18 листопада у Вінниці в рамках проекту «Розвиток механізмів підтримки виробників традиційних продуктів задля забезпечення зайнятості та самозайнятості на селі» відбувся регіональний круглий стіл на тему «Стан ринку традиційних і регіональних продуктів та перспективи підтримки розвитку виробників традиційних продуктів в Україні».

Реалізує проект громадська організація «Асоціація традиційних продуктів та національних кухонь України».  Її представник Олег Левченко розповів про історію заснування Асоціації традиційних продуктів, також акцентував увагу на основних аспектах роботи проекту.

Учасники круглого столу обговорювали стан розвитку ринку традиційних і регіональних продуктів, знайомилися з програмою підтримки виробників традиційних та регіональних продуктів Вінницької області, вносили пропозиції для її удосконалення.

«Треба не просто поставити для себе завдання зберегти традицію виробництва місцевих продуктів в якомусь одному селі, а треба створити систему – сприятливу й однакову для всіх», - зауважив Олег Левченко, говорячи про готовність українського законодавства до просування та підтримки виробників традиційних і регіональних продуктів.

У Вінниці говорили про виробництво традиційних продуктів

Заради створення українського правового поля для розвитку  виробництва таких продуктів ГО «Асоціація традиційних продуктів та національних кухонь України» дослідила досвід Польщі у питанні підтримки розвитку виробників та випрацювала ряд рекомендацій, які вміщені у посібнику. Йдеться про те, що у Євросоюзі створена ціла система заходів для захисту виробників, яка формує певне ставлення і культуру збереження та промоції саме власних, традиційних продуктів і, в результаті, відбувається формування успішного і прибуткового бізнесового сегменту.

«Питання збереження традицій у цьому випадку є ключовим, і для цього проводиться серйозна та ґрунтовна попередня робота з пошуку традиційних та регіональних продуктів, також відбувається формування відеокейсів з опрацьованою інформацію. Нам потрібно зафіксувати, зберегти, законсервувати і підтримати ці традиції виробництва, щоб цією інформацією можна було скористатись у майбутньому», - додав Олег Левченко.

Протягом проекту було знято низку відеороликів про традиційні продукти Вінниччини. Ці відеоролики можна побачити на сайті Асоціації традиційних продуктів та національних кухонь України у розділі «Продукти».

У Вінниці говорили про виробництво традиційних продуктів

Вікторія Ніколаєва, вінницька майстриня традиційного гончарства, поділилась своєю думкою щодо актуальності заявленої теми.

«Важливо, щоб питання популяризації традиційного і свого були на рівні з іншими питаннями. Традиційне харчування українців - унікальна харчова модель з дуже цікавими стравами, поєднаннями та смаками, і мати можливість зібрати про це інформацію і систематизувати її – це чудово. Важливо розуміти, що їжа – це частина  культурної спадщини, а значить питання культурного розвитку та збереження спадщини мають бути пов’язані з такими проектами», - сказала Вікторія Ніколаєва.



Переглядів: 3636
Поширень: 0