Вінницька область та Ясський повіт Румунії поглиблюватимуть партнерські зв’язки за усіма напрямами діяльності Про це йшлося сьогодні, 11 березня, під час офіційної зустрічі вінницької делегації на чолі з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм із керівництвом Ясської повітової ради.

Зацікавленість у розширенні та зміцненні взаємин висловили обидві сторони співпраці. Більше того – до зустрічі з вінницькими партнерами долучилося усе керівництво повіту, зокрема: віце-президенти Ясської повітової ради Вікторел Лупу та Алін Айвоноай, секретар Ясського повіту Лакраміоара Верніка, префект повіту, представник Уряду Румунії Маріан Грігораш, президент української громади в Яссах Віктор Григорчук, представники низки офіційних установ повіту.

У Вінниці буде створено Центр дослідження україно-румунських та україно-молдовських взаємин

Водночас, безпосередньо під час засідання, досягнуто домовленостей з ректором Ясського університету ім. Іоана Куза щодо підписання угоди про співпрацю з Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського з подальшим утворенням на його базі Центру дослідження україно-румунських та україно-молдовських взаємин. Тож уже в квітні цього року ректор вишу у складі румунської делегації прибуде на Вінниччину, аби укласти зі своїм колегою відповідний документ про співробітництво.

У ході зустрічі віце-президент повітової ради Вікторел Лупу інформував подільських колег про економічну ситуацію в регіоні та інвестиційні проекти, які реалізуються на території повіту. Відтак черговий раз підтвердив зацікавленість у подальшому розвитку співробітництва із Вінницьким регіоном. Префект же повіту Маріан Грігораш запевнив у готовності Уряду Румунії надавати всебічну підтримку такій співпраці.

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, у свою чергу, висловив сподівання, що нинішній візит до Ясс слугуватиме черговим кроком до поглиблення ділових стосунків між регіонами та чудовою можливістю для вінничан налагодити нові контакти й ознайомитись із кращим досвідом залучення інвестицій в економіку регіону.

У Вінниці буде створено Центр дослідження україно-румунських та україно-молдовських взаємин

Валерій Коровій наголосив на необхідності встановлення партнерських зв’язків на рівні галузевих департаментів, університетів та установ, аби фахівці з різних сфер могли обмінюватись практичним досвідом та спільно залучати грантові кошти Європейського Союзу.

«Нам цікавий досвід Румунії у реформуванні фінансової сфери, економіки, подолання надзвичайних ситуацій, функціонування закладів соціальної сфери. Ми також зацікавлені у налагодженні співпраці між адміністративно-територіальними одиницями двох регіонів-партнерів, тому на 2016 рік запланували декілька візитів делегацій галузевих департаментів для обміну досвідом з Ясськими колегами», - зазначив голова Вінницької ОДА.

У Вінниці буде створено Центр дослідження україно-румунських та україно-молдовських взаємин

Валерій Коровій відзначив також потужний потенціал підприємств Вінниччини та їх бажання до вдосконалення й збільшення масштабів діяльності. Відтак висловив зацікавленість у поглибленні економічних взаємин, пошуку нових торгівельних партнерів, залученні інвестицій на територію області.

Під час зустрічі з пропозиціями про можливі шляхи й перспективи співпраці виступили президент Ясської повітової торгово-промислової палати Паул Бутнаріу та головний інспектор Ясського інспекторату з надзвичайних ситуацій полковник Дан Іаманді.



Переглядів: 2563
Поширень: 0