За участю народного депутата України Олексія Порошенко на летовищі «Гавришівка» у Вінниці відбулася передача безпілотного авіакомплексу «Лелека-100» представникам військової частини А-1231 восьмого окремого полку спецпризначення Збройних Сил України.

Під час передачі конструктори «Лелеки-100» продемонстрували можливості «безпілотника». Інженер Денис (позивний «Диспетчер») зазначив: «Сьогодні ми готові до серійного виробництва цієї моделі. Наразі проходимо державне ліцензування, але це не завадило нам передати через волонтерів вже кілька десятків таких моделей». Дана модель розроблена спільно вінницькими та дніпропетровськими фахівцями. Цікаво те, що вінницькі програмісти із компанії «Кібер Авіа» займалися розробкою та встановленням системи шифрованого зв’язку.

Також на гавришівському летовищі фахівці Вінницького національного технічного університету продемонстрували ще одну розробку «безпілотника». Ініціатором створення цієї моделі став демобілізований боєць «Дніпра-1» Олександр (прізвище не назвав):

«У травні я повернувся зі Сходу. І одразу ж звернувся до фахівців «політеху», де продовжую навчання, щодо розробки нашої моделі. Я на практиці знаю «слабкі» місця «безпілотників». І тому ми, розробляючи із науковцями нашу модель, намагаємося врахувати всі можливі нюанси.»

Олексій Порошенко передав "безпілотник" спецпризначенцям

Олексі Порошенко, спілкуючись із військовими та науковцями, зазначив: «Ситуація на Сході країни сьогодні мобілізувала не лише військовий, але й науковий потенціал країни. І приємно те, що вінницькі конструктори та програмісти показали найвищий «пілотаж». Сподіваюсь, що обидві моделі незабаром зможуть увійти в серійний випуск. Бо продемонстровані моделі мають реальне застосування не лише під час військових дій, але й в мирні часи».



Переглядів: 3881
Поширень: 0