Сьогодні у школі №33 відбулося відкриття ліфта для людей з обмеженими фізичними можливостями. Це дозволить учням, які мають вади руху, вільно пересуватися по школі, отримувати знання та спілкуватися з однолітками. Також цим ліфтом можуть користуватися люди з поганим зором, адже на кнопках нанесено шрифт Брайля.

У місті продовжується адаптація навчальних закладів для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Так, у минулому році в школі-гімназії №6 було встановлено перший ліфт, який дозволив дітям на візках безперешкодно пересуватись усіма поверхами закладу  Цього року в 6-ту школу в перший клас пішли двоє дітей-візочників, ще одна дитина з вадами руху перейшла у 2-й клас, і що важливо – завдяки перебуванню у соціумі, вона почала рухатись.

Голова правління БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський зазначив: «Коли ми створили ліфт у школі №6 ми побачили, що дітки із зацікавленням приходять до школи, спілкуються з однолітками, їхні батьки раді. Тож, було прийнято рішення, що у місті потрібно адаптувати ще хоча б одну школу».

У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

У червні цього року розпочалось будівництво ліфтової шахти у школі №33. Цей навчальний заклад кілька років тому прийняв на навчання першу ученицю Олександру Берегуту, яка пересувалась на візку. Вона вже перейшла у десятий клас. Дівчина не лише успішно вчиться, а й показує власним прикладом, що маючи бажання, дитина на візку може здобувати освіту разом з однолітками у звичайній школі.

У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

Тож у цьому закладі було побудовано ліфтову шахту. Із зовнішнього боку її утеплили мінераловатними плитами, пошпаклювали і покрили зовнішні стіни шахти декоративною штукатуркою. Машинного відділення ліфт немає, він працює на електроніці, у разі відключення електроенергії ліфт сам спускається до найближчого поверху і відкриває двері, адже він обладнаний системою аварійного спуску. Завдання частотного перетворювача, який встановлено на підйомник, економиться 50% електроенергії, що необхідна для роботи ліфта.

На відкриття ліфту завітав в.о. міського голови Сергій Моргунов. «Сьогодні дійсно важлива подія для міста у рамках реалізації Стратегії «Вінниця 2020», а саме, пріоритету «Якість соціального життя». Я знаю, що в цьому мікрорайоні живе близько 17 дітей, які пересуваються на візках, і тому дуже важливо створювати умови для того, щоб вони могли нормально вчитися, жити, спілкуватися в соціумі, отримувати повноцінні знання як і всі інші. І звичайно, у цій школі завжди буде аура доброти, підтримки, взаємоповаги. Я думаю, цей заклад має всі шанси бути однією з найкращих шкіл не лише у цьому районі, а й в місті в цілому. Тож, дякую всім, хто долучився до цієї гарної справи, в тому числі подякувати БФ «Подільська громада» та усім вінничанам, які через нього долучились до цього проекту».

У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

Сергій Моргунов зазначив, що з міського бюджету було виділено більш ніж 600 тисяч гривень. «Ще 450 тисяч – це кошти, які закумулював БФ «Подільська громада» за активної участі Андрія Дручинського і компанії «ViOil» під керівництвом Дмитра Чаленка, які вже другий раз долучилися до цієї справи. Взагалі, ліфт сучасний та безпечний, бо якщо навіть зникає електроенергія, то він опускається на найближчий поверх і двері відкриваються автоматично», – каже Сергій Моргунов.

«Ми долучилися до відкриття ліфту для дітей з обмеженими фізичними можливостями ще у школі №6. Після того, як побачили очі дітей, які отримали доступ до того, що мають всі інші, не було жодних сумнівів, чи брати участь в наступному проекті», – зазначив Дмитро Чаленко голова правління ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат».

У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

«Вінниця – це дійсно місто, в якому здійснюються мрії всіх. У нас вже в другій школі абсолютно всі діти можуть відвідувати заняття. Сьогодні Вінниця – місто рівних можливостей, ми дійсно живемо за європейськими стандартами, адже створюємо умови, щоб кожна дитина, людина могла реалізувати свої можливості. Звичайно, у цьому напрямку ще є над чим працювати. Взагалі, потрібно пам’ятати, що під час будівництва або реконструкції будь-яких закладів, не лише садочків та шкіл, потрібно звертати увагу на доступність», – зазначила голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

Діти з обмеженими фізичними можливостями та їхні батьки подякували за створення ліфту. «У 2004 році у нас народилася дитина з фізичними обмеженнями і ми з дружиною навіть не мріяли, що вона зможе відвідувати школу, навчатися разом із здоровими дітьми. Але так сталося, що школа №33 пішла нам на зустріч, прийняла нас та всіляко допомагала. У цій школі зовсім інше ставлення до таких дітей, як в суспільстві. Ми дуже багато їздимо по санаторіях, лікувальних закладах і нам є з чим порівняти. Таке враження, що місто Вінниця дійсно хоче в Європу. Тож, я дуже вдячний усім, хто долучився до цієї гарної справи», – зазначив тато учениці 4-Б класу Ігор Кочерга.

У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

Учениця 10 класу Олександра Берегута одразу випробувала ліфт. «У ліфті зручно, рухається плавно, кнопки розташовані на такому рівні, що мені зручно їх натискати, – каже дівчина. – Взагалі, у початкових класах я навчалася вдома, мені не вистачало спілкування, соціуму. Я почала відвідувати школу з 5 класу, адже тоді у закладі обладнали пандус, переробили санвузол, а клас для зручності був на першому поверсі. Але якщо була необхідність піднятися на другий поверх, наприклад, для лабораторної роботи чи в клас інформатики, то однокласники носили мене на руках. Я дуже вдячна їм за це. Але зараз вже немає такої необхідності, і я зможу пересуватися сама».



Переглядів: 6683
Поширень: 0