Останні декілька днів в Інтернеті, в соціальних мережах і просто в статусі чуток циркулює багато інформації щодо одного з ключових підприємств геодезичної галузі в державі – вінницької «Геосистеми».

У цих повідомленнях, як правило, фігурують представники колишнього менеджменту, які роблять гучні заяви та висувають звинувачення щодо некоректної процедури призначення нового керівника ДНВП Юрія Злотника та його професійних якостей. Незважаючи на те, що «Геосистема» – це державне підприємство, державі слова не дали.

Держгеокадастр, як центральний орган виконавчої влади, в управлінні якого знаходиться «Геосистема», озвучує офіційну позицію щодо подій, які відбуваються.

Перш за все, хочемо віддати належне колишньому керівнику підприємства Віктору Малову – своїми теперішніми позиціям на українському та міжнародному ринку «Геосистема» зобов’язана в першу чергу зусиллям команди, яка там працювала та працює. 

Однак у випадку з паном Маловим оборотна сторона цієї відданості – певна втрата зв’язку з реальністю, яку він демонструє. З його риторики складається враження, що він вважає себе власником підприємства,  підміняючи тим самим державу.

Одна з ключових функцій Держгеокадастру – управління профільними державними підприємствами на користь держави. Саме тому керівник відомства дав доручення про проведення аудиту на всіх державних підприємствах, які входять в систему управління Держгеокадастру. Серед перевірених, природньо, була і «Геосистема». Результати перевірки викликали серйозне занепокоєння та викликали багато питань, відповіді на які не роблять честі колишньому менеджменту. Зокрема, були встановлені тісні економічні зв’язки з приватною компанією «Аналітика», якою керують вихідці з «Геосистеми» та які пов’язані з колишнім керівником останньої. «Аналітика» за короткий термін замкнула на собі  значну частину послуг, які до цього виконувала «Геосистема». З тією лише різницею, що фінансовий результат від їх надання генерувався на користь приватних  власників, а не державного бюджету.

Сумарний дохід усіх держпідприємств у системі Держгеокадастру за 2014 рік склав 371, 55 млн грн, чистий прибуток – 2106 тис. гривень. З цієї суми 2,75 млн чистого прибутку отримала «Геосистема» – це найкращий результат. Однак це незадовільний результат у порівнянні з потенціалом самого підприємства. Втрати від передачі на користь приватної «Аналітики» виконання частини робіт та послуг оцінюються не менше ніж в 2,5 млн гривень, тобто «Геосистема» могла б заробляти вдвічі більше!

Саме тому Віктору Малову було поставлено чіткі умови: перша – всі послуги мають надаватись державним підприємством, а зиск від цього має отримувати державний бюджет.

Друга – для оптимізації економічної діяльності (та будемо відверті – щоб уникнути появи серед партнерів держпідприємства «Аналітики-2») в менеджмент має бути введений професійний управлінець-фінансист. Адже кожен має займатись своєю справою – фінансист рахувати кошти, а інженер – впроваджувати науково-технічні розробки.  Обидві умови були сприйняті в штики, а у відповідь були обіцяні неприємності. Зараз стає очевидним,  що погроза не була пустою. 

Позиція Держгеокадастру полягає в наступному:

  1. На пост керівника «Геосистеми» оголошений відкритий кадровий конкурс. Панові Малову ніщо не заважає прийняти в ньому участь. 
  2. Принципова позиція – державне підприємство не має ділитися підрядами з приватним «колегою». Це неприпустимо ні з точки зору чесної конкуренції, ні особливо з огляду на скрутний стан держбюджету.
  3. Інформація, яку розповсюджує колишній менеджмент «Геосистеми»  щодо корупційних умов, які  ніби-то висувались в обмін на призначення направлена до правоохоронних органів та буде ретельно перевірена. Сподіваємось, ніхто не відмовиться дати офіційні свідчення.

Також, Держгеокадастр, на жаль, не може назвати позицію колишнього керівника «Геосистеми» державницькою. Віктор Малов організує страйки, погрожує масовими звільненнями та фактично знищенням підприємства, якщо його особисті інтереси не будуть задоволені. Але Держгеокадастр поставлений захищати інтереси держави.



Переглядів: 10967
Поширень: 0