про що буде повідомлено на сайті Вінницької міської ради) зможуть проїхатися в історичному трамвайчику, де відбудеться тематична екскурсія за участю клубів історичної реконструкції та спільноти «Історія Вінниці». Тема екскурсії – Визвольні змагання 1917–1921 років. Трамвайчик пройде історичним маршрутом 1915 року, а саме – від колишньої жіночої гімназії (нині школа №2) до військового містечка (сучасний маршрут №4).

До Дня Незалежності у Вінниці відбудеться і проект «Кінодворик». Він триватиме чотири дні поспіль, щодня з 21 по 24 серпня, початок сеансів о 20.30.



Переглядів: 5001
Поширень: 0