У вольєрі живе сім’я із одного самця та двох самок. Їм по 4 роки. Аби сфотографувати малого, Надія дозволяє пройти через клітку антилопи нільгау. Помітивши людей, бізониха затуляє теля собою, відводить його подалі в куток вольєра. Самець махає головою та голосно хрипить.

— Захищають своє мале. Воно постійно крутиться біля самки, далеко не відходить, хоч і в клітці.

Надія Сук каже, що бізони виношують потомство дев’ять місяців. Телята народжуються вагою до 10 кг, на зріст до 50 см. Дорослий самець важить майже тонну, його тіло сягає завдовжки 3 м, висота у холці — до 2 м. У неволі бізони живуть до 20 років, у природних умовах — 25.

— Бізони паруються по двоє, а в нас самцю дісталось дві самки. Коли самки народжують, то усамітнюються. А наша просто в угол відійшла. Їй ніхто не допомагав, сама справилася.

Батьківщина бізонів — Північна Америка. На Україні ці тварини не водяться, їх можна побачити тільки у зоопарках та заповідниках. В Асканії-Новій живуть зубробізони та бізонобики — види, отримані від схрещування бізона із зубром та свійським биком.

— У 1860-х, коли в Америці почалося будівництво залізниці, бізонів майже винищили. Їхнім м’ясом годували величезну армію дорожніх робітників, шкури йшли на продаж. Часто доходило до абсурду: від убитих на полюванні тварин брали лише язик, залишаючи гнити цілі туші. Пасажирам залізниці обіцяли атракціон: стрілянину по бізонах прямо з вікон поїзда. Потяг, що проходив крізь стада, залишав за собою сотні вмираючих або скалічених тварин. За один мисливський сезон могли вбити 200 тисяч бізонів.


Переглядів: 3296
Поширень: 0