10-11 жовтня у місті пройде хакатон для програмістів з різних куточків України під назвою «Вінниця – розумне місто». Програмні розробки, які стануть його результатом, в подальшому зможуть застосовуватися не лише у Вінниці, а й в інших містах.

Вінниця – місто, яке постійно цікавиться новинками у сфері сучасних інформаційних технологій. Для самих вінничан давно не є новиною «електронна черга» в Прозорих офісах, можливість сплатити через Інтернет за комунальні послуги, записати дитину до садочку, залишити своє звернення на електронній «Мапі звернень громадян» або скористатись електронним калькулятором субсидій.

Вже не перший рік Вінниця приймає змагання між програмістами у форматі так званого хакатону (англ. hackathon, від hack – хакер та marathon – марафон). Це захід, під час якого різні фахівці у сфері розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано працюють над розв'язанням якоїсь проблеми, або створенням нового додатку чи сервісу. Його організаторами виступають представники ІТ-спільноти за підтримки Вінницької міської ради.

«У цьому році мета дводенного хакатону – зробити місто Вінницю ще більш «розумнішою» шляхом розробки мобільних додатків та веб-сервісів на базі відкритих даних та API міста. Тому запрошуємо ІТ-спеціалістів, громадськість та небайдужих людей відвідати цей захід», – каже директор департаменту інформаційних технологій міської ради Володимир Романенко.

Організатор хакатону «Вінниця – розумне місто» керівник IT-компанії DevRain Solutions Олександр Краковецький. Він зазначив, що розумне місто повинно бути відкритим, прозорим та готовим надавати якісні послуги своїм жителям. «Цей захід – невеликий крок для того, щоб об’єднати зусилля ІТ-сектору, бізнесу, університетів, влади задля єдиної мети – розвитку Вінниці як розумного міста і формування втут потужної ІТ-спільноти», – каже Олександр Краковецький.

Командні змагання між програмістами триватимуть протягом двох днів. Розроблені проекти будуть оцінюватись за такими критеріями: актуальність проекту з точки зору громадян міста, використання сервісів, АПІ міста та відкритих даних, системність підходу щодо вирішення проблеми.

Цими вихідними до Вінниці з’їдуться програмісти з усієї України на хакатон «Вінниця – розумне місто»

Також учасники зможуть послухати доповіді від організаторів та партнерів хакатону – компаній DevRain Solutions, Київстар та Майкрософт Україна. Зокрема, будуть розглянуті такі теми, як використання MobileID в якості засобу ідентифікації для отримання державних сервісів, використання хмарного сервісу Microsoft Azure у власних проектах, електронні відходи та віртуальні «розумні» помічники для громадських сервісів. Крім того, всі бажаючі зможуть дізнатись про досвід інших міст, поспілкуватись з менторами з України та Франції.

Цей захід буде цікавим не лише розробникам, ІТ-спеціалістам і дизайнерам, які готові долучитися до створення сервісів та мобільних застосунків для міста, а й громадським організаціям, що потребують ІТ-допомоги чи експертизи для удосконалення власних проектів, волонтерам та активістам.

Ознайомитись з розкладом заходів та отримати більш детальну інформацію можна за посиланням:

Довідка

Партнери хакатону:

  • Компанія Київстар – український оператор телекомунікацій, надає послуги зв’язку та передачі даних на основі широкого спектру мобільних і фіксованих технологій, у тому числі 3G.
  • Компанія Delphi багато років займається розробкою та тестуванням різноманітного програмного забезпечення. Серед її партнерів світові лідери створення систем розпізнавання мови, в технологіях запису і аналізу мови та повного циклу розробки мобільного та консольного програмного забезпечення.
  • ІТ-компанія DevRain Solutions спеціалізується на створенні комплексних хмарних, веб- та мобільних рішень на платформах Windows/iOS/Android/Xamarin/XBOX/SharePoint/Office 365.
  • Компанія Win Interactive створена в середині 2012 року, але більшість її співробітників прийшли з інших компаній і мають більш ніж 10-15-тирічний досвід розробки програмного забезпечення, зокрема, в розробці ігор для Windows і MAC комп'ютерів, а також ігор для Xbox.
  • ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» заснована в грудні 2006 року за ініціативи чотирьох громадських організацій Вінницького регіону. Це організація, що формує зміни в регіоні через запровадження успішних політик, моделей та практик.



Переглядів: 4677
Поширень: 0