На сьогоднішній день у Вінниці здобувають вищу освіту близька 1800 студентів-іноземців з 65 країн світу, і ця кількість постійно збільшується. Майже 400 з них навчаються у Вінницькому національному технічному університеті, близько 1400 навчаються у Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І.Пирогова. Під час зустрічі міський голова Володимир Гройсман спільно із деканами по роботі з іноземними студентами вищезазначених університетів, начальником відділу у справах сім\'ї, молоді та туризму міської ради, начальником міського управління УМВС та головою молодіжної ради при міському голові окреслили ряд першочергових заходів, які допоможуть студентам з іноземних країн у побуті, у навчанні та у дозвіллі.


Заступник міського голови Анатолій Ворона запропонував закріпити при кожному земляцтві іноземних студентів старшого офіцера міського управління ГУМВС України у Вінницькій області. «Я вважаю, що це допоможе уникнути конфліктів та забезпечити порядок і особисту безпеку іноземних громадян» - каже Анатолій Ворона. Студенти-іноземці розповіли керівнику міста, що трапляються випадки, коли міліціянти, перевіряючи документи, звертаються до них в образливій формі (особливо це стосується афроамериканців). Водночас, бувають і навпаки ситуації, коли вінницькі правоохоронці, звертаючись до студентів з інших країн, ведуть себе дуже чемно і навіть намагаються спілкуватись із ними англійською чи-то іспанською мовами. Головний міліціонер Вінниці Юрій Куций причину постійних перевірок документів у студентів-іноземців пояснив тим, що в останній час в Україні спостерігається значне збільшення нелегальних мігрантів з Сомалі. Але зауважив, що студентського квитка для проведення перевірки документів цілком достатньо.


Мер Вінниці Володимир Гройсман пообіцяв представникам земляцтв студентів-іноземців, що на зборах особового складу міського управління міліції, які планується провести на наступному тижні, він особисто проведе роз’яснювальну роботу щодо цивілізованого, коректного та толерантного ставлення з боку представників органів правопорядку до іноземної молоді під час перевірки документів. «Упевнений, що немає жодних проблем в тому, щоб після перевірки документів, працівники міліції дякували студентові і бажали йому щасливої дороги. Тоді у цієї людини буде зовсім інший настрій і ставлення до правоохоронців, – каже мер. – І взагалі, у Вінниці не може бути місця для злочинності, хуліганства, проявів нетерпимості по відношенню до людей з інших країн. Ми робитимемо усе для того, щоб вінницька та іноземна молодь, усі городяни мали змогу спокійно пересуватися по місту, та цивілізовано і толерантно проводити своє дозвілля».

Також у ході зустрічі було вирішено створити раду іноземних студентів при міському голові, яка допоможе якісно співпрацювати між студентством та міською владою, вирішувати питання, що турбують іноземців, допомагати у проведенні спільних свят та брати участь ініціативним студентам-іноземцям у громадському житті міста.

Студент Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, представник Сирії Аль Ахмар Мажди Ясин, який приїхав на навчання до Вінниці сім років тому, зізнається, що в захваті від нашого міста. «На період навчання Вінниця стала для мене рідним містом, - розповідає Ахмар Мажди. – Приємно спостерігати, як швидко вона розвивається, стає справжнім європейським куточком». Інший студент, представник Анголи Макая Жорже Ельдер Памбу висловив своє захоплення від культурних та історичних місць Вінниччини: «Коли до Вінниці мають приїхати мої друзі з Анголи, вони кажуть, що їдуть у моє місто, - каже Жорже Ельдер. – А я з гордістю відповідаю: так, тепер для мене Вінниця – рідна домівка.»


Переглядів: 6016
Поширень: 0