Вінницький інститут домашнього бродіння та примусового настрою імені Олександра Шемета запросив недільного вечора на свято молодого вина у ресторан «Прайм». На тих хто завітав на вечір чекали не лише дегустації, але й тости, пісні, сюрпризи та конкурси.

Взагалі, Божоле нуво (фр. beaujolais nouveau — «нове божоле») — молоде французьке червоне вино, що виробляється з винограду сорту гаме в історичній області Франції Божоле (Бургундія). Воно відрізняється від інших вин тим, що надходить у продаж відразу після закінчення процесу ферментації, через шість тижнів після збору врожаю. Вважається що пити молоде вино нового врожаю можна з 15 листопада і до нового року. Але свято молодого вина святкують не лише у Франції, а скрізь де вино роблять. Але саме 15 листопада відбулось і наше дегустаційне свято молодих вин з погреба майстерного винороба Олександра Шемета.

Божоле Нуво по-вінницьки смакує пречудово!

Вина з погребів, що знаходяться на вінницькій Кореї, були доставлені у ресторан та презентувались по черзі, з розповідями про кожне. «Прайм» забезпечив комфорт та смачні сири у якості закуски, саксофоніст Володимир Колісник музично-ліричний настрій, з тим і почали. У якості аперитиву виступив яблучний сидр. Потім було малино вино (вимкніть Ігоря Ніколаєва!), а за ним – прикол винороба: вино з помідорів. І таке буває! Світло-жовте на колір та злегка фруктове на смак.

Божоле Нуво по-вінницьки смакує пречудово!

Далі пригостили трояндовим і аромат його ніжний та приємний приносив насолоду не меншу, ніж його смакові якості. «Вино вигадали не люди, а сама природа», - коментує Олександр Шемет показуючи фільм про тварин, що наїлись переброджених ягід. Загадкою стало вино шовковичне, тим більш, що подане було як ожинове. Така собі плутанина від майстра.

Божоле Нуво по-вінницьки смакує пречудово!

Вишневе вино було пристрасно солодким, а кизилове на смак, то просто амброзія: ароматна, оригінальна, смачна та корисна. А далі був Віктор Байрак, відомий бард та художник заспівав пісеньку про новорічне олів'є та неймовірну рибалку, що дозволило дегустаторам трішки перепочити.

 Божоле Нуво по-вінницьки смакує пречудово!

Скуштувавши сім різних вин, всі відчули себе вже майже сомельє і погодились на конкурс. Три наступних вина потрібно було вгадати. Перше задеклароване як таке, що описане в художній літературі. Так, це «Кульбабове вино» (однойменна повість Рея Бредбері). Друге вгадати було значно важче: солодке, п’янке… То було чорносмородинове. А третьою ягодою була бузина. Ті, хто вгадав отримали цілу пляшку слив’янки. Смачна була!



Переглядів: 4107
Поширень: 0