Ознайомитися з муніципальними новаціями та досвідом у різних напрямках системи управління містом 25 серпня до Вінниці приїздили 15 народних депутатів міжфракційного депутатського об’єднання «Єврооптимісти». Протягом дня вони побували у кількох вінницьких Прозорих офісах, муніципальному Діагностичному центрі, ознайомилися з роботою системи SCADA на модернізованій котельні по вулиці Баженова та сміттєсортувальної станції і когенераційної установки для виробництва електроенергії зі звалищного газу на Стадницькому полігоні.

Вінницькі реформи на прикладі вже реалізованих проектів народним депутатам, які входять до міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти», презентували Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та в. о. міського голови Сергій Моргунов.

До Вінниці приїздили парламентарі-«Єврооптимісти», щоб на власні очі побачити вінницьке муніципальне диво

«Півтора місяці тому на одній із зустрічей об’єднання депутатів «Єврооптимістів» виникла спільна ініціатива, щоб приїхати і подивитися Вінницю, як тут вирішуються муніципальні проблеми, - каже Володимир Гройсман. - Система місцевого самоврядування є ключовою для європейської інтеграції України, для якості вирішення питань, для того, щоб змінити нашу країну. В нас є два вибори – або ми залишаємося «постсовковою» країною, або ми для себе беремо пріоритет європейських стандартів, об’єднуємося, незалежно від політичних партій і вподобань, і починаємо створювати належну систему. На цій базі місцеве самоврядування, фінансова децентралізація, об’єднання територіальних громад, багато інших речей, які вже прийняті парламентом, - є надзвичайно важливими. І я вважаю, що коли колеги-депутати зможуть подивитися, що тут зроблено, дати свою оцінку, це дасть можливість нам бути ближчими до спільного бачення того, куди рухатися далі. У Вінниці, коли я працював міським головою, ми робили певні зміни і реформи, які потім давали певний результат. Зараз Вінниця, і команда, яка працює в Вінниці, це розвиває. А ми, парламентарі, маємо об’єднуватися на підтримку місцевого самоврядування, передавати більше повноважень на місця, забирати можливість центральної влади впливати на місцеві питання».

Народний депутат минулих скликань, а зараз директор Програми USAID "РАДА", Андрій Шевченко після ознайомлення з роботою вінницького Прозорого офісу зазначив, що досвід надання адмінпослуг у Вінниці дійсно вражає: «Мені здається, що це дуже цінний досвід. В принципі, вся країна жила в тих самих законах, але тут приклад, коли влада, користуючись тими самими неідеальними законами, змогла зробити набагато більше. Є такий американський вислів «Пройти додатковий кілометр», мені здається, оце саме у Вінниці і сталося. Не знаю, чи можна за один день скласти думку, наскільки це в повній мірі працює, як це уявляється, але перше враження колосальне».

До Вінниці приїздили парламентарі-«Єврооптимісти», щоб на власні очі побачити вінницьке муніципальне диво

«Багато доводилося чути про так зване «вінницьке муніципальне чудо», багато про це читали, але для тих, хто не в темі, це зводилося умовно кажучи до wi-fi в трамваях. Сьогодні ми побачили величезний пласт роботи. Це те, про що ми сьогодні говоримо і в питанні децентралізації, і в питанні адмінреформи, і в питанні доступності держави для громадянина. Це ті реформи, про які ми сьогодні дискутуємо в форматі круглих столів, пишемо законопроекти. Сьогодні ми дійсно побачили як це працює на практиці. Це вражає, ніякі розмови не передадуть того, що ти бачив власними очима і, безперечно, у нас з’явилося багато своїх ідей. Я думаю, що ми їх будемо впроваджувати в життя і взагалі вводити в законодавство України», - поділився враженнями народний депутат від БПП Олександр Черненко.

А його колега з фракції «Народний фронт» Леонід Ємець, обраний від Печерського та Солом’янського районів міста Києва каже, що кияни вінничанам можуть тільки позаздрити: «Така система «відкритого вікна», яка працює у вас, в Києві знаходиться в області фантазії наших мешканців. Я ознайомився з вашою системою роботи органів місцевого самоврядування, самоорганізації населення. Теж вражений, тому що у вас громада самостійно визначає, де ремонтувати покрівлі, дороги, у нас в Києві - ці питання ласі, за які депутати міської ради тримаються зубами і ніколи не дали б на вирішення громадян, яким ці проблеми і треба вирішувати. Те, що немає такого роду процесів в інших містах – це недопрацювання і його треба вирішити. Розповсюджуйте, дякуємо, що запросили, ми будемо пробувати цей ваш досвід впровадити в якнайкоротший термін в наших містах».

Такої ж думки про вінницькі Центри адміністративних послуг і Вікторія Пташник з фракції «Самопоміч»: «Мене дуже вразило, як у Вінниці надаються адміністративні послуги – прозоро, за склом. А всі процедури візування, які є бюрократичні за своєю сутністю, - відбуваються в електронній формі. Вразили дитячі кімнати в Прозорих офісах – мне здається, що це настільки для людей, коли ти приходиш з маленькою дитиною, і є така кімната. Побачила фото нових трамваїв – я не знала, що Вінниця самостійно розробляє трамваї власного виробництва, модернізуючи їх. Мені здається, що це дуже круто».

До Вінниці приїздили парламентарі-«Єврооптимісти», щоб на власні очі побачити вінницьке муніципальне диво

Народний депутат-вінничанин Андрій Тетерук говорить, коли дізнався про поїздку колег-парламентарів до Вінниці, із задоволенням до них приєднався: «Це моє рідне місто, і мені цікаво було подивитися, що змінилося за ці роки. Вінниця стала набагато кращою, і я побачив зсередини, як організоване управління всіма службами міста, - каже Андрій Тетерук. - Сьогодні нам пояснювали роботу Діагностичного центру, який розташований на Київській. Ця модель має бути прототипом того, яка повинна бути сучасна медицина взагалі в Україні. Потрібно зрозуміти, як працює маленька модель, а вже потім інтегрувати її в масштабах України. Дуже цікаво, як працює Прозорий офіс: я раніше звертався як мешканець Вінниці, а тепер побачив, як організовано роботу всередині, як все контролюється. Досить розумна ідея, яку потрібно вдосконалювати в масштабах України. Я бачу, що місто має великі напрацювання і іншим містам ще тягнутися і тягнутися, щоб досягти рівня, який на сьогодні має Вінниця».



Переглядів: 6126
Поширень: 0