Думки про необхідність ліквідувати обласне комунальне підприємство "Вінницякіно", аби на його базі утворити більш сучасну і життєздатну структуру, пролунали під час засідання робочої групи Вінницької облради із питань перевірки його фінансово-господарської діяльності.

Роботу комунального підприємства учасники робочої групи визнали незадовільною і постановили звернутися до правоохоронних органів для виявлення можливих зловживань керівника закладу Миколи Безносюка. Питання ж щодо ліквідації "Вінницякіно" і створення нового комунального підприємства учасники засідання вирішили винести на розгляд найближчої сесії облради.

Але перед тим депутати і чиновники все ж поцікавилися думкою й самих вінничан. На круглий стіл, який був присвячений цьому питанню, 5 лютого завітали місцеві громадські діячі, представники інтилігенції, працівники профільних закладів культури, кінематографісти і популяризатори кіномистецтва. На думку організаторів, учасники зібрання мали б надати рекомендації і розробити план дій стосовно подальшого розвитку і популяризації кіно у місті і області.

Втім, попри досить тривалі промови і навіть гостру полеміку, до якоїсь спільної думки на круглому столі учасники так і не дійшли. Це й не дивно, адже здебільшого промови починалися приблизно із таких слів: "Я, звісно ж, не великий фахівець у галузі культури, чи кіно..."

Ліквідатори

- Ми із колегами вже другий місяць засинаємо і просинаємося із кіно, - спробувала пожартувати голова комісії із питань освіти, культури, сім'ї і молоді, спорту і туризму, духовної і історичної спадщини Вінницької облради Людмила Станіславенко.

Вона нагадала, що 4 січня була створена робоча група із перевірки фінансово-господарської діяльності "Вінницякіно". Згодом відбулося кілька виїздів на територію цього підприємства. Після візиту і аналізу документів члени групи однозначно висловилися про те, що комунальне підприємство не може так існувати, отримуючи із обласного бюджету щорічно 1,8 млн.грн., при цьому не випускаючи і не пропагуючи українське кіно.

- Ми знайшли багато порушень у господарській частині роботи цього закладу, - додав інший член робочої групи, депутат облради Андрій Вигонюк. - Тому й виникла думка ліквідувати це підприємство, але створити інший відділ, який по-перше, займатиметься виробництвом кіно, а по-друге, візьме на себе ті функції, які нині виконує "Вінницякіно", але вже у модернізованому стані. Не правильним є перевозити проектор, екран і бабіни із плівковими фільмами у віддалені села, спалювати при цьому літри пального, платити зарплати водіям, які цим займаються, і ставити для перегляду кіно "Один вдома", чи "Один вдома - 2".

Учасники робочої групи дослідили, що на підприємстві нині 36,5 ставки, у т.ч. на "Вінницякіно" працюють аж чотири бухгалтери і шість водіїв.

- Як ми почали перевірки, то невдовзі почули: "то давайте ми штат скоротимо і буде на 900 тисяч менше навантаження на бюджет". То давайте, але чого ж раніше ви це не пропонували, чому вичікували? - запитує член робочої групи, депутат облради Олександр Масленніков.

Депутати не проти надавати дотації будь-якому вінницькому комунальному підприємству, але натомість хочуть бачити надання високоякісних послуг населенню.

- Я надання таких послуг населенню не бачу, - пояснює свою позицію член постійної комісії облради із питань свободи слова, інформаційного простору і реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації Владислав Рой. - Тому й запропонував ліквідувати це підприємство і створити нове, яке зможе виконувати ту соціальну функцію, яку на нього покладено.

У відповідь керівник закладу Микола Безносюк зауважив, що і виховну, і патріотичну функцію "Вінницякіно" виконує. Зокрема, у районах протягом минулого року її працівники організували 659 сеансів. Щоправда, скільки під час таких показів глядачі бачили справді українське кіно - сказати не зміг.

Обережні

- Я не великий фахівець у галузі культури, чи кіно, як і більшість із тих, хто прийшов на цей круглий стіл, але останнім часом бачу таку тенденцію - як нападуть на якусь структуру, то вже не злізають і хочуть її до кінця, так би мовити, добити і знищити. Може, когось кадрові питання якісь цікавлять - замінити одну людину і поставити іншу, чи інше щось... Але це вже моя особиста думка, і я краще послухаю фахівців, - висловився секретар постійної комісії облради із питань освіти, культури, сім'ї і молоді, спорту і туризму, духовності й історичної спадщини Василь Ліцький.

З обережністю підходити до ліквідації структури радили й інші учасники зібрання. Мовляв, варто розділити претензії до керівника "Вінницякіно" як до менеджера і претензії до діяльності самого комунального підприємства.

- Не варто поспішати із висновками, - зауважив, зокрема, начальник управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Станіслав Городинський. - Щоб щось реформувати, потрібен час, так швидко нічого не робиться, це дуже не просто. А ми кудись летимо.

Про необхідність зваженості у рішеннях говорила й директор Вінницького міського кінотеатру "Родина" Галина Боднар: "Бо якщо ми знищуватиме за п'ять хвилин надбання культури, то вибачте, будь ласка...".

Реформатори

Утім, за словами Людмили Станіславенко, про знищення мова не йде. Головне - реформувати застаріле. А от вже яким чином - про це здебільшого говорила молодь.

З особливою увагою і навіть оплесками супроводжували промову програмного директора Intermezzo Short Story Festival, викладача Вінницького педуніверситету Олександра Вешелені.

- Промоційний відділ "Вінницякіно" міг би працювати ефективніше, - каже він. - Що заважає краще інформувати вінничан про покази, адже серед них і справді іноді трапляються досить цікаві? Чому б не створювати цикли тематичних добірок, як це із успіхом робить вже не перший рік національний центр Довженка. Там, до речі, зміни на краще почались якраз із перегляду штатного розкладу, коли новий керівник чітко визначив пріоритети - що це центр архівації, оцифрування і кінолабораторія. Зміни давалися не просто, але тепер ми маємо вагомі здобутки, зокрема, цикл українського німого кіно - оцифрованого, відреставрованого, із новими саундтреками...

На думку доповідача, саме про такий творчий напрямок роботи мало б думати й "Вінницякіно".

Врешті перед учасниками робочої групи виступила член Національної спілки кінематографістів України Олена Мортко - режисер циклу "Сім чудес Вінниччини". Вона продемонструвала, як можна створювати патріотичне кіно для виховання підростаючого покоління без застосування великого обсягу бюджетних коштів. Її презентація містила пропозиції стосовно роботи майбутнього оновленого "Вінницякіно" і ефективного використання коштів для розвитку кінематографії на Вінниччині.

Щоправда, у відповідь керівник "Вінницякіно" видобув із кишені коробку DVD із тими самими вже згадуваними "чудесами" і запитав, чому вона містить напис "дозволено лише для домашнього показу"? Мовляв, як же це демонструвати на загал і звідки взагалі у кіно, відзнятого за бюджетний кошт, такі обмеження. Олена Мортко не знайшла що на це відповісти...



Переглядів: 3067
Поширень: 0