Кілька слів про історію Гуморини у Вінниці. Її виникнення обумовлене тим, що Клуб Веселих та Найкмітливіших на початку сімдесятих років минулого сторіччя був під негласною забороную. Втративши телеефір ця гра наче впала в довголітню сплячку. Єдиним містом на одній шостій сухій частині нашої планети, де про гру не забували (ба, навіть в Одесі боялися щось проводити 1 квітня) була Вінниця. Вінничани таки використали свою природну кмітливість і провели зовнішній, як то зараз говорять, ребрендінг. Таким чином 1 квітня 1976 року у Вінниці відбулась перша Гуморина.

Формат Гуморин 70-тих років був таким, що в них брали участь не лише КВНщики. До участі запрошувались і професійні актори, наприклад, легендарний дует Тарапунька і Штепсель та стендапер Леон Ізмайлов. Масштаб заходу був загальнорадянським. На вінницьку Гуморину приїздили професійні і самодіяльні гумористи цілими делегаціями з Прибалтики, Білорусі, Росії, Казахстану. Після повернення КВНу на телебачення у середині 80-х Гуморинами почали називати фінали міських змагань КВН. З часом цей термін зник з афіш та розмовної лексики молоді міста. Але про неї не забували ветерани руху веселих та найкмітливіших. І ось у цьому році обласна молодіжна громадська організація “Вінницький КВН” разом з міським палацом мистецтв вирішили на Всесвітній День Сміху провести її у формі пародії на щорічну церемонію вручення призів кращим серед кращих у Голлівуді. Таким чином і з'явився “Оскал — 2015”. 2015 тому що нагородження проходило за підсумками минуло-річного сезону. Новим для Гуморин стало те, що вінницькі КВНщики домовились пародіювати не лише на сцені, а у залі та кулуарах — всі вони прийшли на церемонію у одязі для світських раутів. Була тут і знаменита червона доріжка, і папараці, спеціальна фото точка. Розпочалося дійство з феєричної композиції під саундтрек “Піратів Карибського моря” команди юних танцюристів “Фантазія” з школи № 12 .

Це було доречно, як пояснив зі сцени глядачам директор міського палацу (“одноокий” та у морській треуголці) Євген Майданик — вінницький “Оскал”, то піратська копія голлівудського Оскара.

Він же і запросив вести церемонію колоритну пару Юлію Шемет та Віктора Вемуну.

Перших три номінації мали заохочувальний характер. Спочатку був відзначений дебют у вінницькому КВНі команд Донецького національного університет.

Квитки від спонсора кінотеатру імені Коцюбинського отримала одна із команд вишу «Збірна Юрфаку». Далі прийшла черга срібних призерів минуло річного чемпіонату команди «Наша Тирь» з Вінницького національного медичного університету імені Пирогова. Їх відзначили як саму популярну за кількістю вболівальників команду міста.

Подарунком для них став виступ чемпіонів вінницького “Стартіну” команди “Нон Стоп” зі школи №26.

Окрему заохочувальну номінацію СуперКлан КВН отримали рідні брати Юрій та Олег Дзюби, які виступають за команду «Тільки ми».

Першою із основних номінацій “Оскала” - Надія Ліги «Винни(ца) Пух» була анонсована прекрасним вокальним гуртом під керівництвом Ірини Воєнної “Зірковий батальйон”.

Серед номінантів Кочегаров Дмитро з команди школи №26 “Все свої”, Олена Матящук з команди “Броколі” гімназії №1, Данило Сиротюк з команди школи №30 “Все одно” та Олексій Цаль з команди “Супармасса” школи №4. Конверт відкрито і перший “Оскал” (фанерна копія Оскара, що посміхається) — дістається Олексію Цалю! Переможець разом зі своєю командою «Супермасса» підтверджують у своєму виступі справедливість вибору організаторів заходу.

Наступною це ж робить і переможниця у номінації Голос Ліги «Винни(ца) Пух» Анна Гехт. Крім неї номінувались також Анна Климчук із команди “Все свої”, Олександр Точенюк з команди “БезНа” та Павло Коваліцький з команди “Експресо”.

Кращого звукооператор сезону 2015 року оголошував заслужений журналіст України директор радіокомпанії "Місто над Бугом" Ігор Голуб. Номінанти Олег Шабельнік (“Проспект Юності), Олена Нечитайло (“БезНа”), Ігор Тєнячкін (“Все Буде Добре”), Назарій Литвиненко (“Спеції”). “Оскал” отримав Ігор Тєнячкін. Між нагородженнями вдало виступили і чемпіони вінницької КоледжЛіги «Їдальня Верховної Ради» з з Вінницького торговельно-економічний коледж у (КНТЕУ).

Далі команди «Їдальня Верховної Ради», «Супармасса», «Тільки ми», «Наша Тирь» зіграли з залою у розминку, а за найкраще питання нагородили спеціальним «Оскалом». Тепер він буде для цього глядача перепускую на відвідання всіх ігрор сезону у всіх міських лігах. Так сталося, що серед номінантів на “Актора сезону 2015” (Володимир Мандельзон (“Наша Тирь”), Дмитро Яцюк (“Толпа”), Максим Ратов (“Сімейна збірна”), Леонардо Ді Капріо (Збірна Голлівуду)) актор та режисер Григорій Сиротюк нагороджував переможця свого зовсім ще молодого колегу по Вінницькому драматичному театру Дмитра Яцюка.

А що поробиш - Вінниці у КВН грають і професійні актори! Що ж до сім'ї Григорія та Діани Сиротюків, то їм ще прийшлось трішки похвилюватися — їх син Данило виступав на церемонії зі своєю “дорослою” командою «Базар-Вокзал». У номінації на кращого Капітана КВН Вінниці у корінного жмеринчанина Василя Оленича суперників не було. Він у минулому сезоні “заробив” для своєї команди “Все Буде Добре” найбільше балів серед свої колег по амплуа. Нагороджував його у машкарі арабського шейха полковник у відставці і просто великий друг та завзятий КВНівський вболівальник Олександр Дубровін.

Обласна молодіжна громадська організація Вінницький КВН крім суто гумористично-спортивних змагань проводить і багато інших заходів. Серед них один із наймасштабніших мистецьких проектів у регіоні і унікальний у своєму жанрі Між Народний ВінніціЯський фестиваль комедійного і пародійного кінно. В цьому році він буде уже десятим. І серед номінацій ВінниціЯну є така що присвячується анімації. Один із таких дуже смішних мультиків і розважив глядачів церемонії. З особливою теплотою залою були прийняті номінації для ветеранів руху КВН — Магістра КВН Володимира Францовича Попуторовського

та “Заслуженої діячки КВН” Євгенії Михайлівни Амосової. Євгенії Михайлівни “Оскал” вручав син її товариша по КВНу 60-х залужений журналіст України Іван Педорук .

А у відеозверненні добрі слова сказав легендарний капітан збірної СНД, президент Асоціації КВН України, професор Михайло Агранат. Володимир Францевич разом зі своїми друзями та Віктором Байраком хором заспівали пісню “Полюби Марусенька КВНщика, поки його жартом не прибило”. Було дуже смішно. І я там був, і я горло дер.

Отак з піснями та жартами захід добіг до самих-самих головних номінацій — Міс та Містер КВН Вінниці. На Міс КВН -2015 номінувалися Ася Костельна (“Спеції”, Олена Свентух (“Все буде добре”), Юлія Бадя (“Все буде добре”) та Юлія Сміхульська (“Сімейна збірна”). Перемогла цього разу Ася.

На Містера КВН -2015 претендували Владислав Шевченко (“Інженери”), Сергій Єгоян (“Только Ми”), Денис Бантос (“Толпа”) і Микола Каневський (“Проспект Юності”). Спеціально запрошена гостя Міс Вінниця 2016 Даша Поліщук, відкривши конверт проголосила переможця - Микола Каневський.

Йому дістався і поцілунок першої красуні міста! А крім нього ще і сертифікат на туристичну подорож від відомого вінницького туристичного оператора “Бомба-тур”(такі ж сертифікати отримали і інші переможці головних номінацій). До речі один із керівників цієї фірми Віталій Сміхульський (чемпіон КВН, Містер Гумору-2014) у цьому сезоні працює редактором Ліги «Винни(ца) Пух».

Так що не жартами єдиними живе КВНівська спільнота нашого міста... Завершували церемонію на високому гумористичному рівні чемпіони минулого сезону “Все Буде Добре” та чемпіони 2011 та 2012 року творче об'єднання “БезНа”. Їм допомагали двічі чемпіони світу “Степ-компанія”

Наступний раз КВН Оскал пройде в лютому 2017 року. А 1 квітня 2017 року вінницькі КВНщики будуть відмічати 55 річницю улюбленої гри у Вінниці.

Більше світлин на https://picasaweb.google.com/106030151465073423700/20160301#



Переглядів: 5555
Поширень: 0