Православна Церква 21 вересня святкує одне з дванадцяти найбільших церковних свят - Різдво Пресвятої Богородиці.

В народі це свято ще називають «Другою Пречистою», бо першою було свято Успіння Пресвятої Богородиці. Також це свято називають ще «осениною» адже цього дня за народним календарем настає осінь.

Згідно з церковним переказом, який ґрунтується на апокрифічному Протоєвангелії Іакова (написане близько 170-180 рр.), Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті (Ін. 1:46). Батьками Її були праведні Іоаким, з роду пророка і царя Давида та Анна - архієрейського роду, з дому первосвященика Аарона

Це одне з останніх за часом своєї появи дванадесятих свят, хоча не можна достовірно вказати час, коли його почали святкувати.

Перша згадка про це свято дійшла з IV століття. Палестинське передання свідчить, що св. рівноап. Єлена, мати імператора Костянтина, збудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці. 

Говорячи про народні традіції, пов'язані зі святом, він зазначає, що Україні у цей день не працювали, а після молитов у храмі збирали веселі гостини. Свіжі овочі і фрукти використовували в народній кухні на свято Другої Пречистої. Для пасічників це був останній термін утеплення вуликів на зиму, а власники овець завершували удруге їх стригти.

Люди помітили, що під цю пору зазвичай холоднішає, дні стають похмурими, йдуть дощі. До Другої Пречистої годилося повністю викопати картоплю і засіяти землю житом.



Переглядів: 3696
Поширень: 0