14 березня у православних християн розпочався Великий піст, який триватиме до 1 травня - Воскресіння Христового.

Великий піст складається з Чотиридесятниці - сорока днів - і Страсної седмиці - тижня перед Великоднем.

З особливою суворістю посту дотримуються в першу і страсну седмиці. У чистий понеділок утримуються від їжі. В інший час: понеділок, середа, п'ятниця - сухоядіння (хліб, фрукти, овочі); вівторок, четвер - гаряча їжа без олії; субота, неділя - їжа з олією.

Великий піст - це час очищення душі від пристрастей і гріховних помислів, час відмови від шкідливих звичок.

Під час Великого посту віруючі намагаються уникати всього, що віддаляє людину від Бога, щоб гідно підготуватися до зустрічі Воскресіння Христового.

Певні послаблення або повне скасування фізичного посту дозволяється тим категоріям людей, для яких постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та люди, що займаються важкою фізичною працею. Якщо за медичними показаннями людині треба вживати молоко чи білкову їжу — вона може це робити. Є певні послаблення і для студентів: так, у духовних навчальних закладах під час Великого посту по суботах та неділях дозволяють вживати рибу. З питаннями про благословення на послаблення посту можна звертатися до священика.

Проте, послаблення чи скасування фізичного аспекту посту не означає, що така людина може зовсім не постувати. Можна вживати, скажімо, за медичними показаннями молоко чи інші продукти, але постувати в іншому — обмежити себе у веселощах, телебаченні та інтернеті, менше проводити часу у соціальних мережах.



Переглядів: 2663
Поширень: 0