У Вінниці вміють змішувати грішне з праведним до такої міри, що й не розбереш, хто правий, а хто винуватий. “Циганський телефон” роздзвонив: 17 квітня приїхала комісія з Міністерства охорони навколишнього середовища, щоб “зняти” з посади начальника обласного управління екології Олену Яворську. Мовляв, міністр хоче посадити на це місце свою людину. А місцеві однопартійці міністра нібито “підготували” пікетування, аби “народними руками” жар загребти.

Щож насправді відбулося? Дійсно, до управління прийшли студенти з плакатами “Геть Яворську!”, “Стадниця — Чорнобиль на Вінниччині”, поприїжджали люди зі Стадниці та навколишніх сіл, почали вимагати зустрічі з міністерською комісією. Перший “удар” людського обурення прийняла на себе Олена Яворська. Вона запросила мітингуючих до актової зали і взяла на себе переговорний процес — таки вмовила зайти до зали і всіх представників з Києва. Вони теж вислухали претензії людей до Яворської та до інших владних структур.

Ситуація зі Стадницьким сміттєзвалищем дійсно катастрофічна: мова про те, аби його рекультивувати, йде вже більше десяти років. Люди кричали:
— Нам потрібна чиста вода, чисте повітря, наші діти хворіють!
— Ми вже писали про це Януковичу, Тимошенко, Ющенку, зараз Бушу напишемо, звернемося в ООН! І на міністра екології Філіпчука будем скаржитись! Ми злі, бо п’ємо отруйну воду!

Коли люди трохи вгамували емоції, Олена Яворська їм пояснила:
— Усю ситуацію по звалищу добре знає обласна і міська влада, вже закуплене і стоїть обладнання сміттєсортувальної станції. Головна проблема — виділення 3-х гектарів технічно придатної землі. Сільські громади Вінницького району — Лукомелешківська, Малокрушлинецька, Ведмежовушківська, Вороновицька — відмовились розташувати на своїй землі цей об’єкт. На замовлення міської влади виготовлений проект на 36 млн.грн., з яких 6 млн. грн. — на рекультивацію Стадницького полігону. Потрібна або згода громади, або механізм примусового виділення землі. Я пропоную викласти ваші вимоги на папері і прослідкую, щоб з ними був ознайомлений міський голова.

Представник міністерської комісії Олег Кужіль пообіцяв, що комісія розгляне це питання, адже працюватиме у Вінниці до 23 квітня. До речі, комісія приїхала з комплексною перевіркою роботи державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області за 1-й квартал нинішнього року.

Ми запитали у жительки Малої Стадниці Алли Цимбалюк, як вона дізналася про приїзд комісії. Вона відповіла: “Приїхала до звалища машина, вийшли три чоловіки — не то бандюки, не то журналісти, сказали, що екологи, та й повідомили нам: “Хочете — приїдьте у Вінницю 17 квітня — будуть люди з міністерства”.


Переглядів: 3172
Поширень: 0