Для прозорості розподілу земельних ділянок між учасниками антитерористичної операції у міській раді буде створено електронну чергу бійців, які бажають отримати наділи на території Вінниці. Таке доручення сьогодні дав в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов, який цього дня вийшов із відпустки.

Вінницька міська рада продовжує запроваджувати механізми, які роблять її діяльність більш прозорою та відкритою. Одним із напрямків діяльності органів місцевого самоврядування, який особливо цікавить вінничан, є виділення земельних ділянок. Одним із елементів системи виведення цього процесу в публічний простір стало запровадження жеребкування щодо визначення місця розташування наділу. «Це справедлива система, і вона одразу припинила ситуацію, коли до нас починають ходити і просити дати землю ближче до траси, або до мереж. З таким ми зустрілись, коли розподіляли землю між багатодітними сім’ями. Тоді ми використали механізм жеребкування, який вже апробований під час розподілу квартир у муніципальних будинках. Тепер яка ділянка випала, таку й отримає людина», - каже в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Першими через цю процедуру пройшли багатодітні сім’ї, які отримували землю минулого року в районі вул. Північної. Влітку цього року за таким же принципом розподілялись ділянки і між учасниками АТО, які були першими в черзі. У такий спосіб було розподілено 70 наділів. 18 сімей загиблих під час бойових дій на Сході не проходять через цю процедуру, вони мають право вибирати місце розташування ділянки.

Наступним рішенням, яке зробить процес видачі земельних ділянок ще більш прозорим, стане створення електронної черги воїнів АТО, які подали документи на отримання наділу (на кшталт черги у дитячі садки). Таку пропозицію надала комісія по розподілу земельних ділянок між учасниками АТО, яка була створена у травні цього року. Її підтримав в.о. міського голови Сергій Моргунов та одразу надав відповідне доручення департаменту ІТ-технологій.

«Ми зацікавлені працювати відкрито та прозоро і не маємо жодних намірів завуальовувати процес видачі землі учасникам бойових дій. На сьогодні у нас формується реєстр учасників антитерористичної операції. Але це дуже складний процес, бо не всі військові можуть одразу надати всі необхідні документи. Тому ми зараз вибудовуємо систему, яка буде працювати автоматично, але вже є певні напрацювання, і ми підійшли до того моменту, коли цей процес можна спробувати автоматизувати з допомогою комп’ютерної програми. Це питання обговорювалось на засіданні спеціальної комісії, яка координує роботу по видачі ділянок учасникам АТО, і вона визнала, що це питання на часі та запропонувала створити електронну чергу. Тому я дав доручення розробити відповідні технічні умови, після чого наш департамент ІТ-технологій приступить до розробки програми. Просування цієї черги можна буде контролювати на офіційному сайті Вінницької міської ради. Єдине, що не буде доступне, це персональні дані військових. Яким чином буде відбуватись ідентифікації особи в черзі будуть думати вже програмісти та представники комісії», - розповів Сергій Моргунов.

З часом буде розглядатись можливість інтегрувати в цю електронну чергу й інші пільгові категорії населення (багатодітні сім’ї, чорнобильці, інваліди та інші).



Переглядів: 3661
Поширень: 0