Про це 28 вересня повідомив начальник управління міжнародного співробітництва ОДА Володимир Мережко.

Він, зокрема, зазначив, що передумовою організації візиту 20-23 вересня саме в такому форматі стала домовленість між головою облдержадміністрації та маршалком Сьвєнтокшиського воєводства про введення в дію з 1 січня 2016 року «Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі», що передбачено статтею 4 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Угоди про вільну торгівлю передбачають взаємне відкриття ринків, стимуляцію конкурентоздатності та інші кроки,необхідні для досягнення відповідності стандартам Євросоюзу і торгівлі на ринках ЄС. Підприємці отримають зниження мита на імпортовані товари до нуля протягом п’яти років, а для експортерів спрощується процедура сплати і повернення ПДВ. Тож загалом 83% продукції експортуватиметься до ЄС з України без мита»,- наголосив Володимир Мережко.

Вінницькі підприємці планують виходити на польський ринок

Поїздка вінницьких бізнесменів мала на меті перейняти досвід колег із Польщі у формування активної інвестиційної позиції для різних бізнес–структур області, які працюють у сфері виробництва сільгосппродукції, машинобудування, полімерів, надання послуг з торгівлі.

До складу економічної місії увійшли представники потужних підприємств Вінниччини : ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат, ТОВ «Вінтар», ТОВ «Літинський м’ясокомбінат», ВАТ «Брацлав», ТОВ «Вінмашпостач», ПАТ «Маяк» та інші.

В ході візиту представники вінницької делегації зустрілись з маршалком Сьвєнтокшиського воєводства Адамом Ярубасом, який запевнив підприємців Вінниччини у своїй підтримці під час виходу на польський ринок.

Надзвичайно пізнавальним для вінницької делегації стало відвідання Технологічного парку в м. Кельце, метою якого є допомога у перших кроках заснування бізнесу та сприяння динамічного розвитку для вже існуючих підприємств. А під час зустрічі з представниками Старопольської торгово-промислової палати представники Вінниччини – учасники економічної місії мали можливість презентувати виробничий потенціал своїх підприємств. Всього вінницькі підприємці взяли участь у 17 ознойомчо-інформаційних зустрічах у форматі «Business to business».

Вінницькі підприємці планують виходити на польський ринок

Голова ОДА підкреслив, що за останні кілька років, саме ця поїздка була найбільш вдалою і результативною. «Зміна підходів до стимулювання розвитку підприємництва Польщі після кризи 2008 року є дуже привабливою для українських партнерів, зокрема – в організації спільного бізнесу,- зауважив Валерій Коровій, - якщо у бюджеті 2007-2013 років основний акцент у фінансуванні було зроблено на розвиток інфраструктури – доріг,водогонів, каналізацій, тротуарів, то,починаючи з 2014 року, ситуація кардинально змінилась. Тільки у Сьвєнтокшиському воєводстві було виділено 1 млрд 250млн. євро на сім років, з яких 40 % йтиме на заохочення ведення бізнесу, 60% - на компенсацію витрат з упровадження інноваційних проектів».



Переглядів: 2867
Поширень: 0