Хрущовка, що по Хмельницькому шосе, 79, обнесена парканом. На даху — дошки та цегла. Вікна у під’їздах вже змінили на пластикові. Цю п’ятиповерхівку, одну з перших хрущовок на Вишеньці, почали реконструювати. Жильцям обіцяли закінчити ремонтні роботи за півроку. Сьогодні це під жирним знаком питання — в нинішньому держбюджеті немає ні такої програми, ні грошей для неї. Таких хрущовок по Хмельницькому шосе ще дві.

— Дах протікав завжди, — розповідає мешканка будинку Віта. — Зараз протікає так само. Можливо, тому що там все зняли. Там просто пустота і ми. Називається: ми і небо. Чи то вони не встигають, чи то якихось матеріалів вчасно не підвозять... Загалом все тече і прямо на нас. Сказали, що будуть міняти лічильники. Можливо, стояки замінять. Але це не сто процентів, а якщо вистачить грошей. Бо на кожний будинок виділили певну суму.

Минулого року ці три хрущовки за адресою Хмельцьке шосе, 71, 79 та 89 визначили для реконструкції в рамках програми “Заходи з реалізації комплексної реконструкції кварталів мікрорайонів застарілого житлового фонду”. Профінансувати роботи планувалося з трьох джерел: загального фонду держбюджету, спеціального фонду дежбюджету та співфінансування з міського бюджету.

— Загальна кошторисна вартість цих будинків у цінах 2007 року складала близько 7 млн. 54 тис., — пояснює Роман Аксельрод, начальник Головного управління ЖГК, енергетики та зв’язку облдержадміністрації. — У зв’язку з тим, що на рівні держави наповнення спеціального фонду державного бюджету не було виконано, кошти, які передбачалися за рахунок спеціального фонду — це близько 3 млн. 100 тис. — профінансовано теж не було. Крім того, кошти почали надходити в останній місяць минулого року. Через це ми лише профінансували по усіх трьох будинках відповідний аванс переможцям відповідних тендерних закупівель.

Конкурс виграли три різні місцеві підрядники. Два з них вирішили розпочати реконструкцію з дахів будинків, один — зі зміни внутрішньобудинкових мереж.
— Там передбачено багато робіт, — каже Роман Аксельрод. — У тому числі: влаштування чотирьохскатної покрівлі, утеплення фасадів, заміна внутрішніх систем водопостачання, водовідведення, теплопостачання (в разі необхідності) та багато іншого. Добудови додаткових поверхів не планувалося.

Мешканці скаржаться на шум, а жителі верхніх поверхів ще й на затікання даху. Дехто вже готується до ремонту у власній оселі.
— Реконструювати потрібно. Боже, вона ж валиться! — каже Віта. — У підвал навіть боїмося заходити. Ми там нічого не зберігаємо — все у батьків. А то завалить! Там усі труби течуть... Загалом, не дуже хороші ці хрущовки. От ми і чекаємо, коли цих обіцяних півроку пройде... Може, спасибі скажемо... після того як і собі зробимо ремонт після цього ремонту.
Натомість у місцевих чиновників болить голова, де взяти гроші на продовження реконструкції. Бо, як розповідає Роман Аксельрод, ні відповідної програми в держбюджеті, а значить — і грошей на цей рік не передбачено.

— Всі кажуть, що державний бюджет буде переглядатися. Але я не можу на сьогодні коментувати фата моргану, — зазначає він. — У сьогоднішньому державному бюджеті і відповідних постановах кабміну продовження цієї програми не передбачено. І якщо її не буде, то ми маємо розуміти, що весь тягар ляже на бюджет міста Вінниці. Сьогодні Вінницька обласна державна адміністрація, та й інших областей, пропонують Кабміну повернутися до продовження фінансування.

Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський звернувся з відповідним листом особисто до Прем’єра Юлії Тимошенко.
Цього року Вінницю визначили одним з пілотних міст, де планують розпочати комплексну реконструкцію хрущовок. Це вже зовсім інша програма нового Кабміну — з добудовою та розширенням будинків. А поки жителі трьох вінницьких хрущовок чекають на завершення вже початої реконструкції. Може, скажуть спасибі чи просто зітхнуть з полегшенням. І згадають справді незлим, тихим словом...


Переглядів: 3347
Поширень: 0