Вінницькі Центри адміністративних послуг продовжують вдосконалювати свою роботу. Відділ державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який працює на базі Прозорого офісу (вул. Соборна, 59), поділився своїми повноваженнями із адміністраторами, які тепер мають право приймами та видавати документи, що пов’язані із реєстрацією прав на нерухоме майно. Це суттєво зменшило навантаження на держреєстраторів та скоротило черги до них.

У 2013 році із відокремленням відділу Державного реєстру речових прав з структури БТІ по всій Україні певний час були суттєві проблеми із реєстрацією нерухомого майна громадян в єдиному реєстрі та, відповідно, отриманням будь-яких довідок. Тоді людям доводилось ще з ночі займати черги, щоб потрапити до реєстратора. Кожне місто по своєму намагалось вирішити цю проблему. У Вінниці до налагодження якісної роботи цього державного органу долучилась і міська влада. Тоді мерія запропонувала відділу держреєстру речових прав працювати за принципами і стандартами Прозорого офісу і надала для розміщення працівників цього органу приміщення на першому поверсі адмінбудівлі міської ради. Кілька місяців тривало налагодження роботи, і зрештою тижневі черги до державних реєстраторів майна були ліквідовані.

З того часу пройшло два роки і робота вінницького відділу держреєстру стабілізувалась. Разом з тим, щодня до цієї служби приходить досить багато вінничан. Тому подекуди в черзі до реєстраторів люди стояли по кілька годин. «Ми розуміли, що є така проблема, але по великому рахунку не могли нічого вдіяти через те, що цей відділ – це окрема державна структура, яка має свій штатний розпис і відповідні повноваження. Ми шукали варіанти, які в межах діючого законодавства моли змінити ситуацію. З рештою, держава дослухалась до пропозицій органів місцевого самоврядування та на законодавчому рівні надала доступ адміністраторам центрів надання адміністративних послуг до процедур держреєстрації речових прав. В результаті до розвантаження черги на прийом та видачу документів підключились наші адміністратори.

Консультація ж відбувається тільки працівниками реєстраційної служби. Також тільки вони займаються питаннями іпотеки та обтяженнями на об’єкти нерухомого майна. Після такого перерозподілу ми вже бачимо результати, і до держреєстраторів вже не накопичується така кількість людей, як була раніше. Крім того, з весни цього року запроваджено можливість отримання інформації з Держреєстру речових прав у формі інформаційної довідки, яка має таку ж юридичну силу як і її паперовий варіант, через Інтернет на офіційному сайті Мінюсту», – розповів перший заступник директора департаменту адміністративних послуг міської ради Євген Іщук.

Окрім того, що документи по оформленню права власності на нерухоме майно почали приймати і видавати адміністратори Прозорого офісу по вул. Соборній, такі ж послуги можна отримати і в територіальних центрах. Тож ця послуга стала більш наближена до мешканців.



Переглядів: 3624
Поширень: 0